Sonorități jazzistice românești la Biblioteca Națională a României

 

La Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22),  continuă cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție, partea a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.

 

Pentru prima dată în actuala stagiune, publicul va fi invitat să se bucure de lumea sonoră fascinantă a armoniilor și improvizațiilor jazzistice. Evenimentul va avea loc luni, 25 februarie 2019, de la ora 17,30, iar protagoniști sunt vocalista Marta Popovici și trupa On the Fly. 

 

 

Dintre documentele propuse în cadrul expoziției adiacente de partituri cu semnificații istorice, se evidențiază: volumul  „22 teme Jazz” de Johnny Răducanu, apărut la Editura Muzicală, în 1984, care deţine un citat din Nichita Stănescu şi autograful acestuia.  Pot fi regăsite temele lucrărilor: Jocul ţambalelorCenad Blues sau La  Viziru.

Volumul „Utwory Jazzowe na Fortepian” (Melodii de jazz pentru pian), apărut în 1963 la Polskie Wydawnictwo Muzyczne (Editura Poloneză de Muzică), aduce în prim-plan  lucrările a patru interpreţi şi compozitori polonezi de jazz: saxofonistul şi pianistul Wojciech  Karolak, compozitorul şi pianistul Krzysztof Sadowski,  compozitorul şi muzicologul Andrzej Trzaskowski şi saxofonistul, pianistul şi compozitorul Jan „Ptaszyn” Wróblewski. Drepturile de autor aparţin SESAC (Society of European Stage Authors and Composers) New York.

 „Teme de Jazz – compozitori români”,  este o culegere realizaţă de Alexandru Şipa, cu un cuvânt introductiv al acestuia. În acest volum s-au reunit 17 autori, nume mari în muzica de jazz autohtonă, printre care: Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Marius Popp, Capriel şi Garbis Dedeian, Radu Goldiş, George Natsis. 

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

 

Marta Popovici, o voce tânără pe scena românească de jazz, impresionează prin maturitatea interpretărilor, sinceritatea şi căldura cu care abordează repertoriul ales. Procesul de explorare joacă un rol important, sonoritățile prezentate publicului fiind expresia directă a transformărilor artistice şi personale experimentate.

On the Fly este o trupă de muzicieni care s-au cunoscut în cadrul Universității de Muzică București, unde sunt studenți ai secției de Jazz sub îndrumarea pianistului, profesorului și compozitorului Mircea Tiberian. Pasiunea pentru muzica improvizată și compoziție i-a determinat să abordeze repertoriul standardelor de jazz având ca scop final explorarea unor teritorii sonore cât mai diverse. Repertoriul cuprinde compoziții ale unor muzicieni precum Wayne Shorter, Horace Silver, Cole Porter. Abordarea lor implică interpretări originale, personale, ale ale unor foarte cunoscute teme americane, pe care le vor împărtăși cu o doză considerabilă de entuziasm.

Pasiunea pentru muzica improvizată și compoziție i-a adus împreună în vara anului 2018 în tabăra Icon Arts, unde i-au avut ca profesori pe Mircea Tiberian, Marta Hristea si Michael Acker. Tot acolo a luat naștere ideea formării unui grup stabil, în cadrul căruia să poată explora și învăța împreună.

Cei 5 muzicieni: Marta Popovici – voce, Claudiu Antonesei – pian, Lucas Contreras – chitară, Alexandru Marin – contrabas, Gabi Matei – tobe, au cântat de atunci în diferite locații de jazz din București, abordând un repertoriu divers.  Proiectul On the Fly este o modalitate de a cunoaşte in profunzime dinamica de grup, pe care sunteți invitați să o ascultați în concertele lor.

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect finanțat de: Primăria Sector 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți sesiunea 2017-2020”

Parteneri: ExcesMusic, programul Oportunități la tine acasă derulat de UCIMR și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

Volumul 5 al Stagiunii de colecție aduce în fața publicului un eveniment intitulat “Intesectări culturale”. Va avea loc luni, 11 martie, de la ora 17:30, protagoniști fiind: actorul Marius Bodochi, violonistul Ladislau Csendes și pianista Dolores Chelariu. Aceștia vor dovedi că arta unește și că poezii de: Mihai Eminescu și Petőfi Sándor, îmbinate cu sonorități imaginate de Béla Bartók și George Enescu, îmbogățesc patrimoniul spiritual al țării noastre.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.