Sindicaliștii, reuniune pe tema salarizării

Cel mult 5.000 de persoane care activează în domeniul Sănătăţii au pierdut la salariu sume cuprinse între 186 şi 1.000 de lei, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, la finalul Consiliului Naţional al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăţia.

„Scăderi salariale în domeniul Sănătăţii au fost înregistrate în cazul celor care cu funcţii mari. Aici este vorba despre şefii de centre din asistenţa socială, de personalul din DSP-uri, funcţionarii publici şi cei din conducere. Am mai avut probleme cu directorii economici din spitale, cu directorii de îngrijiri… Este culmea că, totuşi, şeful să aibă mai puţin decât cel pe care îl reprezintă. Nu în ultimul rând, am mai avut probleme la nivelul asistenţei din prefecturi (…). De asemenea, farmaciştii au avut probleme, şi care la Gradaţia 5 ieşeau din acea zonă a grilei, după majorarea cu 25%. Avem şi lipsa unora, cum ar fi chimiştii, biochimiştii pe care noi îi reprezentăm, iar ei nu au fost duşi mai aproape de partea de medic ca şi studii şi au rămas într-o zonă în care suntem acuzaţi că nu am ridicat mai sus. Ordonanţa 91 ne oferă posibilitatea să mai facem modificări, dar nu ştim încă, pentru că acest lucru înseamnă bani. Funcţionarii publici au probleme pentru că, de exemplu, în DSP-uri lucrează trei într-un birou şi iau trei salarii diferite. Nu sunt scăderi uriaşe de salarii, dar sunt de 200-300 de lei. În sectorul pe care îl reprezint sunt până în 5.000 de persoane care au pierdut bani la salariu, cu sume cuprinse între 186 şi 1.000 de lei”, a explicat Bărăscu.

La începutul lunii februarie, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, afirma că Ministerul Sănătăţii urmează să elaboreze un regulament de sporuri, împreună cu sindicatele, pentru angajaţii care lucrează în Sănătate.

„Dacă nici în Sănătate nu sunt mulţumiţi, nu ştiu ce să mai spunem, pentru că acolo ştiţi foarte bine ce majorări salariale sunt. Noi am avut foarte multe discuţii cu cei din Sănătate, a rămas ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze un regulament de sporuri, chiar împreună cu sindicatele, nu ştiu ce s-a mai întâmplat între timp, dar este obligatoriu ca el să fie gata până în luna martie. Dacă au ceva de reclamat, noi îi aşteptăm la minister să stăm de vorbă cu ei şi ei ştiu că de fiecare dată când au discutat cu noi li s-au rezolvat toate problemele, ca dovadă Ordonanţa 91 care s-a emis în luna decembrie”, a spus Vasilescu la Palatul Parlamentului, întrebată cum comentează faptul că angajaţii din Sănătate au anunţat că nu sunt mulţumiţi de Legea salarizării, că le scad salariile, iar dacă din martie nu li se rezolvă problemele vor ieşi în stradă.

La momentul respectiv, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas precizau, într-un comunicat de presă, că există din ce în ce mai multe premise care conduc la posibilitatea declanşării conflictului de muncă la nivelul sectoarelor Sănătate şi Asistenţă socială şi solicită public noii echipe guvernamentale să găsească soluţii viabile pentru ca salariile tuturor categoriilor profesionale din cele două domenii de activitate să înregistreze creşteri de la 1 martie 2018, în concordanţă cu promisiunile exprimate de guvernanţi pe parcursul anului 2017.

Sindicaliștii din Educație, în expectativă

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a declarat că amendamentele depuse la Ordonanţa 91 pentru modificarea Legii 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice sunt rezonabile şi corecte şi speră ca autoritățile să ţină cont de ele în interesul sistemului de învăţământ. În caz contrar, afirmă sindicalistul, vor fi folosite pârghii pentru a protesta.

„Ştiu că Ordonanţa 91 a intrat deja în Parlament. Noi am înaintat amendamentele noastre de care considerăm că ar trebui să se ţină cont în interesul sistemului de învăţământ, până la urmă. Sunt propuneri rezonabile şi corecte, din punctul nostru de vedere, şi sper că vor ţine cont de aşa ceva. Dacă nu, vom căuta şi alte pârghii prin care vom reuşi să impunem o corectare a acelor deficienţe care apar în Legea 153. Pe actuala legislaţie, pe Legea 62, greva este imposibil de organizat, este o realitate că ne place, că nu ne place. Normal trebuie să modifici Legea 62 pentru a avea posibilitatea să declanşezi o grevă generală. Legea spune că pot face grevă generală dacă nu am contract colectiv de muncă şi, totodată, legislaţia în vigoare îmi interzice să fac grevă generală pentru a obţine o creştere salarială. Deci, este o lege aberantă care a fost asumată de către Guvernul Boc şi care creează efecte şi în momentul de faţă”, a spus Nistor.

Liderul sindical a punctat faptul că nu greva generală ar putea fi varianta de protest, ci şi alte căi, cum ar fi boicotarea examenelor naţionale.

„Nu greva este cea mai gravă acţiune de protest la care pot recurge organizaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar. Avem alte pârghii care sunt mult mai eficiente decât o grevă generală şi le vom folosi la momentul oportun. Dacă va fi vorba despre o boicotare a examenelor naţionale, vor fi discuţii care se vor purta cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentaţii structurilor asociative ale elevilor şi nu numai. Ne-am dori să fie o acţiunea comună – părinţi, elevi, profesori – pentru rezolvarea unor probleme care ne vizează pe toţi, pentru că nu vorbim numai de probleme salariale. Eu sper că nu se va ajunge la aşa ceva. Toată lumea trebuie să înţeleagă că investiţia în educaţie reprezintă de fapt succesul în dezvoltarea economică a unui stat”, a spus preşedintele FSE „Spiru Haret”.

Potrivit lui Nistor, la ora actuală, nu trebuie ignorat personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar, pentru care trebuie căutate soluţii atunci când se vorbeşte despre salarizare.

„Avem, la ora actuală, posibilitatea, pe Ordonanţele de modificare a Legii 153, care sunt în dezbaterea Parlamentului pentru a fi transformate în lege, să venim cu corecţiile necesare. De asemenea, sunt probleme legate de personalul nedidactic din inspectoratele şcolare şi mă refer aici la analişti programatori, contabili, jurişti. În condiţiile în care, schimbându-se fluxul financiar, respectiv plata salariilor făcându-se prin intermediul inspectoratelor şcolare, şi nu a autorităţilor locale, volumul de muncă a crescut extraordinar de mult. Atunci, este important ca, printr-u act normativ, să vii să operezi creşteri salariale şi pentru această categorie de personal care nu a mai beneficiat de aşa ceva din anul 2016. Bineînţeles, nu putem ignora personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar. Trebuie căutate soluţii pentru o creştere salarială şi pentru colegii noştri care sunt foarte importanţi în desfăşurarea unei activităţi normale la nivelul unităţilor şcolare. Ajungem în situaţia în care directorul unui unităţi de învăţământ preuniversitar să aibă salariul de conducere sau indemnizaţia de conducere mai mică decât a unui profesor care îşi desfăşoară activitatea la clasă. Dintr-o dată va apărea reacţia de retragere, pentru că nimeni nu-şi va mai dori să fie director în aceste condiţii, ţinând cont de responsabilităţile care cad în sarcina lui. Sunt reglaje care vor trebui obligatoriu rezolvate în perioada care va veni”, a explicat Marius Nistor.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicată în Monitorul Oficial din 8 decembrie 2017.

Aceasta prevede, printre altele, o serie de măsuri, precum: pentru acordarea gradaţiei, la calculul vechimii în muncă se vor lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare, personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%, începând cu luna martie 2018 până la 31 decembrie 2018, drepturile salariale aferente activităţii prestate în linia de gardă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii vor fi determinate conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018 etc.

CNSLR – Frăţia a organizat, luni, şedinţa Consiliului organizaţiei, în cadrul căreia a fost analizat stadiul derulării activităţii Comitetelor de Monitorizare, constituite la nivel local, privind implementarea unitară a noilor prevederi legale în domeniul fiscal şi al dialogului social, stabilite conform Protocolului încheiat de Confederaţie, cu Guvernul României.

Membrii organizaţiei sindicale s-au declarat nemulţumiţi de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 79/2017, referitoare la trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.