Simpozionul internațional de artă contemporană de la Hărman la ceas aniversar

La șaptesprezece ani și douăzeci și cinci de ediții, Simpozionul internațional de artă contemporană de la Hărman nu mai este doar o tabără de creație care ocupă săptămânile de vară ale artiștilor.

Nume cunoscute din pictura și sculptura contemporană, lucrând la Hărman, au îmbogățit personalitatea locului, i-au crescut atractivitatea.

Zidurile vechi ale bisericii fortificate au acum un companion contemporan în bogata și spectaculoasa colecție Vrâncean, preponderent pictură abstractă, dar și sculptură monumentală ori de mici dimensiuni și mozaicuri.

Expozițiile cu lucrări din colecție sunt găzduită în elegantele și mereu în extindere galerii de artă ”Amfitryon de la Hărman” și  ”Amfitryon de la BBC Brașov”.

Colecția și, odată cu ea, opera artiștilor din gruparea ”Pisica Roșie”, nucleu al simpozionului, a ajuns pe simezele multor muzee și galerii de artă din țară și se pregătește pentru ieșire în Europa.

Emulația din jurul acestui centru artistic, probabil unicat în mediul rural românesc, a dus la apariția revistei de artă ”Vector AVV”.

În paginile sale se regăsesc semnăturile unor importanți oameni de cultură și artă din țară și din străinătate.

Scriind despre arta contemporană, ei întreprind și o prețioasă acțiune de recuperare și de readucere în actualitate a creației unor importanți creatori contemporani trecuți, de puțină vreme, în lumea drepților.

Tot ceea ce se întâmplă la Hărman a devenit ”Fenomenul Hărman”, supranume dobândit pe merit. Simpozionul aniversar, ediția a 25-a, este eveniment conex și pregătitor pentru Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, organizată în acest an, cu sprijinul Ministerului Culturii, la Hărman, în parteneriat cu Primăria Hărman, Asociația AVV și Cetatea fortificată – Biserica Evanghelică Hărman.

La 3 septembrie 2022,  ziua galei, Hărmanul și ”Fenomenul Hărman” vor fi făcut încă un pas spre recunoașterea importanței culturale și turistice a comunei și a acestei zone.

La această a XXV-a ediție aniversară vor fi prezenți cu lucrări pe simeze 45 de artiști plastici, curator al evenimentului: Nicolae Ioan Vrâncean.

Parteneri media: Intell News, Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”, Ultima Oră

Claudiu Victor Gheorghiu

    
 
 

Comments

comments

2 comentarii la „Simpozionul internațional de artă contemporană de la Hărman la ceas aniversar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.