Sondaj: Europenii, neîncrezători în privinţa intenţiilor de reducerea comisioanelor interbancare
Consumatorii europeni sunt îngrijorați de faptul că propunerile legislative aflate în acest moment în discuție la nivelul Uniunii vor face plăţile cu cardul să devină mai scumpe și mult mai complicate.
Conform unui studiu recent desfășurat în 13 țări europene, 2 din 3 consumatori consideră că propunerile de a reduce comisioanele interbancare vor face ca utilizarea cardurilor să devină mai dificilă, iar 8 din 10 persoane nu se așteaptă ca retailerii să transfere asupra lor economiile de costuri, prin reducerea preţurilor.
Studiul a fost realizat de IPSOS pentru MasterCard și a avut ca scop aflarea opiniei consumatorilor cu privire la propunerea Comisiei Europene de a reduce comisioanele de interchange (contribuția retailerilor la sistemul de plăți electronic) și a introduce unele măsuri care vor afecta folosirea cardurilor.
„Orice nouă legislație asupra plăților electronice ar trebui să fie în interesul utilizatorilor de carduri. Am comandat acest studiu din cauza îngrijorării crescute că scăderea forțată a comisioanelor va duce la o creștere a costurilor de utilizare a cardurilor pentru consumatori și va împiedica jucătorii pieței să funcţioneze pe baza aceloraşi reguli. Conform rezultatelor studiului, consumatorii din Europa împărtășesc aceste îngrijorări și cred că măsurile propuse nu sunt în interesul lor”, declară Javier Perez, președinte MasterCard Europa.
Conform rezultatelor studiului, 65% din consumatori se tem că o limitare inflexibilă a comisioanelor de interchange va face mai dificilă utilizarea cardurilor pentru ei. Un procent şi mai mare (82%) consideră că retailerii nu vor transfera economiile rezultate din diminuarea contribuţiei lor la costurile sistemului electronic de plăţi.
MasterCard şi-a exprimat în mod constant îngrijorarea că propunerea de reducere a comisioanelor de interchange va mări costurile de utilizare a cardurilor pentru consumatori. Această neliniște are la bază experiența practică, recentă, din țări ca Spania, unde legislația de micșorare a comisioanelor a dus la o creștere de costuri pentru posesorii de carduri – cu peste 50%. În plus, nu există nicio dovadă că retailerii ar transfera economiile rezultate, către clienţi, prin micșorarea prețurilor. Îngrijorarea rezultă şi din absența oricărei justificări pentru impunerea aceloraşi taxe în peste 30 de țări, deşi condițiile pieţei variază considerabil de la o ţară la alta.
„Nu este foarte clar cum poate fi justificată abordarea „one-size-fits-all” privind limitarea comisioanelor de interchange pentru plăţi interne şi internaţionale. Aceasta nu este o îngrijorare teoretică – este bazată pe dovezi din ţări ca Spania, unde comisioanele de interchange au fost reduse artificial şi consumatorii au fost cei care au achitat nota de plată”, am mai spus Perez.
Studiul indică, de asemenea, că reacţia consumatorilor este una deosebit de critică privind reglementarea propusă, de a da comercianţilor dreptul de a stabili ce carduri acceptă şi ce carduri nu acceptă. Încălcarea regulii privind acceptarea tuturor cardurilor („Honour All Cards Rule”) i-ar priva pe consumatori de calitatea numărul unu pe care o caută la cardurile de plată – siguranţa că le pot folosi oriunde în lume. 8 din 10 consumatori (77%) din Europa consideră că această măsură va face utilizarea cardurilor mai dificilă pentru ei. În mod similar, 60% sunt îngrijoraţi că propunerile de a permite ca mai multe logo-uri să apară pe un card vor avea un impact negativ asupra consumatorilor.
În concluzie, Perez a spus: „La MasterCard, avem acelaşi obiectiv ca şi Comisia Europeană de a crea o piaţă de plăţi eficientă, competitivă şi inovatoare. Totuşi, ne preocupă faptul că unele dintre propunerile făcute nu vin în sprijinul acestor obiective, ci vor dăuna şi vor reprezenta un inconvenient pentru consumatori.”