Situația consumului de antibiotice la nivelul UE: România pe locul al patrulea, în scădere față de 2016

Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de anul precedent cu zece procente, însă situația rămâne „gravă” deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanță, se arată într-un studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, prezentat luni de prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

„Odată cu descoperirea antibioticelor, a apărut rezistența bacteriilor la antibiotice și ne găsim după 75 de ani de utilizare a antibioticelor în situația în care discutăm despre bacterii super rezistente, care produc infecții netratabile în momentul de față. Acest lucru poate să aibă un impact extraordinar de mare în următorii 30 de ani asupra sănătății publice, iar boli actualmente tratabile vor deveni netratabile din punct de vedere al terapiei antibiotice”, a precizat Rafila, într-o conferință de presă.

El a adăugat că, în fiecare an, CEPCB elaborează un raport în ceea ce privește rezistența bacteriilor la antibiotice și un altul referitor la consumul de antibiotice în țările membre ale UE, plus Norvegia și Islanda.

„În ambele rapoarte suntem încă pe primele locuri, atât în ceea ce privește consumul de antibiotice, suntem pe locul patru în UE, în scădere față de anul precedent, de 10-11%, dar și în ceea ce privește bacteriile multirezistente la antibiotice, izolate în cazul infecțiilor invazive”, a menționat Rafila.

La rândul său, prof. dr. Gabriel Popescu a declarat că trendul de scădere a consumului de antibiotice trebuie să continue în următorii ani cu limitarea prescrierii celor considerate de rezervă și a celor care pot duce la apariția infecțiilor, iar activitatea din acest domeniu strategic trebuie coordonată la nivel național de către un comitet intersectorial.

El a precizat că în domeniul medical trebuie urgent implementate sau continuate măsuri privind reducerea consumului de antibiotice prin eliminarea prescripției exagerate sau nepotrivite; informarea permanentă a publicului privind importanța utilizării judicioase a antibioticelor, numai pe bază de prescripție, în doza și pe durata recomandată de către medic. De asemenea, sunt necesare reducerea posibilității de transmitere a bacteriilor multirezistente în unitățile medicale prin screening-ul pacienților purtători, îngrijirea lor separată, însușirea noțiunilor de prevenire a transmiterii infecțiilor de către tot personalul medical și informarea pacienților asupra conduitei igienice de urmat.

Popescu s-a referit, totodată, la un studiu realizat anul acesta în 19 spitale din România, care indică faptul că 41,7% dintre pacienții internați sunt tratați cu antibiotice, față de jumătate dintre pacienții internați acum un cinci ani, în condițiile în care media europeană se situează la aproximativ 35%.

Conform OMS, pe parcursul ultimului an, un număr de 37.000 de persoane au decedat la nivel european din cauza consumului excesiv de antibiotice.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a subliniat că la originea răspândirii rezistenței bacteriilor este utilizarea irațională a antibioticelor și transmiterea bacteriilor rezistente între oameni, între animale și între oameni-animale și mediu. Practicile de slabă calitate de prevenire și control al infecțiilor contribuie de asemenea la răspândirea acestor bacterii. Totodată, antibioticele nu sunt active împotriva virusurilor, majoritatea infecțiilor din sezonul rece sunt virale și nu au „nicio” treabă cu antibioticele, a subliniat el.

„Cu ce le tratăm noi în mod obișnuit? Cu antibiotice. Total greșit. În momentul în care am luat un antibiotic pentru că îmi curgea nasul nu am făcut decât să mai dăm un zvâc unor germeni care să dezvolte rezistență. Aveți pe dumneavoastră și în dumneavoastră de zece ori mai multe bacterii decât celulele din care sunteți constituiți. Aceste bacterii sunt protectoare. În momentul în care iau un antibiotic fără rost, nu face decât să omoare aceste bacterii care ne protejează”, a explicat profesorul Streinu.

Conferința a fost organizată de Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Participanții la eveniment au punctat impactul consumului de antibiotice în relație cu rezistența la antimicrobiene, precum și problematica infecțiilor asociate asistenței medicale.

OMS a organizat în intervalul 13 — 19 noiembrie Săptămâna Mondială a Conștientizării asupra Antibioticelor. UE a organizat o manifestare similară pe 18 noiembrie. Ambele manifestări au avut ca temă utilizarea prudentă a antibioticelor în scopul limitării rezistenței bacteriilor și reducerii impactului infecțiilor produse de microoorganismele multirezistente.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.