Sorin Oprescu: E posibil ca bucureştenii să nu mai plătească pentru încălzire

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, în urma fuziunii dintre Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), că dacă o parte din profit ar reveni Primăriei, locuitorii Capitalei nu vor mai plăti pentru încălzire.

„Dacă în doi ani de zile, reuşesc – şi sper să reuşesc – să parcurg toţi paşii, în caz de delegare de serviciu, toată lumea este de acord – mă refer la economişti, la finanţişti – că profitul celor care preiau această delegare este undeva de 11% anual. Dacă din profitul acesta – mă refer la producerea de energie electrică 80% şi 20% termic – dacă 1% din acest profit anual, este de acord – şi cred eu că o să fie de acord- să îl dea Primăriei generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzire”, a spus Sorin Oprescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Prezentăm discursul Primarului general:

”Populatia Bucurestiului este captiva unui sistem pagubos, depasit tehnic, neperformant, cu randamente scazute si cu o gestionare defectuoasa.
Dupa o perioada lunga de incercari, dificultati si obstructii, astazi se face dreptate!
Acum poate incepe adevaratul proces de reorganizare a RADET Bucuresti si a ELCEN, adica a distribuitorului si a producatorului de energie termica intr-un sistem integrat, asa cum exista in majoritatea oraselor dezvoltate.
Suntem la finalizarea primei etape, dupa o perioada lunga de analize si studii, realizate cu cei mai buni experti romani in domeniu.
Iar solutia aprobata astazi pune bazele reale, stiintifice, tehnico-economice ale demararii unui proces amplu care avem convingerea ca va rezolva problema serviciului de alimentare cu energie termica, in interesul populatiei.
Este pentru prima data cand Guvernul Romaniei si Administratia Municipiului Bucuresti colaboreaza constructiv, eficient si concret, intr-o perioada scurta de timp. Am luat impreuna o decizie corecta si foarte importanta pentru bucuresteni.
Mentionez ca solutia adoptata astazi a fost confirmata si validata de Fondul Monetar International si de Banca Mondiala, foruri pe ale caror expertiza si sprijin ne bazam in continuare, pana la finalizarea programului.
Enumar cateva dintre cele mai importante masuri pe care le avem in vedere:
–         Organizarea Serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem integrat.
–         Reorganizarea RADET Bucuresti in societate comerciala a Municipiului Bucuresti.
–         Fuzionarea segmentului de transport si distributie a energiei termice, gestionat in prezent de RADET, cu segmentul de productie a energiei termice, actualmente in cadrul ELCEN, aferent Municipiului Bucuresti.
–         Modernizarea retelelor de transport si distributie a energiei termice, in primul rand pentru reducerea pierderilor si a cheltuielilor de exploatare.
–         Modernizarea centralelor termo-electrice care vor fi preluate de la ELCEN, cat si a celor existente, pentru cresterea eficientei cu efect direct asupra costurilor gigacaloriei.
Va multumesc d-le Prim-ministru si de acum inainte LA TREABA pentru o altfel de Romanie!”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.