SINDICAT: Minele Lonea şi Lupeni vor funcţiona şi după 1 ianuarie 2019

Minele de cărbune Lonea şi Lupeni vor funcţiona şi după 1 ianuarie 2019, deoarece oprirea activităţii acestora, într-un timp foarte scurt, cum a cerut Comisia Europeană, ar reprezenta un pericol pentru angajaţii care vor lucra la operaţiunile de închidere din subteran, susţine conducerea Sindicatului ”Muntele”, reprezentativ în cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

„În primul rând, este durata scurtă în care se doreşte aplicarea programului de închidere – nu poţi să închizi celelalte exploatări în opt ani şi Lupeniul, care este cea mai mare exploatare minieră din ţara asta, în trei ani. Nu se poate din punct de vedere tehnic. În al doilea rând, trebuie ţinut cont şi de nevoia de cărbune pentru vârful de consum energetic, pe timp de iarnă”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Liderul sindical a explicat că un institut de cercetare din Polonia a efectuat un studiu referitor la impactul pe care îl va avea închiderea minelor Lonea şi Lupeni asupra securităţii miniere, rezultatele acestuia urmând să fie prezentate în scurt timp.

Ar fi cel de-al doilea studiu pe tema închiderii celor două exploatări miniere, după cel realizat de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani şi care concluziona că minele Lonea şi Lupeni nu pot fi oprite în condiţii de siguranţă la 31 decembrie 2018.

„Comisia Europeană a spus că INSEMEX nu ar avea un grad de independenţă suficient faţă de statul român şi s-a solicitat un studiu unui institut din Polonia care va prezenta, într-o perioadă foarte scurtă de timp, ce se va întâmpla cu cele două exploatări miniere după 1 ianuarie 2019. În baza studiului, Ministerul Energiei va renotifica Comisia Europeană (cu privire la programul de închidere a minelor Lonea şi Lupeni, n.r.)”, a explicat preşedintele Sindicatului „Muntele”.

Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Sindicatul „Muntele” au solicitat Ministerului Energiei, la începutul lunii noiembrie, să facă demersurile necesare la nivel naţional şi european pentru prelungirea activităţii la minele Lupeni şi Lonea până la epuizarea rezervei deschise.

„Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Sindicatul ‘Muntele’ solicită Ministerului Energiei să ia în considerare concluziile studiului ştiinţific realizat de INSEMEX Petroşani şi să facă demersurile necesare la nivel naţional şi european în vederea prelungirii activităţii de producţie la Mina Lupeni şi Mina Lonea până la epuizarea rezervei deschise, pentru a se asigura astfel condiţiile minime de securitate şi sustenabilitate pe parcursul perioadei de tranziţie energetică în Valea Jiului”, se arăta într-un comunicat al CNS Meridian, remis AGERPRES.

INSEMEX Petroşani atrage atenţia într-un studiu comandat de Complexul Energetic Hunedoara că activitatea de producţie la minele din Lupeni şi Lonea nu trebuie să înceteze decât după epuizarea rezervelor deschise, deoarece la EM Lupeni a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria de „cărbuni cu risc ridicat de autoaprindere”, iar la perimetrul EM Lonea a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria „cărbunilor auto inflamabili cu tendinţă pronunţată la autoaprindere”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.