Siderat de România: Când e mai simplu ca mortul să fie de vină

Incredibile, doamnelor şi domnilor, sunt discuţiile purtate de către autorităţile competente în cazul tragediei din Apuseni. Dacă ai puţin discernământ nu ai cum să nu observi indolenţa dar mai ales incompetenţa multora dintre cei ce apar înregistraţi în stenogramele ajunse în posesia jurnaliştilor. Noroc cu aceştia că altfel nu am fi aflat de indiferenţa unui supervizor de sală de la ROMATSA care primind coordonatele loculului prăbuşirii  avionului i-a cam fost lene să le încerce pe vreun smartphone din apropierea sa (în locul domniei sale să fi fost, eu, unul, asta aş fi făcut). Domnia sa s-a spălat pe mâini precum Pilat din Pont aruncând pisica în curtea… vecinilor care nu i-au dat mură-n gură informaţiile necesare cu minute şi secunde incluse ca la orice abonament. Se vede de la o poştă că insul ăla, cu grade militare, ori ba, nu a schiţat nici măcar un mic gest de a veni în sprijinul victimelor, transmitându-i sec convorbitorului să revină când are toate datele. Altfel spus: hai, bă, lasă-mă în pace cu c…turi din astea!

De partea cealaltă, în rândul vecinilor, alţi incompetenţi, în frunte cu Adrian Fulea, colonel după cum apare la o simplă căutare pe goagăl (nu ştiu dacă ridicat în grad de către marinar), marele purtător gafeur de cuvânt al STS-ului. Doar gândindu-ne la trecutul glorios al acestuia ca reporter al TVR-ului ne putem da seama cu uşurinţă că acest individ trăieşte într-o realitatea a lui, unică şi inconfundabilă, departe de zona realului, aşa că nu putem emite pretenţii ca să ştie despre ce e vorba în propoziţie. Lângă acesta, la fel de vinovaţi, stau câţiva militari şi demnitari deopotrivă, unii chiar miniştri, plus un premier şi un şef de stat lipsiţi de orice reacţie normală şi umană la urma urmei. Orice om responsabil din sistemul public ar fi trebuit să demisioneze din secunda doi a tragediei, nu să stea la taclale în birt cu jurnaliştii ori să joace precum la pocher cu revocările din funcţie a celor vinovaţi. Dar cum însuşi cineva a lansat această idee şi nu s-a ţinut de cuvânt, de ce ar face-o alţii?

Şi Ponta şi Băsescu sunt la fel de vinovaţi în cazul nefericitului accident. Primul pentru că încă îi ţine în braţe pe domniţa de la Transporturi şi pe grizonantul de la MAPN, folosindu-se de moartea unora drept pretext de subordonare a unei instituţii, STS, celălalt, fostul căpitan de cursă lungă, pentru că îi menţine în funcţie pe incompetenţii din fruntea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Nu mă interesează mecanismele prin care aceştia ar trebui să răspundă în faţa legii. Indiferent de hârţogăraia ce trebuie completată, evenimentele produse, mai ales finalitatea acestora, trebuiau să se lase cu demisii în lanţ. Însă cine e prostul ăla în România care să lase, din onoare, locul călduţ din fruntea unei instituţii publice? Stroe a fost iepuraşul de serviciu. Restul au scăpat şi vor scăpa. Putregaiul ce domneşte pe banii contribuabilului în acest sistem e prea extins pentru a se mai salva ceva.

Aşa că, morţii sunt de vină, cei vii, cu competenţe în gestionarea situaţiilor, niciodată. Iar prostimea e fraierită din nou cu jocul de tenis practicat de instituţiile statului responsabile. Ca de fiecare dată, dacă stăm să analizăm toate evenimentele delicate, liderii societăţii româneşti nici usturoi nu au mâncat nici gura nu le pute. Ei se cred nemuritori în funcţie, intangibili în faţa legii şi lasă impresia că nici de Dumnezeu nu le e frică. Şi-or fi cumpărat poate locul în Rai prin banii alocaţi construirii colosului de pe dealul Arsenalului, strategic aşezat peste drum de MAPN, că oricum e la modă implicarea politicului în activitatea BOR şi viceversa.

Triste sunt veştile pentru familiile celor plecaţi în Ceruri. Slabe şanse ca în această viaţă să se dea un verdict final în cazul acestei tragedii aviatice. Dacă ancheta va respecta linia celor privind celelalte catastrofe aeriene, vor ajunge să fie scoşi la înaintare câţiva acari Păun, mici peştişori din sistem, în timp ce rechinii vor fi la fel de liniştiţi şi cu onorarea nepătată. Chit că şi-au arătat vinovăţia şi incompetenţa prin mimica gesturilor şi a feţei, prin cuvintele scoase în faţa reprezentanţilor massmedia ori la imprimantă drept comunicate de presă…

P.S. În cazul unui cutremur major, tot morţii vor fi de vină? Intreb şi eu, nu dau cu parul!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.