Slovacia s-a răzgândit: vaccinează cu Sputnik V

Slovacia vaccinează cu serul rusesc Sputnik V, care nu a fost încă aprobat oficial în Europa, a decis guvernul.

Cele 200.000 de doze de vaccin rusesc în prezent în Slovacia au fost livrate la începutul lunii martie, dar se apropie data de expirare și, dacă la început ministrul Sănătății, Vladimir Lengvarský (foto), susținea că nu va folosi el însuși vaccinul și nici nu îl va recomanda familiei sale, în doar câteva săptămâni, poziția oficialului s-a schimbat: „Probabil nu ar trebui să ne facem griji cu privire la siguranța vaccinului”.

Acordul dintre Guvernul slovac și producătorul rus a fost intermediat de fostul prim-ministru, Igor Matovič, care a întâmpinat vaccinul pe aeroportul Košice în urma unor negocieri de achiziție care s-au derulat în secret, dar care au declanșat o serie de evenimente care l-au costat fincția pe fostul prim-ministru. Institutul de Stat pentru Controlul Medicamentelor, care a examinat ulterior vaccinul, s-a plâns de lipsa documentației, care nu a fost furnizată de Rusia.

Mai mult, un scandal cu expulzare de diplomați a izbucnit între timp, pentru că Slovacia s-a manifestat solidar cu Cehia. Dar Guvernul a trecut peste astfel de chestiuni mărunte și este gata să vaccineze populația cu serul care a fost până recent ținut deoparte pentru că nu are documentație și nu era considerat recomandabil.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.