Sondaj IRES: Românii au mai multă încredere în Băsescu decât în Antonescu la revizuirea Constituţiei

Românii participanţi la un sondaj de opinie realizat de IRES în perioada 19-20 februarie 2012 îi oferă mai multă încredere lui Traian Băsescu, atunci când vine vorba de revizuirea Constituţiei, decât lui Crin Antonescu.

Potrivit cercetării, realizate pe tema revizuirii legii fundamentale, românii par să se uite mai mult la Traian Băsescu decât în Crin Antonescu atunci când sunt rugaţi să indice politicianul în care aveți încredere al cărui sfat l-ați urma dacă le-ar spune că trebuie să meargă la votul pentru modificarea Constituției.

Prima poziţie este ocupată de premierul Victor Ponta – 30%, urmat de Traian Băsescu – 11 %, Crin Antonescu fiind doar pe locul trei, cu şase procente. Urmează Călin Popescu Tăriceanu, Corneliu Vadim Tudor etc. Procentele sunt calculate din 33% respondenți care spun că au un politician în care să aibă încredere și i-ar urma sfatul.

În privinţa formei de organizare statală, procentul celor care optează pentru monarhie pare destul de mare: 20%, în timp ce adepţii republicii sunt undeva la 70%. Românii – 40% – vor un Parlament mai slab, 70% vor mandat prezidenţial de doar patru ani, atribuţii reduse pentru preşedinte – 53%, parlament unicameral – 72%,

75% merg la vot

Cei mai mulţi dintre cei care au răspuns chestionarului IRES, spun că vor merge la vot, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei – 75%.

Vasile Dâncu: Antonescu stă bine în sondaje

Sociologul clujean Vasile Dâncu, fondatorul IRES, spune că liderul PNL nu are motive de îngrijorare. „A luat Ponta foarte mult. A fost o întrebare deschisă. Şi se referă strict la această temă. Electoratul liberal este mai educat şi nu îi place să recunoscă că merge ca turma, după un politician sau altul. Crin Antonescu are 30% în încrederea populaţiei, cam aceeaşi e şi intenţia de vot. Au fost puţini cei care au răspuns la această întrebare”, a declarat Dâncu, pentru REALITATEA.NET.

Sondajul IRES a fost realizat pe un eşantion de 1452 de persoane şi are o marjă de eroare de +- 2,6%.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.