Siderat de România: Cotizații de pomană

Lunar, din conturile noastre salariale, dispar către diverse instituții ale statului importante sume de bani. Destinate în principiu susținerii anumitor piloni ai societății, sectoare ale acesteia (economic, sanitar etc) banii respectivi ajung să fie folosiți de cele mai multe ori pentru interesele anumitor persoane sau grupuri sociale. Faza mai tristă nu e că sunt tot mai puțini cei care contribuie la alimentarea fondurilor respective, oricum trăim într-o perpetuă” iarnă demografică”, ci cu totul altceva. După ce ai contribuit la asigurările de sănătate de te-ai rupt circa 20 de ani, după ce ai cotizat de ai tâmpit tot atâta timp la fondul de pensii public, constați cu amărăciune că nu ai niciun beneficiu de pe urma acestor acte de” mărinimie” forțată.

Personal, mă gândesc cu groază la clipele când voi ajunge la anii pensionării, încerc pe cât posibil să nu intru prin spitale pentru orice mic aspect. Sunt conștient că asemeni multora nu mă pot folosi de vreo calitate de contribuitor ori de asigurat. Pentru că așa e în România, nu bag mâna în foc că se petrece doar pe plaiul nostru mioritic, muncești ca boul și fraierii căpușează. Mă refer la toți ipohondrii, la toți șmecherii cu merțane și ghiuluri aurii pe degete care halesc de nu mai pot din fondurile de pensii și de asigurări sociale și de sănătate. Eu, în ciuda faptului că sunt un salariat model care își plătește lună de lună toate acele contribuții, în momentul în care ajung la mâna diverșilor funcționărași ori medici trebuie să îmi plătesc din fărâma de salariu rămasă în buzunar sume importante pentru serviciile pentru care oricum le-am plătit ca asigurat. Că așa e tradiția la noi.

Nu vreau să dau în nimeni din rândul celor simpli, deși mulți profită din plin de aceste servicii bolnavi fiind mulți dintre ei doar în imaginația lor, vinovații sunt cu mult mai sus în raport cu aceștia. De ani buni de zile trenează aplicarea reglementărilor privind cardul de asigurat. Acel cod ar permite o evidență cu mult mai strictă a celor care trec an de an prin diversele instituții spitalicești mai ceva ca trenul prin gara principală a orașului. Așa ar vedea și stimabilii de la CNAS cine a păpat la greu din bani, cine nu s-a folosit de fondurile cu care a contribuit din salariu șamd. Dar cum lenea e mare și jemanfişismul aşijderea, slabe șanse să ne modernizăm și noi ca nație, să ajungem să ne integrăm nu doar cu buletinul într-o uniune de state democratice în care fiecare cetățean care depune un efort considerabil pentru menținerea societății în parametrii de funcționare contează.

Așa că, dragii mei, nu aveți decât să munciți în continuare de-a-mboulea cu falsa SPERANȚĂ că atunci când veți avea nevoie de serviciile pentru care cotizați lună de lună le veți și primi, pe GRATIS, conform contribuției făcute.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.