Sindicaliștii avertizează: Modificarea statutului polițistului permite eliminarea polițiștilor incomozi și încurajează deciziile abuzive ale șefilor!

Polițiștii se tem că modificările la statutul poliţistului ar duce la politizarea sistemului, ar permite eliminarea poliţiştilor incomozi și lasă loc deciziilor abuzive ale șefilor.

Noile reguli ar face posibile mai ușor schimbările din funcţiile de conducere și destituirile și transferurile pe posturi inferioare în urma unor evaluări.

Modificările ar permite mutarea polițiștilor  de la o structură la alta şi dintr-n capăt la altul al țării, fără acordul lor, potrivit liderului Sindicatului Naționalal Polițiștilor, Dumitru Coarnă, citat de Digi24.

„Nu se poate să te joci cu destinele oamenilor, să îi muţi aşa, cum vrei tu, când vrei tu, unde vrei tu. Dacă lucrurile astea vor trece în statutul poliţistului, ne putem considera în 1987, ne întoarcem acolo”, spune Dumitru Coarnă.

Liderul sindicatului polițiștilor a dat ca exemplu cazul incomod al lui Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri, care a contestat măsura excluderii camerelor de supraveghere dintre mijloacele de probă.

„Aştept de la şeful acestui serviciu să facă un pas în spate”, a reacționat atunci Carmen Dan, ministru de Interne.

Dumitru Coarnă spune că Radu Gavriș ar fi fost destituit cu ușurință, dacă s-ar fi aprobat deja proiectul de statut în discuție acum.

„Acel om nu a putut fi schimbat pentru că el a venit prin concurs. Or, dacă o să treacă acestă instituţie a destituirii din funcţia de conducere în urma unei evaluări, Gavriş era destituit de ieri, de a doua zi după interviu”, crede Dumitru Coarnă.

O altă modificare a statutului poliţistului propune ca agenţii şi ofiţerii să fie puşi la dispoziţie, adică scoşi pe tuşă, în momentul în care împotriva lor este demarată o cercetare disciplinară.

„Prezumţia de nevionovăţie dispare din oficiu, iar acesta manieră de punere la dispoziţie dă posibilitatea şefilor să înlăture de îndată orice poliţist care ori nu e de acord cu compromisurile la care este supus ori este incomod pentru acel şef”, spune Cosmin Andreica, lider sindical poliţie.

Oficialii Ministerului de Intene spun că statutul este în lucru şi dau asigurări că vor ţine cont de toate punctele vedere venite de la poliţişti, potrivit jurnaliștilor de la Digi24.

Schimbările care îi revoltă pe poliţişti vin în contextul în care mulţi dintre ei reclamă politizarea sistemului, situație care ar fi ilustrată de faptul că, în prezent, peste 4.500 de funcţii de conducere sunt ocupate prin împuternicire.

La nivel naţional, jumătate dintre inspectoratele de poliţie au şefi care nu au dat niciun concurs pentru funcţii, ci au fost numiţi pe o perioadă de şase luni.

„Fiind împuternicit eşti foarte uşor de controlat. Azi te-am împuternicit, mâine te destitui şi atunci oamenii aia sunt degeaba acolo. Unii merg doar pentru salarii, alţii merg pentru că sunt nişte interese de soluţionat. Interese politice”, mai spune Dumitru Coarnă, lider sindical.

Proiectul de modificare a statutului poliţistului este în faza de consultări, însă sindicaliştii susţin că se poate adopa mai repede, prin ordonanţă de urgenţă.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.