Sindicatul Național al Funcționarilor Publici anunță acțiuni de protest după Paști

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) va declanșa acțiuni de protest imediat după sărbătoarea Paștelui, în lipsa unui dialog social constructiv cu ministrul Muncii pe tema Legii salarizării, anunță, joi, SNFP, într-un comunicat de presă.

Prin Legea salarizării, guvernanții diminuează veniturile funcționarilor publici și anulează decizia Curții Constituționale, încălcând principiile constituționale, spun sindicaliștii.

„Având în vedere că proiectul Legii salarizării prevede evaluarea posturilor din administrația publică pentru stabilirea salariilor de bază și reîncadrarea personalului (conform art. 35 din proiect), ignoră în construcția sa decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 și stabilește un maxim salarial mai mic decât cel aflat în plată în momentul de față, totodată scoate asistența socială din familia ocupațională Administrație pentru a nu fi un reper în majorarea salariilor angajaților UAT-urilor și consiliilor județene, ținând cont de refuzul categoric al doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu de a introduce un articol în proiectul Legii salarizării potrivit căruia nimeni să nu sufere o diminuare salarială, precum și lipsa dialogului social constructiv cu ministrul Muncii pe tema salarizării și pe tema diminuării salarizării unor categorii de funcționari obligă Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) să declanșeze acțiuni de protest imediat după sărbătoarea Paștelui”, se arată în comunicat.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat în urmă cu două zile că prin noua Lege a salarizării unitare vor scădea doar salariile „bugetarilor de lux”, care au avut până în prezent „un salariu uriaș”, în timp ce toate sporurile din sistem vor fi plafonate la 30%.

„Mai sunt salarii care vor scădea. Sunt acei bugetari de lux pe care nu i-a mai controlat nimeni. Nu mai poate nimeni să treacă peste conducătorul de instituție. Nu mai poate nimeni să mai treacă, de asemenea, peste ceea ce s-a plafonat de un auditor de exemplu dintr-un minister fața de un auditor al Curții de Conturi sau față de un auditor dintr-o altă instituție. Am încercat să nu scădem niciun salariu în plată în România. Repet, sunt excepții la acei bugetari de lux, dar nu cred că va plânge cineva, pentru că până acum au avut un salariu uriaș”, a declarat Vasilescu.

Aceasta a precizat că în noua Lege a salarizării toate sporurile vor fi plafonate la 30% pentru a termina cu „sarabanda asta a sporurilor”.

„Până acum a fost un salariu generalizat al sporurilor. De exemplu, aveam un salariu de 1.000 de lei, dar sporurile puteau să fie la 2.000, la 3.000 de lei și veniturile erau de 4.000 de lei. Un venit mincinos până la urmă sau un salariu mincinos. Le-am plafonat pe toate la 30%, ca să terminam cu sarabanda asta a sporurilor și să știi foarte clar ce ai în plată”, a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce privește decizia Curții Constituționale prin care personalul care beneficiază de aceleași condiții să fie salarizat la nivelul salariului de bază, ministrul Muncii a afirmat că acest lucru ar fi creat dezechilibre în sistem și nu poate fi susținut financiar.

„Ne-am trezit cu un impact pe buget de 2 miliarde de euro calculat de Curtea de Conturi, ni s-au trimis adrese la toate ministerele ca să vedem care este impactul asupra bugetului de stat, efectul pe care l-ar avea acea decizie a Curții Constituționale, dacă s-ar aplica în totalitate. De aceea și stresul pe care îl avem ca să terminăm până la 1 iulie să fie adoptată să intrăm pe o nouă legislație foarte clară și foarte coerentă pentru toată lumea, iar salariile să nu mai fie diferențiate. Nu se va corecta sistemul până l
a nivelul anului 2020, el va merge mai departe încă un an ca să putem să ajungem acolo unde ne-am dorit, adică vine o etapă, a doua a Legii salarizării, iar noi abia în anul 2022 putem să spunem că s-au achitat toate inechitățile din sistem”, a mai spus ministrul Muncii.

Sursa: Agerpres

Foto: snfp.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.