SONDAJ: Salariații din Sănătate, SCEPTICI cu privire la efectele Legii salarizării unitare
Un procent de 78% dintre salariații din Sănătate consideră ca Legea salarizării unitare va avea efecte negative asupra lor, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială ”Solidaritatea”, comandat de Federația Solidaritatea Sanitară.
„78% dintre respondenți consideră că efectele Legii 153/2017 asupra salariaților din sănătate vor fi negative (81,5% dintre respondenți afirmă că sunt informați privind efectele Legii 153/2017; 96% dintre aceștia consideră că efectele legii asupra salariaților din sănătate vor fi negative)”, menționează sursa citată.
Pe de altă parte, un procent de 62% din personalul medical a declarat că a avut cel puțin odată intenția de a pleca să muncească într-o altă țară, iar ponderea intenției generale de a pleca este mai mare la medici (69%) decât la asistentele medicale (55,2%).
„20% dintre respondenți declară că au făcut demersuri pentru a pleca în ultimele 6 luni (chiar în condițiile unei campanii susținute din partea Guvernului de promovare a creșterilor salariale). Distribuția per specialități indică intenția cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenți (38,4% dintre ei intenționează, au făcut demersuri), urmați de medicii specialiști (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct și prin firmele de recrutare, învățarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare”, se precizează în comunicatul remis duminică AGERPRES.
„Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenției personalului medical de a migra pentru muncă” are la bază răspunsurile date de personalul medical din unitățile publice la întrebările din chestionarul online.
Invitația de completare a fost transmisă către 34.000 de lucrători din sectorul sanitar din toate regiunile țării, țintiți atât prin intermediul adreselor de e-mail, dar și prin aplicațiile specifice dezvoltate în cadrul rețelei de socializare Facebook, iar selecția respondenților a fost una aleatorie, în funcție de dorința salariaților de a răspunde invitației de participare la cercetare. Aplicarea chestionarelor s-a făcut în perioada 13 — 20 octombrie 2017, din numărul total de completări fiind reținute spre prelucrare un număr de 1.300 de chestionare.
Federației Solidaritatea Sanitară a atras atenția vineri că protestele din Sănătate nu au fost desfășurate de o singură organizație și nu vor înceta prin retragerea acesteia, ci prin rezolvarea problemelor salariaților, deoarece promisiunile fără acoperire nu țin loc de satisfacerea revendicărilor.
Declarația reprezentanților Federației vine la numai o zi după ce Sanitas a anunțat stoparea acțiunilor de protest, în urma discuțiilor purtate în cadrul Consiliului Național al Federației, la care au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătății, Florin Bodog, și președintele PSD, Liviu Dragnea.
Președintele SANITAS București, Viorel Hușanu, a declarat pentru AGERPRES că au fost rezolvate patru din revendicările sindicaliștilor, respectiv s-au găsit soluții menținerea sporurilor până la 1 martie 2018, menținerea tichetelor de masă, precum și păstrarea orelor de lucru, la 35 de ore pe săptămână, cu o singură gardă obligatorie pe lună.
În replică, Solidaritatea Sanitară afirmă că transferul contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului rămâne în continuare cea mai mare pierdere pentru salariații din Sănătate, raportat la drepturile salariale prevăzute de forma actuală a legii.
Sursa: AGERPRES