Siderat de România: Ţara în care numai OM nu poţi să fii – George LUCIAN

De la o poştă se observă că România nu învăţat nimic în cei aproape 24 de ani de la eliberarea de sub jugul dictaturii ceauşiste. Ba mai mult nu a priceput o iotă nici din ceea ce înseamnă să fii modern şi civilizat într-o comunitate mai mare, in extenso vorbind, dacă luăm în calcul faptul că din 2007 suntem, nu ştiu cum de ne-au primit ăia din UE membri cu drepturi depline în cadrul Uniunii(de fapt ştiu, dar fac pe prostul pentru statistică).

Nu vă grăbiţi să huliţi! Nu înainte de a privi în jurul vostru, de a analiza cu atenţie tot ceea ce vă înconjoară, tot ceea ce se petrece în mediul social, de la sistemul educaţional până la modul de reprezentare mediatică a vieţii de zi cu zi. Cu ce suntem mai civilizaţi decât ceilalţi concetăţeni europeni, faţă de etalonul în sistemul şcolar numit Finlanda, ori în raport cu disciplina şi rigoarea populaţiei germane care strânge rahaţii animalelor de companie de fiecare dată când iese cu acestea, în lessă, la plimbare? Suntem zero barat, vă spun cu certitudine, suntem asemeni maimuţelor abia coborâte din copaci. Şi cam atât. Nimic în plus.

De aceea şi reuşesc unii să manipuleze. Pentru că apelează, cu bună ştiinţă, şcoliţi fiind în diversele instituţii de propagandă, la instinctele primare ale fiinţei umane, cu mult mai exacerbate la oamenii de pe aceste meleaguri. Vă sună cunoscută metoda? Ia analizaţi îmbulzelile generate de diversele promoţii la te miri ce fierăstraie şi bormaşini. Vizionaţi scenele în care apăreau tot felul de indivizi ce ieşeau victorioşi şi privind animalic în jur ca nu cumva altcineva să le fure prada. Nu mai pomenim de adevăratele lupte de stradă duse pentru o pungă de făină, zahăr, sau sticle de ulei, toate cu iz  electoral. Ne fac aceste fapte de vitejie  mai civilizaţi, ori mai catolici decât Papa? Normal că nu! Dar mândria prostească pe care o emanăm noi ca entitate din Balcani, ne determină să nu sesizăm detaliul.

Suntem prea perfecţi, frumoşi nevoie mare. Credem că suntem cei mai deştepţi din Univers, că Occidentul e păcătos, dar visăm să trăim acolo. Ne place să ne dăm în stambă prin Mauritius, ori Thailanda, dar habar nu avem unde este Putna. Mergem în preajma munţilor Kilimanjaro, dar nu ştim care e cel mai înalt vârf din ţara noastră. Şi mai mult decât atât: ne ambalăm conţinutul în tot felul de produse din afară, dar mâncăm şi scuipăm seminţe pe stradă. Când vine vorba de a ne comporta şi de a ne conforma unor reguli, legi scrise, ori nescrise, ne aducem aminte că de fapt noi nu mai suntem ceea ce pretindem a fi: fiinţe cu raţiune si simţire.

Cine are de înţeles, va înţelege. Cine nu, va înjura ca un birjar şi va împroşca în stânga şi în dreapta. Aşa cum au luat aminte de la pseudoformatorii de opinie ce tembelizează seară de seară o populaţie mult prea bătrână la spirit ce pare să nu mai găsească luminiţa adevărului niciunde. Noroc cu generaţia Facebook. Ea singura care mai are scăpare. Important însă şi vital totodată va fi faptul de a nu se lăsa dusă de val şi antrenată în ocultele interese văzute în această grupare de către animalele de pradă care trag hăţurile şi destinele marii haite ce sălăşluieşte în spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Altfel, nimeni nu mai scapă OM de aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.