Sibiu, circuit turistic inedit: Artă stradală pe pereţii şcolilor
Sibiul găzduieşte singurul Circuit de Artă Stradală din lume care cuprinde şcoli şi licee, cu peste 3.500 de metri pătraţi de picturi murale, un tur inedit pentru turiştii care doresc să vadă o altă faţă a fostei Capitale Culturale Europene şi astfel să descopere şi cartierele oraşului, potrivit organizatorilor festivalului International Street ART.
Indiferent de anotimp, fără a avea nevoie măcar de un ghid, ci doar de o hartă a Sibiului, oricine este pasionat de arta stradală are ocazia să vadă desene şi picturi uriaşe, pe clădiri întregi, înăuntrul cărora sunt şcoli generale, licee şi chiar un bloc de locuinţe. Totul a început cu festivalul Street ART, care se desfăşoară la Sibiu de trei ani de zile.
Din cele 48 de picturi murale, 17 au fost realizate în 2017 de 29 de artişti români şi străini, care au transformat schiţe în lucrări de mari dimensiuni ce dau culoare zidurilor gri din zone mai puţin favorizate din oraş.
„Turul de Artă Stradală de la Sibiu s-a născut din dorinţa de a arăta turiştilor şi alte zone ale oraşului, nu doar centrul istoric. Circuitul este un instrument foarte bun cu care operatorii de turism pot lucra, Sibiul aliniindu-se astfel puţinelor mari oraşe ale lumii, precum Paris, Berlin, Londra, Bristol sau New York, care se pot mândri cu un astfel de tur”, spune Florina Vlad, Art Director al Sibiu International Street ART Festival.
Sibiu Street Art Tour este o alternativă la turismul obişnuit, dar şi un altfel de mod de a valorifica o plimbare cu bicicleta. Turul este promovat printr-o hartă distribuită gratuit turiştilor sau sibienilor în diferite locaţii din oraş, inclusiv centrul iVelo, harta fiind principalul suport care ghidează un participant în fiecare locaţie şi oferă informaţii despre artişti şi lucrări.
Circuitul cuprinde 48 de picturi murale şi instalaţii, toate amplasate în zone mai puţin explorate ale Sibiului. Spre exemplu, cartierul Vasile Aaron, aflat la marginea Sibiului, nu era căutat de turişti până la apariţia acestor picturi murale.
„Multe administraţii locale din lume au început să plătească artiştii pentru a lucra în cartiere mărginaşe, observându-se că oamenii au mai multă grijă de mediul înconjurător acolo unde artiştii pictează. Suntem mândri că Policolor, prin campania ‘Culorile României’, sprijină un astfel de proiect”, declară Camelia Dragomirescu, director de marketing Policolor.
Premiera ediţiei din 2017 a fost realizarea unei lucrări – „Îmbrăţişare” – pe o clădire privată din Sibiu, un bloc de locuinţe, de către artistul Pisica Pătrată (pe numele său real Alexandru Ciubotariu), ambasador al campaniei „Culorile României”.
Practic, Sibiul oferă adevărate galerii de artă urbană pe instituţii de învăţământ. Între lucrările realizate în 2017 şi incluse în Sibiu Street Art Tour, transformându-l în circuit unic în lume, menţionăm muralul lui Recis, cel mai mare ca dimensiune – 140 mp, realizat pe un zid lateral al Liceului Economic „George Bariţiu”. O altă şcoală care îşi întâmpină elevii cu o adevărată galerie de artă în aer liber este Liceul Pedagogic, cu şapte lucrări, urmată de Şcoala Generală nr. 21, cu patru murale, şi Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” – cu două lucrări. Numai în 2017, pentru aceste lucrări s-a folosit o jumătate de tonă de vopsea, oferită de sponsor.
Turiştii care păşesc prin centrul oraşului au ocazia să facă o fotografie altfel simbolului oraşului, Turnul Sfatului, dacă ajung în faţa Magazinului Dumbrava, unde din 2016 există o lucrare 3D pe asfalt.
Primul circuit de artă stradală din lume, cu picturi realizate pe şcoli, a început la festivalul din 2015, când au fost pictaţi peste 200 mp pe ziduri.
Acest circuit a pornit de la un zid unic în Sibiu, cel al Teatrului Naţional „Radu Stanca”, care este desenat periodic de artistul Dan Perjovschi. Acest zid se numeşte „Ziarul Orizontal”. Cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate pentru lucrările sale, Dan Perjovschi se autodefineşte ca fiind altceva decât un caricaturist, mai mult decât un gazetar, ci un artist-ziarist care exprimă cu creionul diferite idei şi provocări.
Când vremea este frumoasă, bicicliştii pot parcurge circuitul de artă stradală în două ore, timp în care pot „învăţa şi să zboare”, aceasta fiind tema desenelor realizate în 2016 pe şcolile din Sibiu.
Sursa: AGERPRES