Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

SindFISC: „Valurile” de la FISC – „ape tulburi” in Buget!

Publicat: marți, 02 mai 2017

Nu intamplator, pe parcursul saptamanii precedente, o parte din functionarii finantisti au initiat proteste spontane la nivelul unitatilor teritoriale  ale finantelor publice din judete precum Vrancea, Buzau, Galati, Dolj, Mehedinti, Gorj, Sibiu, Hunedoara si nu numai.

Nemultumirile acestora, majoritatea regasindu-se si in comunicatele anterioare ale SindFISC, sunt in mare parte generate de conditiile vitrege in care angajatii sunt nevoiti sa isi desfasoare activitatea, precum și de proiectul legii salarizarii unitare care prevede salarii mai mici pentru o mare parte din salariații finanțisti.

Astfel, bugetele alocate de Ministerul Finanatelor Publice pentru ANAF si pentru Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, in special cele privind cheltuielile de bunuri si servicii pentru intretinere si functionare, respectiv service imprimante, tonere, mentenanta sisteme de efractie, servicii de intretinere dispozitive de numarat bancnote, deratizare, dezinsectie, curatenie, etc.

Desi de nenumarate ori, sindicatele, dar chiar si oficiali de prim rang ai Fiscului au atras atentia asupra faptului ca, sistemele informatice functioneaza defectuos intrucat serverele ANAF sunt suprasolicitate, infrastructura informatica este uzata moral, avand o vechime de circa 10 ani, imprimantele nu au consumabile si piese de schimb, iar in ultima perioada, lipseste chiar si hartia de scris, aceste semnale au ramas in continuare fara ecou, probabil si datorita neidentificarii unor solutii viabile pentru o finantare corecta a activitatii institutionale.

Mai mult, functionarii sunt nevoiti sa isi autofinanteze deplasarile efectuate in interes de serviciu pentru colectarea resurselor bugetare, folosind in mod frecvent autoturismele personale, in conditiile in care, decontarea se face partial si cu intarzieri de cateva luni.

        Activitatea specifica si implicit  indeplinirea indicatorilor de performanta impusi sunt grevate de insuficienta personalului, in mod deosebit in sectoare cheie. La niveul ANAF si al structurilor teritoriale se regasesc aproximativ 3000 de posturi vacante care au fost blocate in luna ianuarie 2017. Incepand cu aceeasi data, a fost sistata finantarea functiilor de conducere ocupate temporar, astfel incat persoanele cu asemenea atributii, fiind salarizate la nivelul personalului de executie.

       Situatia generata de neajunsurile enumerate mai sus s-a acutizat, in conditiile in care, aceasta subfinantare a activitatii institutionale este dublata si de nemultumirile generate de anumite prevederi din proiectul legii salarizarii, aflat in dezbatere la nivelul Parlamentului Romaniei. Acest document contine neconcordante salariale majore, in special intre functiile de management de la nivel teritorial si cele de la nivel central, intre functiile de executie de stat si functiile din deconcentratele ministerelor, in sensul raportarii inechitabile la amploarea si complexitatea atributiilor prevazute in fisa postului, precum si a situatiei in care se regasesc o parte din functionarii cu functii de middle management si nu numai, ale caror venituri lunare actuale vor suporta scaderi majore.

       Pe acest fond, Sindicatul National Finante Publice – SindFISC atrage atentia ca, escaladarea acestor manifestari spontane, necontrolabile administrativ/sindical, pot degenera in actiuni radicale generalizate, cu consecinte deosebit de grave in functionarea statului.

Liviu Toader,

presedinte SindFISC

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=79793

Publicat de la data mai 2 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

10 decembrie 2019, 19:25
 

NE
Ceaţă
4°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 5°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:41
Apus: 16:36
Prognoza 11 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Precipitaţii
7°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Precipitaţii
4°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 10-12-2019 Ora : 13 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 13:00 si 15:00 In zona : Județul Bacău: Bacău, Sascut, Răcăciuni, Mărgineni, Cleja, Faraoani, Gârleni, Podu Turcului, Luizi-Călugăra, Răchitoasa, Căiuți, Corbasca, Nicolae Bălcescu, Stănișești, Buhoci, Filipești, Horgești, Letea Veche, Orbeni, Glăvănești, Motoșeni, Pâncești, Urechești, Parincea, Valea Seacă, Săucești, Măgura, […]

Loto

Horoscop

  • 247.802 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team