Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Singurul lăcaș de cult din Europa care îmbină stilurile ortodox și catolic se află în Botoșani

Publicat: duminică, 31 decembrie 2017

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hilișeu Crișan din județul Botoșani este singurul lăcaș de cult din Europa care îmbină stilurile ortodox și catolic.

Ansamblul monumental de la Hilișeu Crișan este format din biserica ortodoxă, din lemn, construită în anul 1802 de boierul Vasile Curt, dar și din clopotnița și zidul exterior, din piatră, ridicate în 1932 în stil catolic.

Pe coama zidului exterior, care are influență barocă, se află 13 statui, dintre care 12 statui ale Sfinților Apostoli, în mărime naturală, având în centrul lor pe Iisus Hristos.

„Biserica a fost gândită, în momentul construirii, ca o biserică a familiei boierești. A fost construit în spatele conacului boieresc, conac care nu se mai păstrează, din păcate, astăzi. A fost dărâmat în timpul comunismului. Inițial, s-a construit biserica ortodoxă din lemn, foarte mare pentru o biserică din lemn, iar 30 de ani mai târziu a fost ridicat și zidul exterior cu clopotnița în stil catolic. Construcția zidului exterior, a clopotniței, a venit în urma rugăminții Anei Curt, soția nepotului boierului și a fost un hatâr făcut acesteia din dragostea lui față de ea. Ea era de obârșie catolică și a avut rugămintea ca zidul să fie construit în stil catolic”, a declarat, pentru AGERPRES, preotul Iulian Barabasă.

Biserica, situată în nord-vestul județul Botoșani, aproape de frontiera cu Ucraina, la 55 de kilometri de municipiul reședință de județ, păstrează și alte elemente de valoare. Catapeteasma, cu șapte rânduri de icoane, dar icoana praznicală ferecată în argint, care înfățișează Adormirea Maicii Domnului, datează de peste două secole, de la ctitorirea lăcașului de cult.

În interior, în naos, se află mormântul ctitorului, boierul Vasile Curt, iar în pridvor efigia familiei boierești, care este reprezentată de doi dragoni care sunt înlănțuiți unul de celălalt.

În istoria sa de peste 200 de ani, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Hilișeu Crișan nu a suferit nicio reparație capitală. Acum, ea are nevoie, mai mult decât oricând, de o intervenție, în special la clopotniță și la zidul care susține statuile apostolilor.

Primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru, susține că reabilitarea acestui monument istoric ar costa aproximativ 1,5 milioane de euro, bani de care bugetul local nu dispune. Administrația locală ar fi fost interesată să obțină o finanțare europeană, însă proiectul nu a fost eligibil.

„Obiectivul la momentul actual necesită sume de 1,5 milioane de euro ca să putem să îl punem la punct. Ghidurile care s-au negociat nu ne-au dat șansa să depunem proiect cu finanțare europeană, un proiect care, dacă am fi reușit să îl implementăm, am fi intervenit de urgență acolo unde se impune”, a precizat Butnaru.

El consideră că este „primordial să se intervină de urgență pentru reabilitarea frumoaselor și valoroaselor statuete de pe zid”, dar și pentru consolidarea terenului din zonă, care este afectat de alunecări de teren.

„Dacă nu vom interveni la timp, acest diamant neșlefuit riscă să se piardă. Este un dezinteres al unor factori care ar trebui să se implice. Este unic în Europa. Pai, când spunem unic în Europa, ar trebui să fie trecut pe o listă zero, nu pe o listă primară”, a adăugat primarul.

Biserica este deschisă credincioșilor doar o dată pe an, pe 15 august, când este hramul acesteia. În restul anului, preotul slujește la biserica mare din localitate.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=89128

Publicat de la data dec. 31 2017. Categorii La pas prin....

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 septembrie 2018, 18:59
 

NE
Parţial însorit
17°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 17°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 27%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:06
Apus: 19:08
Prognoza 26 septembrie 2018
Zi
 

NNE
Parţial însorit
17°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
3°C
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 25-09-2018 Ora : 10 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 10:00 si 16:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Vaslui;Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Iaşi; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului ce vor atinge la rafală viteze de 55...65 km/h.
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 25-09-2018 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 25 septembrie, ora 09.30 – 27 septembrie, ora 09.00 Zonele afectate : conform textului Fenomene : temperaturi scăzute, intensificări ale vântului, brumă timpurie Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: temperaturi scăzute, intensificări ale vântului, brumă timpurie; Interval de valabilitate: 25 […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 25-09-2018 Ora : 9 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 09:00 si 15:00 In zona : Județul Prahova: zona de munte;Județul Argeş: zona de munte;Județul Dâmboviţa: zona de munte;Județul Buzău: zona de munte; Se vor semnala : intensificări ale vântului, mai ales la altitudini de peste 1800 m, cu […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 23-09-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 23 septembrie, ora 23 – 26 septembrie, ora 08 Zonele afectate : conform textului Fenomene : intensificări ale vântului, răcire accentuată Mesaj :   INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: intensificări ale vântului, răcire accentuată; Interval de valabilitate: 23 septembrie, ora 23 – […]

Loto

Horoscop

 • 132.509 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team