Siguranta jucariilor, verificata de ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat in perioada 23-31.06.2013 o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind siguranta jucariilor, vandute atat direct, cat si online.

Date sintetice

– Au fost verificati 879 operatori economici, dintre care 869 cu vanzare directa si 10 cu vanzare online.
– La 767 din cei 879 controlati, reprezentand 87,25 % s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Masuri dispuse si sanctiuni aplicate

– s-au aplicat 792 sanctiuni, dintre care 418 amenzi contraventionale in valoare de 1.222.500 lei si  374 avertismente.
– Au fost dispuse 400 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor de marcare/etichetare, pentru jucarii in valoare de 364.482 lei si 21 de masuri de oprire definitiva, pentru nerespectarea cerintelor esentiale de siguranta pentru jucarii in valoare de 9.856 lei, la vanzarea directa si 2 masuri de remediere (de corectare sau completare a informatiilor continute de site-urile de publicitate la care s-au depistat  abateri, la vanzarea online.

Bogdan Cristian Nica, Presedintele ANPC: “ Protejarea sanatatii si sigurantei copiiilor nostri este prioritara pentru noi toti. Va asigur in continuare de vigilenta comisarilor nostri si totodata, sfatuiesc parintii asupra modului in care aleg jucariile, asupra atentionarilor pentru categoriile de varsta, precum si a cerintelor de siguranta pentru a evita riscul de ranire a copiiilor ”.

I. Vanzarea directa

– Au fost verificati 869 operatori economici.
– Valoarea totala a jucariilor controlate a fost de 3.034.203 lei.
– La 765 operatori economici din cei 869 controlati(88 %) s-au depistat abateri de la prevederile legale.
– Valoarea totala a jucariilor cu abateri a fost de 539.015 lei.

Masuri dispuse si sanctiuni aplicate

– Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 790 sanctiuni dintre  care 418 amenzi contraventionale in valoare de  si 372 avertismente.
– Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 1.222.500 lei.
– S-au dispus 400 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor de marcare/etichetare, pentru jucarii in valoare de 364.482 lei si 21 de masuri de oprire definitiva, pentru nerespectarea cerintelor esentiale de siguranta, pentru jucarii in valoare de 9.856 lei.

Deficiente constatate privind vanzarea directa:

1. Cerintele esentiale de siguranta (jucariile pot fi introduse pe piata doar daca respecta atat cerintele generale de siguranta, cat si cerintele speciale de siguranta); jucariile, inclusiv substantele chimice pe care le contin, nu trebuie sa puna in pericol siguranta sau sanatatea utilizatorilor sau a partilor terte; etichetele aplicate trebui sa contina avertismente generale (de varsta), avertismente specifice si indicatii privind precautii de utilizare pentru anumite categorii de jucarii, precum si instuctiunile de utilizare. Jucariile trebuie sa atraga atentia utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente si riscurilor de vatamare legate de utilizarea jucariilor si asupra modului de a le evita.

S-au constatat abateri privind cerintele generale de siguranta, cat si abateri privind cerintele speciale de siguranta la 215 operatori economici, reprezentand 24,74 % din totalul operatorilor controlati.

– jud. Neamt: s-a constat nerespectarea cerintelor speciale de siguranta de catre jucariile aflate la comercializare, si anume, pistoale cu bile – jucarii periculoase, acestea putand vatama utilizatorul sau pe cei din jurul lui, prezentand deci, risc de ranire; jucariile au fost retrase definitiv de la comercializare, ele fiind, conform notificarilor primite prin sistemul de alerta rapida RAPEX, interzise la comercializare, precum si nerespectarea cerintelor generale de siguranta, prin prezentarea de informatii contradictorii privind varsta minima a utilizatorilor.

– jud. Braila- pistol cu ventuze si arc cu ventuze, import China care prezentau risc de sufocare
– jud. Vrancea- papusi din plastic si sapun cu bule, import China prezinta risc chimic, respectiv microbiologic, sapun cu bule, import China; prezinta risc chimic, respectiv microbiologic, sapun cu bule si zornaitori, import China; prezinta risc chimic, respectiv microbiologic, set politie 2 arme cu accesorii si pusca, import China; prezinta risc de ranire, jucarii din plastic albastru si rosu, importate din China; prezinta risc de deteriorare a auzului pentru copii, avand nivel de zgomot prea mare

Au fost gasite la comercializare jucarii notificate prin sistemul RAPEX, ca fiind periculoase sau cu risc pentru consumatori, motiv pentru care au fost oprite definitiv de la comercializare.

2. Marcajul de conformitate CE

S-au constatat abateri privind marcajul de conformitate CE la 13 operatori economici.

–  jud. Harghita: se comercializau jucarii, fara ca acestea sa aiba aplicat marcajul de conformitate CE, in mod vizibil, lizibil si de nesters fie pe jucarie, pe o eticheta atasata sau aplicata, fie pe ambalaj.

– jud. Vrancea- jucarii ponei de tras, import China, papusi- marcajul de conformitate CE inscriptionat pe eticheta jucariilor nu respecta grafica prevazuta.

– Bucuresti: la o parte din jucariile comercializate, marcajul CE nu era vizibil, acesta fiind acoperit, cand partial, cand in totalitate, de eticheta autocolanta.

3. Declaratia CE de conformitate – producatorul isi asuma responsabilitatea pentru conformitatea jucariei

S-au constatat abateri privind declaratia de conformitate (lipsa acesteia sau neintocmirea ei in conformitate) la 6 de operatori economici.
– jud. Bihor, Neamt, Brasov: declaratiile de conformitate prezentate nu respectau toate elementele, lipsind din continutul acestora imaginile color/pozele jucariilor la care faceau referire sau declaratiile prezentate nu specificau numarul unic de identificare a jucariei, pentru a se putea stabili trasabilitatea.

4. Documentatia tehnica (producatorul trebuie sa furnizeze o traducere a partilor relevante din documentatia tehnica)

– jud. Neamt, importator, care nu a putut pune la dispozitie documentatia tehnica pentru jucariile importate.

5. Numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati
S-au constatat abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale inregistrate sau a marcii inregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si a adresei la care acestia pot fi contactati la 178 operatori economici, reprezentand  20,48 % din totalul operatorilor controlati. ( jud. Galati, Telerorman )

6. Numarul unic de identificare a jucariei

S-au constatat abateri privind mentionarea numarului unic de inregistrare pe jucarie sau in documentele insotitoare la 21 de operatori economici, reprezentand 2,41 % din totalul operatorilor controlati. ( jud. Alba, Neamt, Vrancea )

7. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor

S-au constatat abateri la 6 operatori economici.
jud. Bistrita-Nasaud, Cluj, Bucuresti – erau comercializate jucarii la promotie, fara sa indice durata promotiei sau faptul ca aceasta se desfasoara in limita stocului disponibil si fara sa respecte regulile de precizare a preturilor de exemplu, pretul nou, alaturi de pretul vechi barat.

II. Vanzarea online

Date sintetice

• S-au verificat 10 site-uri de prezentare si publicitate.
• La 2 site-uri s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Masuri dispuse si sanctiuni aplicate

• s-au aplicat 2 avertismente.
• s-au dispus 2 masuri de remediere, prin corectarea sau completarea informatiilor prezentate pe site-urile de prezentare si publicitate la care s-au constatat abateri.

Deficiente constatate privind vanzarea online:

1. Lipsa informarii/informarea incompleta a consumatorilor privind caracteristicile esentiale ale jucariilor prezentate: s-a constatat, la o parte din jocurile sau jucariile prezentate, neinscrierea varstei minime a utilizatorului si a avertismentelor in utilizare.

2. Lipsa informarii consumatorilor asupra dreptului de denuntare unilaterala a contractului in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv (jud. Mures)

Sfaturi pentru consumatorii care achizitioneaza jucarii prin vanzare directa:

– sa achizitioneze jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care vor avea neaparat nevoie in caz de reclamatie;
– sa aleaga intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale; jucariile trebuie sa fie  insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata care ajuta la alegerea jucariei;
– sa stie ca jucariile care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice pot sa ii raneasca;
– sa nu cumpere jucarii cu parti mici, detasabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece acestia au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici;
– trebuie sa respecte atentionarile referitoare la jucariile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezinta sub forma unei sintagme de tipul: „Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
Fraza  ”Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi inlocuita cu simbolul grafic de interzicere /pictograma  care vizeaza copiii intre 0 si 3 ani; ele (fraza si simbolul) nu trebuie puse impreuna.
– sa stie (si sa verifice acest lucru) ca jucariile trebuie sa aiba marcate pe corpul lor, intr-un mod vizibil, lizibil si durabil, urmatoarele elemente:

       – coordonatele producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati );
– numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
– marcajul de conformitate CE care conduce la supozitia ca jucaria este sigura.

Daca jucariile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  intr-un document care insoteste jucaria.

– sa verifice existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, insotite de indicatii privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu in limba romana;  sa respecte intocmai aceste instructiuni si precautii.
– orice reclamatie legata de o jucarie achizitionata trebuie semnalata mai intai vanzatorului/magazinului de la care a fost cumparata si in caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.