Societatea de Ştiinţe Istorice din România, despre erorile din manualele şcolare publicate de Editura Didactică şi Pedagogică

Grupul de lucru, desemnat de Societatea de Ştiinţe Istorice din România pentru a analiza manualul de Istorie de clasa a VI-a publicat de Editura Didactică şi Pedagogică, a constatat că manualul analizat conţine 4 abateri de la programa şcolară, deficienţe de calibrare şi selecţie a informaţiei, erori factuale, deficienţe de terminologie, inadecvări ale materialelor didactice şi ale activităţilor de învăţare, precum şi un număr prea mare de greşeli lingvistice, de scriere şi de tehnoredactare. Aceste deficienţe eclipsează aspectele pozitive, care nu lipsesc cu totul din conţinutul manualului analizat.

Pe baza informaţiilor disponibile la această data, nu se poate aprecia care dintre aceste neajunsuri se datorează autoarei manualului şi care sunt datorate Editurii Didactice şi Pedagogice.

Analiza efectuată ne obligă şi la câteva observaţii mai generale cu privire la redactarea şi editarea manualelor şcolare.

1.    Erori au fost semnalate nu doar la manualul de istorie, ci şi la manualele de la alte discipline (deocamdată manualele de geografie, biologie şi matematică, dar lista este deschisă); această constatare la îndemâna oricăruia dintre noi umple de ridicol pe aceia care încearcă să ne convingă că în cazul fiecărui manual este vorba de un caz special, izolat, singular, şi că răspunderea revine doar autorilor de manuale. Nu se pune problema de a exonera pe autorii de manuale care au greşit, uneori flagrant. Este însă evident că avem de-a face cu un sistem rău conceput şi prost manageriat, care garantează eşecul şi pentru care răspunderea se plasează la un cu totul alt nivel.

2.    Multiplicarea erorilor, care nu au lipsit nici anterior, coincide cu opţiunea Ministerului Educaţiei pentru trecerea la manualul unic. Nu vom contesta dreptul decidentului responsabil de a opta între manualul unic si un sistem cu mai multe manuale dintre care profesorul alege unul, funcţie de calităţile intrinseci ale manualului, dar şi funcţie de specificul clasei. Vom consemna însă faptul că sistemul manualului unic măreşte riscul eşecului şi îngreunează corecţiile; dacă ar fi fost mai multe manuale editate de mai multe edituri, profesorii ar fi avut posibilitatea să evite manualele cele mai slabe, iar costurile neglijenţei ar fi revenit editurii private.

3.    De foarte mulţi ani, manualele sunt lucrate „în asalt”, cu termene foarte scurte pentru autori, evaluatori, referenţi, tehnoredactori, editori etc. Acest tip de „rasoleală” a devenit obişnuinţă la Ministerul Educaţiei şi garantează apariţia multor rebuturi. Ar fi timpul ca şi decidenţii politici şi administrativi să înţeleagă că lucrul de calitate necesită timp şi mecanisme instituţionale puternice de garantare a calităţii. Enumerăm acum doar câteva cerinţe, minimale, care, alături de stabilirea unor termene rezonabile, ar putea asigura manuale mai bune:

transparentizarea procesului de selecţie a manuscriselor

consultarea asociaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional şi a facultăţilor de specialitate din principalele universităţi ale ţării;

folosirea ca referenţi ştiinţifici a 2-3 specialişti respectaţi şi recunoscuţi pentru exigenţă;

includerea în caietul de sarcini pentru edituri a unor prevederi clare, care să garanteze îngrijirea editorială de calitate (obligaţia de a asigura un redactor de carte experimentat şi cu studii solide în specialitatea manualului; un tehnoredactor competent; corectură de specialitate şi posibilitatea oferită autorilor de a verifica implementarea corecturilor).

Distanţa dintre cerinţele enumerate mai sus, care în alte ţări sunt componente normale ale producţiei de manuale şcolare, şi practica din România ultimelor decenii ne arată magnitudinea incompetenţei cu care Ministerul Educaţiei şi Editura Didactică şi Pedagogică au gestionat problema manualelor.

Este de datoria altor entităţi să stabilească răspunderile administrative, penale sau politice.

Societatea de Ştiinţe Istorice din România consideră însă că ar fi bine ca scandalul public generat de manualele editate în anul 2018 de Editura Didactică şi Pedagogică să prilejuiască o dezbatere amplă despre rostul manualelor, despre mecanismele de asigurare a calităţii acestora şi despre modul în care ele pot să fie relevante pentru procesele de învăţare ale copiilor secolului XXI.

prof. univ. dr. Bogdan Murgescu,

Societatea de Ştiinţe Istorice din România

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.