Show internațional

Indiferent de vreme – ploaie, viscol, ninsoare, vînt – în Piața Unirii din Focșani se adună de fiecare dată la tradiționalele concerte în aer liber mii și mii de spectatori entuziaști. Vorba ceea: ”Fie frigul cît de mare/ Noi venim la sărbătoare!” (iată-ne și ticluitori de lozinci mobilizatoare, sîntem tocmai buni pentru campanii electorale!). Explicația este foarte simplă, fiind dată de garanția certă a calității, a profesionalismului și a seriozității programelor artistice propuse, organizatorii – Consiliul județean Vrancea și Primăria municipiului – avînd totală și firească încredere în competența celor mai buni producători în domeniu, Andreea și Radu Fornea. Foarte puține sînt evenimentele din țară beneficiind de o scenă atît de dotată cu toate accesoriile moderne, Ovidiu Popică (”Visual Emotion”) impresionînd și de această cu efecte sincronizate care au tăiat răsuflarea publicului, spectacolul de artificii fiind dublat de proiecții pe cele 3 ecrane, de flăcări FX pe scenă și de un show incredibil de lasere.

Dincolo de aceste detalii tehnice (de sunet și lumini nici nu mai vorbim, ele se subînțeleg la acest nivel internațional), publicul este atras în număr mare de diversitatea și atractivitatea programului propus, gîndit pentru toate gusturile și vîrstele. Astfel, părinții care gustă folclorul (domeniu în care prezentatoarea Iuliana Tudor a fost în elementul ei) au fost regalați cu recitalurile oferite de Matilda Pascal Cojocărița (alături de soț, violonistul Ștefan Cigu, și de fiu, pianistul Horațiu), Geta Postolache și Ansamblul ”Țara Vrancei”, lăsîndu-și liniștiți odraslele să patineze în spațiul special amenajat chiar în piață. Cu abilitate și inteligență, producătorii n-au trecut brusc la momentele moderne, ci prin două secvențe etno și una de muzică ușoară tradițională.

Duetul Datina (Marius Chină, Andreea Pavăl) și-a onorat longevitatea, peste 15 ani pe tărîmul genului etno, care în prezent este ”mixat” cu elemente pop-rock, precum și sloganul trupei: ”Joacă și trăiește/ Simte românește!”.

A preluat ștafeta, pe aceleași coordonate muzicale, incitantul trio vocal feminin Hora, iar după ce spectatorii s-au încins fericiți la joc li s-au propus cîteva zeci de minute de visare, reverie, nostalgie.

Cătălin Crișan s-a temut că reacția publicului va fi ușor ostilă, în aceste condiții, dar s-a înșelat, pe de o parte fiindcă există un segment important care adoră acest gen muzical (de altfel am propus mereu introducerea în distribuții și a reprezentanților de frunte ai muzicii ușoare), iar pe de alta fiindcă spectatorii din Focșani sînt avizați și civilizați. Este și cazul artiștilor, disciplinați și punctuali, sub ”comanda” regizorilor de scenă Alexandra și Mihai Paraschiv.

Alături de formația sa, Ruby (Ana Claudia Grigore, originară din Medgidia, orașul de unde a fost izgonit festivalul închinat lui Dan Spătaru…), absolventă a Liceului ”Dinu Lipatti”, n-a ocolit nici unul din hit-urile sale, în frunte cu ”Touch Me”, ”Get High”, ”Party Hard”, ”Miracle of Love” și mai ales, după ce a înțeles, ca mai toți interpreții din noul val, că succesul se face totuși în limba română – ”Stinge lumina”, ”Bună, ce mai zici?” și dacă-l avea și pe Dorian Popa lîngă ea ar fi apelat și la simpaticul titlu ”Lasă cucu în pace”.

Shift (Gabriel Mihai Istrate) este vecin de județ, fiind gălățean, și s-a impus…”Lejer” cu o serie de colaborări, toate de succes: ”Avioane de hîrtie” (cu Andra), ”Rupem boxele” (cu Andreea Bănică), ”Viața-i de vină” (cu George Nicolescu), ”Arde” (cu Paula Seling), ”Sus pe toc” (cu Marius Moga), ”După ani și ani” (cunoscuta piesă Compact fiind reluată alături de Vizi Imre). Aceștia lipsind, evident că s-a descurcat foarte bine în postură solistică.

Ca de obicei, Tataee, Caddy și Uzzy, adică B. U. G. Mafia, veterani hip-hop, au fost așteptați cu interes uriaș de un public care le cunoștea pe dinafară toate refrenele. Într-o evoluție inter-activă, cei trei i-au provocat pe fanii din Piața Unirii, care au reacționat prompt, cu toate titlurile care au făcut epocă: ”Pantelimonu  petrece”, ”Pe coastă”, ”Un 2 și trei de 0”, ”Cine e cu noi”, ”Românește”, ”După blocuri”, ”Străzile”, ”Lumea e a mea” (înregistrată la lansare alături de Loredana Groza).

 Foarte puține sînt orașele din țară care la asemenea evenimente își permit să invite, pe lîngă vedete din țară, și staruri internaționale. Și de această dată, nu cu  una, ci cu două titulaturi celebre, Focșanii s-au detașat net. Artiștii străini, după cum ne spuneau asistenții de producție Daniela și Nicu Blejan (care ne-au oferit și fotografiile ce ilustrează acest articol), s-au simțit excelent din toate punctele de vedere, împreună cu colegii lor români fiind cuceriți și de ospitalitatea de la Laguna, ”hotelul vedetelor”, unde doamna Mirela Cristea este mereu o gazdă impecabilă.

Duetul Cappella s-a afirmat în 1987, fiind o creație a producătorului Gianfranco Bortolotti. De atunci, solista vocală Lis Birks și soțul său, rapperul Markus Birks, s-au impus ca o titulatură reprezentativă pentru curentul ”euro dance”, cu titluri reluate în cor (ce memorie au melomanii!) de întreaga piață: ”U Got 2 Let The Music”, ”Bauhaus (Push the Beat)”, ”Take Me Away”, ”Move On Baby”, ”U & Me”, ”Move It Up”, ”Tell Me The Way”, ”Angel”. Sigur, multe se schimbă în componența acestor grupuri, după decenii de la lansare, rămîn însă definitorii ritmul și pasiunea.

Mult mai celebru este duetul american La Bouche, produs la un moment dat în Germania de faimosul Frank Farian – o autentică senzație dance a anilor  90. Duetul are la activ zeci de Discuri de platină și aur, turnee nenumărate, locuri 1 în topurile din SUA, Marea Britanie, Australia și în toate țările Europei. Fondatorul Lane McCray, alături de solista Sophie Cairo, ne-a dovedit convingător pe ce se bazează succesul internațional longeviv al formației, stîrnind entuziasm și în Piața Unirii din Focșani cu ”Be My Lover”, ”Sweet Dreams”, ”I Love To Love”, ”Fallin  In Love” sau ”Tonight Is The Night”. Cît de ușor pare totul, dar cît de greu să ”orchestrezi” un asemenea program de peste 7 ore în care totul să funcționeze ”ceas”! Așa încît organizatorii, realizatorii, producătorii, artiștii au meritat din plin ovațiile și aplauzele unui public admirabil, care a înfruntat frigul fără să regrete nici o clipă.

 Octavian URSULESCU

 

Foto: Like FX by Infinity Sounds;  B.U.G. Mafia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.