Sir John Bell, Universitatea Oxford: „Politicienii care au pus la îndoială eficacitatea vaccinului AstraZeneca au sânge pe mâini”

Politicienii și oamenii de știință care au pus la îndoială vaccinul AstraZeneca împotriva Covid „au ucis probabil sute de mii de oameni”, susține un fost consilier al guvernului britanic, Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford.

Comentariile critice ale unor lideri au erodat încrederea publicului în vaccin la nivel global. Macron a considerat inițial produsul AstraZeneca drept cvasiineficient pentru vârstnici și a susținut că Regatul Unit a grăbit aprobarea.

Între timp, cancelarul german Angela Merkel a declarat, în februarie trecut, că nu și-ar face vaccinul din cauza îndoielilor cu privire la eficacitatea acestuia la persoanele peste 65 de ani. Sir John Bell, care a ajutat la dezvoltarea vaccinului britanic, a spus că „politicienii au sânge pe mâini”, scrie „Daily Mail”.

Daunele aduse reputației vaccinului au determinat Europa și chiar Africa să refuze dozele de AstraZeneca.

State europene ca Franța, Germania, Spania și Italia au restricționat vaccinul la anumite grupe de vârstă sau l-au suspendat temporar. Danemarca, Norvegia și Suedia au încetat să mai folosească AstraZeneca.

Seria de interdicții a dus la oprirea vaccinului care salvează vieți și în țările în curs de dezvoltare, precum Congo și Thailanda.

Deși produsul a fost în cele din urmă reaprobat în majoritatea națiunilor, lovitura de imagine a condus la creșterea ezitării la vaccin în general – mii de oameni din Franța au refuzat șansa de a obține un vaccin AstraZeneca în urma comentariilor lui Macron.

Cred că acest comportament rău al oamenilor de știință și politicienilor a ucis probabil sute de mii de oameni și asta este ceva cu care nu se pot mândri”, punctează Bell, citat de BBC.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.