Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Sondaj INSCOP: Gusturile muzicale ale românilor

Publicat: joi, 10 octombrie 2013

Potrivit unei cercetări INSCOP- „Adevărul“ despre pasiunile muzicale ale românilor, 49,7% din cei chestionaţi ascultă muzică populară. Genul pop-dance se clasează pe locul doi în topul preferinţelor (41% din respondenţi).

Majoritatea românilor preferă muzica populară, relevă sondajul „Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul”. Astfel, la întrebarea „Ce gen de muzică ascultaţi?”, cu mai multe variante de răspuns, 49,7% din cei chestionaţi au indicat-o pe cea populară. 41% din români au optat pentru pop-dance, iar 22,8% din respondenţi au votat pentru muzica clasică. Pe locurile următoare s-au situat, la mică distanţă, muzica rock (19,5% din sufragii) şi genul hip-hop (18,2%). Surprinzător, manelele nu par să aibă trecere în rândul românilor: doar 14,2% din cei întrebaţi au admis că agreează genul promovat de Adi Minune, Florin Salam sau Nicolae Guţă.Citeste mai mult: adev.ro/muadbj

Majoritatea românilor preferă muzica populară, relevă sondajul „Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul”. Astfel, la întrebarea „Ce gen de muzică ascultaţi?”, cu mai multe variante de răspuns, 49,7% din cei chestionaţi au indicat-o pe cea populară. 41% din români au optat pentru pop-dance, iar 22,8% din respondenţi au votat pentru muzica clasică. Pe locurile următoare s-au situat, la mică distanţă, muzica rock (19,5% din sufragii) şi genul hip-hop (18,2%). Surprinzător, manelele nu par să aibă trecere în rândul românilor: doar 14,2% din cei întrebaţi au admis că agreează genul promovat de Adi Minune, Florin Salam sau Nicolae Guţă.

GUSTURILE MUZICALE ALE ROMÂNILOR

 • Majoritatea românilor (64,2%) preferă mai mult muzica românescă în dauna celei străine (32%). 3,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
 • Comparativ cu celelalte categorii de vârstă, tinerii preferă într-o proporţie mai mare muzica străină. Cu toate acestea, ponderea tinerilor care preferă muzica românească este uşor mai mare decât cea a tinerilor care preferă muzica străină.
 • Vârstnicii se pronunţă predominant în procente de 70-80% pentru muzica românească. Persoanele cu studii primare şi medii preferă în proporţii mai mari muzica românească, decât cele cu studii superioare, dar chiar şi în cadrul acestei categorii, muzica românească are câştig de cauză în  faţa muzicii străine.
 • Persoanele din mediul rural preferă în ponderi mai mari muzica românească, decât cele din mediul ruban.
 • În ceea ce priveşte regiunile, în Transilvania se înregistrează cel mai mare echilibru între preferinţele pentru muzica românească (52,4%), respectiv cea străină (41%), în restul regiunilor fiind predominantă preferinţa pentru muzica românescă.
 • În ceea ce priveşte genurile muzicale preferate de români, am aplicat o întrebare închisă cu mai multe opţiuni, lăsând respondenţilor posibilitatea de a indica mai multe variante de răspuns. Jumătate din populaţie preferă muzica populară (49,7%). Muzica pop-dance este preferată de 41% dintre respondenţi, în timp ce pentru muzica clasică şi-au exprimat preferinţele 22,8%. 19,5% şi-au exprimat preferinţa pentru muzica rock, în timp ce 18,2% au indicat genul hip-hop. Manelele sunt pe ultimul loc în preferinţele declarate de români cu 14,2%. În acest caz, este posibil ca procentul celor care au optat pentru manele să fi fost influenţat de un anumit conformism social care a blocat declararea opţiunii.
 • 2,7% indică „alt gen”, 2,2% nu ştiu sau nu răspund şi doar 1% spun că nu ascultă muzică.

FESTIVALUL GEORGE ENESCU

 • George Enescu beneficiază de o notorietate foarte bună, 90,6% declarând la întrebarea „Aţi auzit de George Enescu?” că au auzit de celebrul compozitor. 6,2% nu au auzit de George Enescu, iar 3,2% fie nu ştiu, fie nu răspund la această întrebare.
 • Festivalul George Enescu beneficiază la rândul său de o notorietate foarte bună, 80,2% declarând că au auzit de acest eveniment. 15% nu au auzit de Festivalul George Enescu, în timp ce 4,8% nu răspund la această întrebare.
 • 71,9% dintre români cred că România are de câştigat de pe urma Festivalului George Enescu. Doar 1,8% declară că România are de pierdut de pe urma Festivalului George Enescu, în timp ce 26,3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada  10  – 17 septembrie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=16299

Publicat de la data oct. 10 2013. Categorii CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

10 decembrie 2019, 14:27
 

ENE
Soare
9°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 10°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 70%
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:41
Apus: 16:36
Prognoza 11 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Cer noros
6°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Ploaie
3°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 09-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Cluj: zona joasă; Se vor semnala : local ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, sub 200 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 09-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Alba: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Stremț, Sântimbru, Ciugud, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Cricău, Rădești;Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Zăbala, Ozun, […]

Loto

Horoscop

 • 247.732 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team