Sindicaliștii din Sănătate DECIȘI să meargă mai departe cu acțiunile de protest

Federația SANITAS va organiza, joi, un miting de protest în Piața George Enescu și un marș până la Piața Victoriei, în așteptarea unor soluții clar parafate privind sporurile din sănătate, dar și transferul contribuțiilor de la angajat la angajator, a anunțat, miercuri, președintele federației, Leonard Bărăscu.

„Mâine (joi — n.r.) va fi un mare miting al nostru în Piața George Enescu și venim aici (la Piața Victoriei — n.r.). (…) Noi ne-am propus demult să modificăm legea sau să găsim soluții mai bune pentru tot ceea ce înseamnă problemele din lege și pentru toți colegii noștri, dar nu pot să spun că în întâlnirea de astăzi nu am făcut chiar nimic. Am dat exemple în așa fel încât să nu ne mai folosim, partea guvernamentală, de cei de foarte sus cărora le va crește salariul, și partea sindicală de cei de jos și să spui că iei de la unul de jos să-l transmiți celorlați ca să aibă un salariu mare”, a declarat Leonard Bărăscu la plecarea de la discuțiile cu reprezentanții Guvernului, la care a luat parte și premierul Mihai Tudose.

Liderul SANITAS a adăugat că lucrurile sunt „extrem de complicate” în Sănătate.

„Salariile sunt la fel, nu au fost decât mărite și, într-adevăr, chiar dublate, chiar triplate la unii, pentru că asta a fost în filozofia dumnealor, dar filozofia respectării demnității celui care are loc de muncă diferit se găsește în Regulamentul de sporuri de care v-am povestit mereu. Acest Regulament de sporuri are niște limite care pornesc de la 85% și se duc în jos până la 15%. Eu știu, 85% pentru un medic, un asistent și toți cei care lucrează în ATI, care lucrează în zone grele: SIDA, psihiatrie și, nu în ultimul rând, TBC-ul (…) cu mari probleme, și ceilalți de jos care au spor de calculator, pentru că asta face personalul TESA și așa mai departe, la mijloc întâlnindu-se asistenții medicali și infirmierele, cu cele mai mari probleme. (…) Astăzi am găsit o soluție importantă, ne întâlnim mâine (vineri — n.r.) la Ministerul Sănătății un număr redus de persoane să punem la punct un salariu, dacă se poate, și să modificăm (…) Anexa 2, Anexa în care suntem noi cuprinși cu salariile pentru fiecare loc de muncă în parte. Asta a fost ultima variantă pe care am decis-o și pe care astăzi am votat-o și încercăm ca, împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, să găsim această posibilitate ca un om care lucrează în ATI să aibă un salariu, care nu va fi același cu unul care lucrează în policlinică…Sporurile vor fi prinse în aceste salarii, credem noi, pentru că noi vom începe acest lucru și vom face, și atunci lumea nu va mai avea un motiv să fie nemulțumită, cine primește și de ce primește „, a declarat Bărăscu.

Liderul SANITAS a precizat că este „o variantă mai bună să ajungem ca fiecare Secție, în specificul ei, să aibă un salariu, și nu un spor pe care să-l aplici la fel pentru toți”.

Întrebat dacă soluția avută în vedere cu partea guvernamentală va face ca sporurile să fie incluse în salariu, Bărăscu a spus: „Absolut, vor intra în salarii, nu vor mai fi denumite sporuri”.

„Asta este o variantă de afară, nu este o nebuloasă, așa că putem să începem de mâine să lucrăm pe acest lucru, dar nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat astăzi ne oprește pe noi pentru ale lucruri, nu numai din lege, din regulamentul de sporuri, și ce avem, mai era vorba și de tichetele de masă „, a declarat liderul SANITAS.

El a precizat că o parte a discuției a vizat gărzile medicilor, explicând că pe acest subiect sunt probleme de interpretare pe Codul muncii. „Dumnealor au șapte ore pe zi înmulțit cu cinci zile, sunt 35 de ore. În Lege, în Anexă la articolul 3, alineat 2 și 3, spune 48 de ore. Păi, obligativitate cui ? Dacă spune că lucrezi șapte ore pe zi ori cinci zile cât are săptămâna sunt 35 de ore nu 48 și aici e o neînțelegere între ceea ce se aplică până acum (…) și obligativitatea de a face 48 de ore și nu 35 ore. Sunt 13 ore pe care, cum i le plătești, de ce le-ai trecut acolo ?”, a spus Bărăscu.

Liderul SANTIAS a precizat, legat de mitingul de joi, că „vor fi cel puțin 8.000 de persoane în Piața George Enescu”.

„Noi astăzi nu am perfectat nimic, v-am spus, este în lucru, dacă vom găsi soluții nu va fi nevoie să mai facem și altceva. După acest miting, vedem ce se întâmplă, ne vom întâlni într-un Consiliu național și vom decide dacă nu cumva nu va trebui să facem grevă, dacă în perioada asta de timp noi nu vom reuși să facem un lucru bun cu ceea ce ne-am propus”, a declarat Bărăscu.

El a precizat că la întâlnirea de joi nu s-a discutat despre chestiunea trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat, și că sindicaliștii așteaptă de la Guvern „o dovadă scrisă în Codul fiscal sau în draft-ul de lege în care să se spună că niciun angajat nu va pierde prin transferul acestor contribuții sociale și va rămâne cu același câștig net”.

Liderul SANITAS a precizat că din partea guvernamentală au mai participat la întâlnirea cu sindicaliștii din Sănătate, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătății, Florian Bodog ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, și ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea.

DISCUȚIILE CU PARTEA GUVERNAMENTALĂ NU ANULEAZĂ ACȚIUNILE DE PROTEST ALE FEDERAȚIEI SANITAS

 

Reprezentanții Federației Sanitas au participat astăzi, 18 octombrie, la întâlnirea propusă de Guvernul României cu organizațiile sindicale din domeniul sănătății și asistenței sociale.

Premierul Mihai Tudose, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia – Olguța Vasilescu, ministrul Sănătății, Florian-Dorel Bodog, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea și consilierii acestora au încercat să găsească puncte de vedere comune cu partea sindicală, pentru soluționarea problemelor privind salarizarea în sistem, acordarea tichetelor de masă, regulamentul de sporuri și alte inechități și omisiuni ale Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetară.

Deși Ministerul Sănătății și cel al Muncii s-au angajat, încă de săptămâna trecută, să pună la dispoziția sindicatelor un draft al viitorului Regulament de sporuri, precum și alte materiale din care să înțelegem viziunea Guvernului asupra soluțiilor la problemele pe care le semnalăm de mai multe luni, până în prezent nu am primit nici o informație.

În dialogul de astăzi nu s-a găsit o soluție concretă nici la problema tichetelor de masă – care dispar începând cu 1 ianuarie 2018, nici la depășirea normei de bază în cazul medicilor care lucrează în spitale (gărzile suplimentare obligatorii impuse de Legea 153/2017). Pentru rezolvarea ambelor probleme, este necesară amendarea Legii-cadru 153.

Participanții la întâlnirea de astăzi au fost de acord cu o nouă discuție, ce va avea loc vineri, 20 octombrie, în care se vor analiza principii și variante de modificare a Anexei 2 a legii -cea referitoare la salarizarea personalului inclus în Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi Asistenţă Socială”.

Reprezentanții Federației SANITAS sunt de acord, în principiu, cu modificarea Anexei 2 în sensul stabilirii salariilor de bază în mod diferențiat, ținând cont de categoria profesională și specificul locului de muncă.

Noua întâlnire programată cu partea guvernamentală nu afectează programul de acțiuni de protest demarat de Federația SANITAS din România. Acțiunile noastre continuă cu mitingul și marșul din 19 octombrie, urmând ca, în funcție de rezultatul discuțiilor, Consiliul Național SANITAS să decidă asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul de sănătate și asistență socială.

Biroul Operativ al

Federației SANITAS din România

Federația SANITAS din România organizează un miting de protest  joi, 19 octombrie 2017, începând cu ora 11.00, în Piața George Enescu din București. Mitingul va fi urmat de un marş de protest către Piaţa Victoriei, ce se va desfăşura în intervalul orar 12.00 – 14.00 (traseu: Piaţa George Enescu – bd. Gh. Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei). Continuă astfel seria de acțiuni declanșate acum o lună, ca răspuns la tergiversările practicate de guvernanți față de problemele cu care se confruntă Sănătatea și Asistența socială din România.

Membrii SANITAS sunt total nemulțumiți de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 care generează o mulțime de inechități și discriminări în sistemul de salarizare din sănătate și asistență socială, dar și de atitudinea de nepăsare pe care o manifestă față de negocierile cu partenerii sociali.

Principalele solicitări ale Federației SANITAS din România sunt:

  1. Eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială.
  2. Aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru TOȚI angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018.
  3. Renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici.
  4. Renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege.
  5. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului TESA.
  6. Acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.
  7. Negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Reamintim că programul de proteste al Federației SANITAS din România a fost declanșat în a doua jumătate a lunii septembrie, când toate organizațiile județene SANITAS au înaintat memorii instituțiilor administrației publice centrale și locale, în care au arătat care sunt principalele probleme ce împiedică funcționarea normală a sistemului de sănătate și asistență socială din România, precum și tratamentul inegal, discriminatoriu pe care îl instituite actualii guvernanți, de la 1 ianuarie 2018, în ceea ce privește salarizarea personalului din aceste domenii. În prima săptămână din octombrie, membrii SANITAS au pichetat ministerele răspunzătoare de inechitățile, omisiunile și discriminările Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării bugetare – Ministerul Muncii, al Sănătății și al Finanțelor.

Sursa: AGERPRESBiroul Operativ al Federației SANITAS din România

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.