Siderat de România: Cum nu vrem noi să fim în pas cu lumea

Discutam deunăzi cu un amic de-al meu de la unul din cotidienele care mai apar încă pe print despre un reportaj recent difuzat de Televiziunea publică referitor la cum ne batem joc noi românii de valorile cercetării în ansamblu. Am adus în primplan şi modul cum ignoranţii lideri din ziua de azi au pierdut, sau nici nu au încercat măcar să recupereze din avuţia creierelor care a plecat pre zări străine şi mai însorite.
Nu are sens să facem aici un pomelnic cu ceea ce am avut şi ce am pierdut. Nu ajută cu nimic aşa cum nici pomelnicele date cu câţiva lei înfăşurate în ele la biserică nu prea ajută dacă nu crezi cu adevărat în ele. Aleşii neamului au arătat şi arată în continuare că pentru ei cultura, educaţia, inovaţia sunt simple detalii ale unei existenţe cu care nu merită să îşi bată capul. La fel cum au făcut-o şi comuniştii la un moment dat când, neînţelegând principiile de funcţionare ale unei invenţii sau alta au pus-o bine la păstrare, sub cheie. Pentru a nu se face, evident, de râs în faţa naţiunii pentru care ei trebuie să pozeze în adevărate imagini exemplare.
În schimb are sens să amintesc doar de un singur aspect care m-a frapat în timpul discuţiei cu amicul meu. Cum este posibil să fie risipiţi bani frumoşi din fondurile publice pe proiecte ambigue dacă nu chiar extrem de hilare în conţinut, în timp ce idei revoluţionare care ar putea şterge imaginea ori ideea că poporul român devine tot mai incult şi needucat sunt luate în derâdere, făcute cocoloş şi aruncate, ca la baschet, la coşul de gunoi? Sunt numeroase astfel de proiecte de cercetare ştiinţifică aprobate de diriguitorii forurile competente din ţara noastră cu laudele cuvenite care îşi propun să aducă soluţii privitoare la stoparea migraţiei buruienilor către ţările vecine, de exemplu. Chiar dacă sună amuzant sau, deopotrivă, şocant, cu aşa ceva se ocupă cercetătorii noştri români. Sau mai bine spus pe aşa ceva se aruncă banii naţiunii.

Şi cei din afară fac tot felul de studii care mai de care mai trăsnite. Dar asta, de amuzament. Pentru că ei, spre deosebire de noi, se mai ocupă şi cu lucruri mult mai serioase. Noi uităm de geniile noastre, vedem că nu sunt pe lista scurtă a PCR-ului şi le trimitem în exil. Iar pilele Karpen în loc să fie studiate şi înţelese sunt ţinute în muzeu, nemaiamintind de celelalte invenţii care îi îmbogăţesc pe alţii pe ignoranţa şi incultura celor aleşi să aibă grijă de societate.

La final, încă un exemplu de maturitate politică dacă doriţi. Undeva prin România a fost inaugurată cu fast în prezenţa liderilor de la judeţeană o sală de calculatoare. Până aici totul frumos: sala arată minunat, calculatoare de ultimă generaţie, licenţe windows, acces la internet etc. La un singur detaliu nu s-au gândit marii proiectanţi, alţii spun că s-au lăcomit la nişte leuţi: cum naiba să oferi acces pentru 60 de calculatoare la reţeaua electrică prin DOAR 2 (două!!!) prize????!!!! Surprinzător pentru unii, normal pentru alţii. Oricum genială treabă.

Stilul autentic românesc: de mântuială…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.