Siderat de România: Goana după capital electoral – George LUCIAN

Se simte în aer, doamnelor şi domnilor, dulcea mireasmă a alegerilor. Nu cele pentru Parlamentul României, că deja îi avem. Ci pentru locurile călduţe de la Bruxelles şi pentru fotoliul atât de râvnit din dealul Cotrocenilor. Cum se apropie toamna şi teoria predictibilităţii varianta în limba română o confirmă din plin atunci când se apropie orice tip de scrutin, aleşii neamului parcă o iau razna cu toţii. Precum la animalele din haită, nările li se dilată, pupilele ochilor aşijderea. O tură de urlete, spinarea li se cambrează uşor şi începe goana.

Dacă animalele pădurii încep să îşi adune din stânga, ori din dreapta tot felul de provizii pentru cămară, politicienii neaoşi de pe malul Dâmboviţei, ori orice altă apă curgătoare doriţi domniile voastre, purced la cules de… voturi şi fonduri pentru ceea ce va să vie. Şi încep cu năpăstuiţii năpăstuiţilor, săracii săracilor, taman ăia cărora le crapă buza de foame şi sete. Cu nările dilatate, după cum spuneam anterior, cu mic cu mare viitorii parlamentari de UE descind pe unde apucă: prin vârf de munte, prin văi ascunse pline de noroi, mai pun mâna, artistic, pe vreo lopată, chipurile, ca sprijin pentru sinistraţi. Toate în lumina reflectoarelor şi a ploii de blitz-uri din partea presei de partid.

Aşa ceva s-a întâmplat şi la Roşia Montană şi la Galaţiul inundat de ape, dar şi în multe alte locuri mici şi neînsemnate pe harta ţării. Principiul este unul clasic şi împrumutat de la animalele din care ne tragem cu toţii: un vot de aici, un vot de colo şi uite aşa se face norma. Evident că principiul aritmetic al politicii bate algebra clasică. Scrutin după scrutin, politicienii ne arată cum o mie de voturi bat 15.000 de alte opţiuni politice. Pentru că nu trebuie să fii specialist în ale matematicii, ci în ale mânuirii demne de orice iluzionist.

De aceea şi Ponta, dar şi Zgonea îşi fac publicitate pe la Roşia Montană. Dincolo de banii păpaţi, conform teoriilor conspiraţioniste care circulă în mediul virtual şi dincolo de coborâtul lor teatral în mină. E clar că orice vot contează şi nu are importanţă de unde vine. Şi cum etica stabilită cu „strategicul investitor” canadian le împiedică orice afişare în public alături de alte entităţi, altele decât cele date de P.R. mai toţi evită deplasarea în mijlocul celorlalţi protestatari. Care, fie vorba între noi, i-ar cam dori spânzuraţi şi limbile crestate şi presărate cu pulbere de cianură sărată. Cinic, dar adevărat, luând în calcul marea durere pe care o va simţi mediul înconjurător în eventualitatea celui mai sumbru scenariu.

Şi uite aşa ne-am explicat de ce aleşii noştri preferă sutele de voturi pentru următorul tur de scrutin, în dauna altor zeci de mii.

Credeţi, doamnelor şi domnilor, că le pasă de Roşia Montană? Odinioară, Moscova nu mai credea în lacrimi. Acum, în timpurile moderne ale mileniului trei, strada intelectualităţii nu mai crede în clasa politică. Şi votul pe care i-l va da va fi unul de blam. Noroc cu minerii şi alţi năpăstuiţi ai naţiei. Care le vor face viitorilor ocupanţi de fotolii la Bruxelles cvorumul necesar.

La urma urmei şi goana asta după credit electoral trebuie să aibă un final fericit. Pentru unii. Ceilalţi, ca de obicei, cu promisiunile duse pe aripi de vânt prin colbul explotărilor minere.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.