Sondaj SALARII: Companiile private mentin salariul net la nivelul din 2017

Mult asteptata si, in acelasi timp, temuta revolutie fiscala a inceput la 1 ianuarie 2018, prin intrarea in vigoare a trecerii contributiilor in sarcina angajatului si a altor masuri menite, oficial, sa creasca veniturile celor activi in campul muncii in Romania.

Acum, in februarie, dupa ce platile salariilor pe luna ianuarie conform noilor prevederi au fost efectuate, se fac simtite primele efecte.

In perioada 18.01.2018 – 22.02.2018, platforma Undelucram.ro a efectuat un sondaj in randul utilizatorilor sai, pentru a afla in ce fel au fost afectate salariile nete ale angajatilor din Romania ca urmare a noilor prevederi. La sondajul efectuat in mediul online au participat 1048 respondenti.

Salariile brute au crescut in general pentru a mentine salariul net la acelasi nivel cu cel din decembrie 2017.

Potrivit raspunsurilor oferite de 79.45% dintre respondenti, companiile au crescut in general cuantumul brut al salariului pentru ca angajatii sa nu piarda din salariul net.

Cresterile s-au facut fie prin semnarea unui act aditional prin care se modifica salariul brut, fie prin acordarea de bonusuri. 24.49% dintre participantii la sondaj au primit o crestere a salariului sub forma de bonusuri.

13.27% dintre cei carora li s-au modificat salariile brute spun ca au semnat o clauza care stipuleaza revenirea la salariul brut din decembrie 2017 in cazul in care legislatia va reveni la forma initiala.

La nivel national, 20.55% dintre participantii la sondaj au declarat ca au primit un salariu mai mic, din cauza faptului ca salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficienta.

Pe Undelucram.ro, in sectiunea de comunitate acolo unde toti utilizatorii nostri impartasesc opinii despre job-uri si mediul lor de lucru, am sesizat inca din ianuarie discutii constante despre modificarile legislative care urmau sa produca efecte asupra salariilor. Am decis sa derulam un sondaj in randul membrilor comunitatii pentru a masura care a fost impactul. Am remarcat faptul ca, cel putin in mediul privat, companiile s-au mobilizat si au crescut brut-ul astfel incat angajatii sa nu primeasca mai putini bani in mana decat in 2017. Sentimentul general pe care l-am observat in comunitate, cu privire la trecerea contributiilor in sarcina angajatului, a fost de confuzie si revolta pe alocuri.”, a declarat Costin TUDOR, fondator Undelucram.ro

Evolutia salariului net pe industrii

In industria IT&C, cresterea pentru mentinerea salariului net la nivelul lui decembrie 2017 a fost efectuata in majoritatea cazurilor prin acordarea de bonusuri (35.9%). Cresterea prin act aditional a salariului brut a fost aplicata in cazul a 32.05% dintre angajati, in timp ce 21,79% au primit salarii mai mici pentru luna ianuarie.

In comert, 77.39% dintre angajati nu au pierdut bani ca urmare a modificarilor legislative, fie prin act aditional fie prin acordarea de bonusuri. Numarul celor care au incasat mai putini bani este insa putin mai mare decat in IT, 22,61%.

Bancile si institutiile financiare au suportat si ele cresterea salariului brut in cazul a 83,57% dintre respondenti. Doar 13,72% au incasat mai putini bani.

In productie s-a pastrat aceeasi linie vazuta si in cazul celorlalte industrii, angajatii din acest domeniu simtind o usoara crestere a salariului in cazul a 80,01 dintre respondenti.

Si in domeniul BPO si servicii se intampla acelasi lucru. Spre deosebire de celelalte domenii, in acest caz aproape toti cei care au raspuns sondajului Undelucram.ro au declarat ca salariile brute au fost marite pentru a nu fi afectat salariul net. In cazul a doar 3,13% cresterea a fost insuficienta, restul angajatilor declarand ca veniturile lor nete au crescut.

Sondajul Undelucram.ro a fost derulat in perioada 18.01.2018 – 22.02.2018 in randul membrilor comunitatii Undelucram.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.