Shakira, cel mai bine vândut artist columbian al tuturor timpurilor

Shakira este una dintre cele mai apreciate artiste din lumea muzicii, ale cărei piese sunt cunoscute de fani din lumea întreagă, iar dansul ei specific a stârnit la început comentarii, apoi aprecieri pentru coregrafia inedită și mișcările dificile, executate în timp ce cântă live. De-a lungul carierei, solista a vândut peste 50 de milioane de albume și a fost declarată cel mai bine vândut artist columbian al tuturor timpurilor.

Shakira Isabel Mebarak Ripoll, cunoscută sub numele de scenă Shakira, s-a născut la 2 februarie 1977, în orașul Barranquilla din Columbia, părinții săi fiind Nydia del Carmen Ripoll Torrado, de origine spaniolă, și William Mebarak Chadid, de origine libaneză. Termenul ”Shakira” reprezintă în limba arabă ”recunoscătoare”.

Shakira îl citează pe John Lennon ca fiind prima ei sursă de inspirație. Ea a crescut ascultând formațiile Led Zeppelin, The Beatles, The Cure și Nirvana. Cântăreața declara: ”Îmi plăcea atât de mult acel sunet de rock, însă datorită faptului că tatăl meu are 100% descendențe libaneze, eram devotată și sonorităților arabice. Cumva reprezint o fuziune între toate aceste pasiuni și muzica mea este o combinație de elemente pe care le pot face să coexiste în același loc, în același cântec”.

Shakira a devenit cunoscută pe teritoriul columbian începând cu anul 1991, când a început cariera muzicală, odată cu lansarea albumului ”Magia”, prin Columbia Records. Materialul conține nouă compoziții, artista contribuind și la o parte din textele cântecelor. Genurile abordate pe acest material variază de la muzică latino la muzică pop, conținutul său fiind compus preponderent din balade.

Lansarea cântecului ”Peligro” în ianuarie 1993 anunța promovarea unui nou material discografic de studio al Shakirei. Albumul a primit aceeași denumire precum discul single, el fiind lansat doar în Columbia în primăvara aceluiași an. Înregistrările s-au desfășurat în timpul anului 1992, stilul muzical spre care s-a orientat solista fiind latino și pop.

La finele anului 1995 se anunța lansarea celui de-al treilea album de studio al Shakirei, ”Pies Descalzos”. Produsul este considerat a fi adevăratul debut al solistei, datorită faptului că primele materiale discografice au fost lansate doar în Columbia. Acesta a fost precedat de promovarea cântecului ”Estoy Aquí”, primul extras pe single al materialului. Piesa s-a bucurat de succes în Statele Unite ale Americii, unde a ocupat locul al doilea în ierarhia Billboard Hot Latin Songs. Materialul a avut succes comercial în America de Sud și Statele Unite ale Americii, vânzările totale ale acestuia ridicându-se la aproximativ 4 — 5 milioane de exemplare la nivel mondial. ”Pies Descalzos” a fost recompensat cu un disc de platină în SUA și cu două discuri de platină în Argentina pentru numărul semnificativ de albume comercializate. În anul 1997, Shakira a fost recompensată cu trei premii Billboard Latin Music Awards, la categoriile Albumul anului, Cel mai bun videoclip și Cel mai bun artist debutant.

La scurt timp a fost lansat discul ”The Remixes”, ce conține și o serie de versiuni în limba portugheză ale unor șlagăre lansate de solistă până în acel moment. ”The Remixes” s-a vândut în aproximativ 500.000 de unități la nivel mondial.

Pe parcursul anului 1998, Shakira s-a concentrat pe compunerea unui nou material discografic de studio, care s-a concretizat prin discul ”Dónde Están Los Ladrones?”, care a devenit un nou succes comercial. În SUA albumul a ocupat locul 131 în clasamentul Billboard 200 și a staționat în fruntea ierarhiei discurilor de muzică latino timp de 11 săptămâni. Vânzările totale ale materialului sunt estimate la 7-8 milioane de unități la nivel global.

 

La doar un an de la punerea în vânzare a albumului ”Dónde Están Los Ladrones?”, solista a lansat un disc ce include înregistrări live. MTV Unplugged a devenit unul dintre cele mai cunoscute și apreciate albume de acest gen, câștigând și un premiu Grammy. De asemenea, compoziția ”Octavo Dia” a fost desemnată ”Cea mai bună interpretare pop feminină”.

În urma succesului înregistrat de ”Pies Descalzos” și ”Dónde Están Los Ladrones?” pe continentul american, Shakira a început înregistrările pentru primul său album în limba engleză, ”Laundry Service”.

Interpreta a început să scrie piese în limba engleză în timpul parteneriatului cu fostul ei manager, Emilio Estefan Jr și cu soția lui, Gloria Estefan. După ce aceste înregistrări au avut succes, Shakira a început să se documenteze despre literatura și muzica occidentală. ”Trebuia să găsesc o cale prin care să-mi exprim sentimentele în engleză. Așa că am cumpărat câteva dicționare de rime și am citit poezii de autori ca Leonard Cohen și Walt Whitman”, mărturisea artista.

Primul extras pe single în limba engleză a fost ”Whenever, Wherever”, ce a devenit în scurt timp un șlagăr la nivel global, fiind cea mai cunoscută piesă a anului 2002. Cântecul a ocupat locul 1 în majoritatea clasamentelor din Europa și Oceania.

Materialul pe care a fost inclusă compoziția, ”Laundry Service”, a ocupat locul 3 în Billboard 200, cea mai bună clasare a unui disc al Shakirei în SUA. La scurt timp a fost lansată balada ”Underneath Your Clothes”, care a sporit numărul de unități comercializate ale albumului, ocupând locul 1 în țări precum Australia sau Austria, unde a obținut și vânzări ridicate. Discul s-a comercializat în peste 15 milioane de exemplare la nivel global. Pentru a promova discul ”Laundry Service” s-a realizat un turneu intitulat ”Tour of the Mongoose”, acesta vizitând țări de pe toate continentele.

La doi ani de la încheierea tuturor formelor de promovare a discului ”Laundry Service”, Shakira a început înregistrările pentru noile albume de studio ”Fijación Oral Vol. 1” și ”Oral Fixation Vol. 2”. Primul dintre acestea conține compoziții interpretate în limba spaniolă, materialul fiind precedat de lansarea extrasului pe single ”La Tortura”, o colaborare cu artistul spaniol Alejandro Sanz. Piesa a devenit în scurt timp un succes pe întregul continent american, dar și în Europa.

Cântecul deține recordul de cele mai multe săptămâni petrecute pe prima treaptă a clasamentului Billboard Hot Latin Songs, staționând în vârful acestuia timp de 25 de săptămâni. De asemenea, înregistrarea a devenit prima compoziție în limba spaniolă ce a fost interpretată pe scena premiilor MTV Video Music Awards, gală la care videoclipul adiacent cântecului a primit mai multe nominalizări. ”Fijación Oral Vol. 1” a debutat pe locul 4 în ierarhia americană Billboard 200, grație celor peste 157.000 de exemplare distribuite într-o singură săptămână. Vânzările la nivel global ale albumului se ridică la aproximativ patru milioane de unități, fiind și unul dintre cele mai bine comercializate produse de studio ale anului 2004. Pentru acest disc Shakira a fost răsplătită cu un premiu Grammy la categoria ”Cel mai bun album de muzică latino/rock”, artista câștigând și patru statuete Latin Grammy.

La scurt timp a fost promovat extrasul pe single ce anunța lansarea albumului ”Oral Fixation Vol. 2”, un produs de studio ce include doar cântece în limba engleză. Compoziția, intitulată ”Don’t Bother”, a fost interpretată în cadrul galei premiilor MTV Europe Music Awards, lucru ce a facilitat ascensiunea cântecului în listele muzicale.

Albumul de proveniență a fost lansat la scurt timp, debutând pe poziția cu numărul 5 în Billboard 200. Pentru a spori popularitatea și vânzările albumului, artista a înregistrat cântecul ”Hips Don’t Lie” alături de interpretul de muzică hip-hop Wyclef Jean. Înregistrarea a fost inclusă pe o versiune reeditată a materialului în cauză, ce a fost lansată în 28 martie 2006. Compoziția s-a bucurat de succes la nivel global, ocupând locul 1 în peste 50 de țări, fiind cel mai bine vândut cântec al anului 2006. Proclamat imnul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, cântecul a fost remixat și interpretat de solistă înaintea finalei ce s-a desfășurat în Germania.

Desemnat ca ultimul single al albumului, ”Illegal” a fost lansat doar Europa. ”Oral Fixation Vol. 2” s-a comercializat în peste opt milioane de exemplare la nivel internațional, Shakira susținând un turneu de promovare pentru cele două materiale discografice de studio.

Colaborări cu alți artiști

La începutul anului 2007, Shakira a înregistrat un cântec în colaborare cu Beyonce Knowles, intitulat ”Beautiful Liar”. După doar o săptămână de la startul comercializării extrasului pe single în format digital, ”Beautiful Liar” a urcat de pe locul 94 pe locul 3 în Billboard Hot 100, devenind — la acea vreme — cântecul cu cea mai rapidă ascensiune din istoria publicației Billboard în această ierarhie muzicală. Piesa s-a dovedit a fi un succes și la nivel internațional, ajungând în vârful listelor muzicale din peste 32 de țări.

La finele anului 2007 artista a colaborat cu Wyclef Jean, cei doi înregistrând cântecul ”King and Queen”, ce a fost inclus pe albumul său ”Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant”.

La 20 ianuarie 2009, Shakira a fost prezentă la ceremonia de instalare în funcție a președintelui american Barack Obama. Artista a făcut parte dintre numeroșii soliști prezenți la eveniment, ea interpretând cântecul ”Higher Ground” împreună cu Usher și Stevie Wonder.

La începutul verii anului 2009, a luat startul campania de promovare a discului single ”She Wolf”, ce se anunța a fi primul extras pe single al materialului omonim. Înregistrarea prezenta schimbarea de stil muzical abordat de solistă, aceasta migrând dinspre sfera muzicii pop și a celei latino spre noile tendințe muzicale, electropop și dance. ”She Wolf” a devenit în scurt timp un succes la nivel mondial. Cel de-al doilea single al albumului la nivel internațional a fost ”Give It Up to Me”, la care a colaborat cu Lil Wayne și Justin Timbaland. Albumul s-a bucurat de succes în America de Sud și Europa, unde în mai puțin de două luni s-a comercializat în peste 1,5 milioane de copii.

În vara anului 2010, Shakira a colaborat cu formația sud-africană Freshlyground, alături de care a lansat înregistrarea ”Waka Waka (This Time for Africa)”, imnul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal 2010. Piesa s-a comercializat în peste patru milioane de exemplare la nivel mondial, devenind cel mai bine vândut single digital din istoria Cupei Mondiale.

La scurt timp au apărut primele informații conform cărora solista își va lansa cel de-al nouălea album de studio la finele anului 2010. Materialul, intitulat ”Sale el Sol”, reprezintă un proiect bilingv. Primul extras pe single oficial al materialului, ”Loca”, a fost lansat în avans, beneficiind de un videoclip filmat în Spania și s-a bucurat de succes în țări europene.

”Sale el Sol” a devenit al patrulea album de top 10 al Shakirei în Billboard 200, a doborât o serie de recorduri de vânzări în țara natală a solistei și a câștigat poziționări înalte în ierarhiile din Europa. Alte două cântece au fost extrase pe disc single, înregistrarea omonimă titlului albumului și colaborarea cu Pitbull la cântecul ”Rabiosa”, care a devenit un nou șlagăr pentru solistă la nivel european.

Vocea specială și coregrafia
Shakira este o altistă, vocea ei fiind numită de The New York Times ”sălbatică”. Ziaristul Jon Pareles a observat că ea poate interpreta în mai multe moduri: ”Altistă înlăcrimată și arzătoare; atac rock pătrunzător; cadență feminină; intonație șoptitoare. Interpretarea ei este lentă dar încăpățânată, având de asemenea impulsurile sale”. Latin Beat Magazine consideră că ”abilitățile vocale ale Shakirei se bazează pe putere, ambitus și pe acel falset unicat, ea poate interpreta în forță cântece ce au sonorități rock cu o intonație superbă și clară sau poate susține o notă lungă cu o melodicitate fermecătoare”.

Cântăreața este cunoscută pentru mișcările lascive și dansul din buric din videoclipuri și concerte. Shakira a declarat că a văzut pentru prima dată aceasta coregrafie la un restaurant oriental, unde se afla cu tatăl ei. Din acel moment, interpreta repeta în fiecare vineri la Școala Catolică unde învăța.

”Chiar dacă dansam în costume în care îmi arătam abdomenul, călugărițele considerau această coregrafie o artă”, povestea artista. Ulterior, ea a exersat mișcări noi alături de bunica sa libaneză. Într-un interviu acordat postului MTV, Shakira a susținut că obișnuia să încerce să dea cu banul cu ajutorul buricului. Coregrafia ei s-a îmbunătățit, iar în scurt timp artista putea executa variate mișcări din buric.

Cântăreței i se atribuie meritul de a aduce în cultura pop acest tip de dans. Solista a realizat și coregrafia prezentată în videoclipul înregistrării ”Beautiful Liar”, colaborarea sa cu Beyoncé, aceasta declarând despre Shakira că ”a fost o experiență fantastică să lucreze cu ea”. Shakira a declarat despre ”She Wolf”: ”M-am antrenat foarte mult pentru acest videoclip — aproape o lună. Voiam să arăt bine și să nu-mi fie rușine de mine. Mă dureau toți mușchii. Am suferit zile întregi, doar pentru că am exagerat”.

Shakira în România
Artista columbiană a susținut primul concert în România la 17 iulie 2006, la Timișoara, în cadrul turneului mondial de promovare a albumelor ”Fijación Oral Vol. 1” și ”Oral Fixation Vol. 2”. Solista a primit cu această ocazie din partea Uniunii Producătorilor de Fonograme din România un disc de platină pentru vânzările înregistrate de cele două albume.

Shakira a revenit în România pentru a susține un concert în cadrul turneului de promovare al albumelor ”She Wolf” și ”Sale el Sol”, eveniment ce s-a desfășurat la 7 mai 2011 în Piața Constituției. Artista a susținut un show în fața a aproximativ 20.000 de spectatori, reprezentația fiind deschisă de Smiley și formația Bosquito.

Filantropie și activități umanitare

În anul 1995 solista a inițiat Fundația Pies Descalzos, un program caritabil ce deține o serie de școli speciale pentru copii cu o situație materială precară din Columbia. Interpreta este un Ambasador UNICEF al Bunăvoinței și unul dintre reprezentanții organizației la nivel global. Directorul executiv al organizației, Carol Bellamy, a felicitat-o în mod deschis pe artistă pentru implicarea sa în acțiuni umanitare și pentru suportul oferit agenției, declarând: „Shakira, precum și toți ceilalți Ambasadori ai Bunăvoinței, a fost aleasă în baza compasiunii sale, implicarea sa în problemele mondiale, angajamentele sale profunde realizate pentru a-i ajuta pe copii și darul său de a-i atrage pe cei tineri. Suntem foarte încântați de faptul că Shakira s-a alăturat familiei UNICEF. Sunt convins că ea va ajuta să facem cunoscută misiunea UNICEF audienței care va avea un impact major asupra viitorului nostru — asupra generației tinere”.

În aprilie 2006 cântăreața a primit o distincție din partea Organizației Națiunilor Unite pentru faptul că a fondat fundația Pies Descalzos. În cadrul evenimentului Shakira a declarat: „să nu uităm faptul că la finele zilei când toți ne vom îndrepta spre case, 960 de copii vor fi murit în America Latină”. La mai mult de un an, pe 28 septembrie 2007 s-a dezvăluit faptul că solista a primit suma de 40 de milioane de dolari de la guvernul spaniol pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale. Alte cinci milioane au fost donate pentru câteva țări din America Latină, aceste fonduri fiind destinate pentru sănătate și educație. De asemenea, în același an organizația America Latina en Accion Solidaria, asociație în care se află și Shakira, a atras fonduri de aproximativ două sute de milioane de dolari.

La finele anului 2007 artista a vizitat Bangladeshul, ajutând la distribuirea materialelor ce veneau în sprijinul victimelor Ciclonului Sidr. Publicația People en Español a desemnat-o pe Shakira, în numărul său din decembrie 2008-ianuarie 2009, personalitatea anului în domeniul activităților umanitare în cadrul distincțiilor Las Estrellas del Año. Pe data de 7 decembrie 2009 solista a susținut un discurs referitor la activitățile sale umanitare, în cadrul Universității Oxford. În timpul petrecut în incinta instituției artista a declarat următoarele: „acesta este modul în care vreau să fim văzuți de tinerii anului 2060: Faptul că misiunea noastră care vine în sprijinul păcii mondiale consistă în trimiterea unui număr de 30.000 de educatori în Afganistan, nu 30.000 de soldați. Aș dori să se vadă că în 2010 educația mondială a devenit mai importantă decât dominația mondială”.

În februarie 2011, Fundația FC Barcelona și Pies descalzos au ajuns la un acord privind educarea copiilor prin sport. Din 5 octombrie 2011 Shakira este membră a Inițiativei Casei Albe pentru excelență în educarea hispanicilor. Shakira a primit pe data de 9 noiembrie 2011 premiul „Persoana anului” din partea Academiei de Înregistrări Latino pentru filantropie și contribuțiile aduse muzicii latino.

Viața de cuplu

În anul 2000 artista a început o relație cu Antonio de la Rúa, fiul președintelui de atunci al Argentinei, Fernando de la Rúa. De-a lungul anilor în presa internațională au existat diverse articole cu privire la cei doi.

În iunie 2007 au început o serie de zvonuri în presa latino-americană conform cărora cuplul s-a destrămat. Cu toate acestea, cuplul fusese văzut în timpul unei întâlniri desfășurate într-un restaurant, lucru ce infirma articolele de presă apărute anterior. Ulterior, au apărut diverse informații conform cărora artista și de la Rúa erau pregătiți să își oficializeze relația, însă totul a fost negat de solistă, care declara: „Obișnuiam să cred că trebuie să mă căsătoresc și că trebuie să am copii. […] Dar noi ne comportăm ca și un cuplu căsătorit; nu avem nevoie de acte pentru asta”. De asemenea, Shakira a declarat în numărul din noiembrie 2009 al revistei Rolling Stone faptul că nu dorește să se căsătorească deoarece nu vrea să ocupe primele pagini ale ziarelor de scandal cu știri senzaționale în cazul în care ar ajunge pe punctul de a divorța, publicația citând-o: „Este amuzant modul în care ziarele doresc să te vadă căsătorit, pentru ca mai apoi să te vadă divorțat. Ei bine, eu nu voi face niciuna dintre acestea”.

Totuși, interpreta afirma faptul că își dorește să întemeieze o familie, declarând: „Eu nu-mi fac probleme din pricina faptului că nu suntem căsătoriți. Ne comportăm ca și un cuplu căsătorit, chiar dacă noi nu suntem căsătoriți. Dar am fost împreună timp de nouă ani și am ajuns la un consimțământ și ne gândim să avem copii”. În ianuarie 2011 Shakira a anunțat că s-a despărțit de Antonio de la Rua, iar în luna martie a confirmat oficial pe Twitter relația dintre ea și fundașul clubului FC Barcelona,Gerard Pique, prezentându-l drept „soarele meu”. În septembrie 2012 solista a confirmat printr-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook faptul că este însărcinată, așteptând primul său copil alături de Pique, declarând totodată faptul că își va suspenda toate activitățile promoționale până la naștere.

La data de 22 ianuarie 2013, la ora 21:36 Shakira a devenit mamă, născând în spitalul Teknon din Barcelona, prin operație cezariană, un băiat , pe nume Milan.

Sursa: AGERPRESWikipedia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.