Siderat de România: Indolenţa care ucide

Nu este pentru prima oară când, în existenţa lor milenară, autorităţile o dau în bară atunci când vine vorba de profesionalism şi siguranţa omului simplu. Au fost de-a lungul istoriei recente din epoca regimului comunist (multe cazuri muşamalizate de echipa cenzurii PCR) şi până în prezent (când libertatea de exprimare a scos la iveală putrefacţia unei societăţi extrem de minunate cu ghilimelele de rigoare) situaţii în care pur şi simplu cei puşi să gestioneze trebile sociale şi-au dovedit incompetenţa, indiferenţa, aroganţa şi fuga de răspundere.

Dosare precum „Baloteşti”, „Mălinoasa” sau „13-15 iunie 1990” „Costeşti” (pentru a aduce aminte şi de mineriade) au arătat cât de slab pregătite sunt instituţiile statului în situaţii limită. Într-o democraţie normală ploua cu demisii şi arestări în urma unor evenimente de această natură. La noi, în schimb, asistăm la un circ aberant cu tembeliziunile cu un puternic şi dezvoltat simţ animalic, ahtiate după sânge amestecat cu fiare contorsionate, pe de o parte şi factorii responsabili, de fapt iresponsabili, de cealaltă parte. Doamne Fereşte , vorba unui confrate, de vreun cutremur puternic în perioada imediată…

Tragedia din Apuseni vine să completeze un tablou al nefericirii care a cuprins România, una pe care nici înscăunaţii din Victoriei habar n-au cum să o stopeze sau măcar să o atenueze. Ba mai mult, şeful Internelor, un ins total nepotrivit pentru postul respectiv dar care probabil îşi va arăta eficienţa în contextul viitoarelor alegeri, a ajuns să îşi blesteme zilele. În faţa jurnaliştilor evident care au şi speculat, de altfel, momentul.

Întrebarea care se pune în aceste momente este legată de urmările nefericitului accident. Toţi se gândesc că ar trebui să urmeze un tsunami administrativ care, revin la o idee expusă mai sus, s-ar petrece dacă am vorbi de normalitate. Dar cum în micul stat balcanic, fotoliul călduţ din orice sector public unde mai mult se freacă menta decât se lucrează trebuie aşadar păstrat cu orice preţ, slabe şanse să vedem vreo rezolvare a acestui caz.

Pariez că se va lungi treaba până în preajma alegerilor din mai, cam prin aprilie. Bine, veţi spune pe bună dreptate din perspectiva dumneavoastră, dar autorităţile au zis că… Şi cine îi mai crede? Ce anchetă serioasă la nivel mondial s-a soldat cu un verdict la câteva zile după? Nu au fost în stare să dea o soluţie pentru un eveniment produs în 1995, accidentul aviatic de la Baloteşti, anchetele jurnalistice ulterioare arătând că încă mai există pe teren dovezi ignorate din prostie ori indolenţă de către anchetatori. Şi prăbuşirea ditamai Airbusului s-a produs într-o zonă cu mult mai accesibilă. Amintim aici şi de accidentul din 28 decembrie 1989 în care a fost implicată o aeronavă Antonov. Bilanţul celor două tragedii: 60 de morţi (49 de pasageri şi 11 membri ai echipajului) în dosarul Baloteşti şi şapte victime (şase membri ai echipajului şi un jurnalist britanic) în urma catastrofei aeriene de la Mălinoasa , Dâmboviţa.

Cui mai servesc în clipa de faţă ieşirile în presă şi regretele numeroşilor oameni politici? Victimelor? Rudelor acestora? Cu siguranţă nu! Să nu uităm că suntem în plin an electoral şi cineva trebuie să iasă cu imaginea mai puţin şifonată şi să pozeze în marele justiţiar. O grea provocare pentru actualii lideri care cu siguranţă le va aduce ceva voturi dacă vor reuşi să prostească din nou lumea cu câţiva pumni de praf aruncaţi în ochii publicului sub forma unui ţap ispăşitor. În rest, morţii cu neliniştea că niciodată nu se va afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat de fapt, iar viii cu faptul că au mai reuşit să falsifice, cu largul concurs al presei aservite, realitatea.

Să mai pomenim şi alte isprăvi făcute pierdute în neant, cazul „Toni Tecuceanu”, sau cel al nepoţelului meu intrat în spital cu o boală şi externat cu două, cea veche şi alta nouă? Asta ca să aruncăm o privire şi peste un alt sector din multitudinea de domenii la fel de plin de indolenţi, ignoranţi şi total lipsiţi de profesionalism, dar cu diplomă de specialişti căpătată în regim F.F. sau la partid conform normelor P.C.R. ( PILE. CUNOŞTINŢE. RELAŢII )…

Halal societate! Halal conducători!

P.S. „Accidentul aviatic petrecut pe 20.01.2014 în România a scos în evidență, printre altele, o gravă lipsă de cunoștințe ELEMENTARE privind APARATELE și SURSELE DE INFORMAȚII cu care lucrăm în fiecare zi – atât din partea autorităților, cât și din partea jurnaliștilor și a publicului larg. În goana după audiență, comentariile tehnice apărute în presă sunt aiuritoare, derutante! Merită să ne reamintim că un simplu telefon mobil inteligent și câteva surse de date LIBERE ȘI GRATUITE, create PRIN CONTRIBUȚIA OAMENILOR OBIȘNUIȚI – cum ar fi proiectele deschise OpenStreetMap, Wigle și OpenSignal – pot oferi hărți de bună calitate și localizare CU PRECIZIE DE CÂȚIVA METRI!.Depinde doar de noi să ne cunoaștem țara, să îi alcătuim hărți cât mai detaliate și mai bune. „, mi-a scris pe pagina de Facebook, un amic care lucrează cu noile tehnologii.

No else comment…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.