Sorin Roșca Stănescu bagă zâzanie în sânul USL
USL a suferit o ”criză a coabitării”, iar ruperea Uniunii nu mai este doar o invenție a presei, le-ar fi spus preşedintele liberal, Crin Antonescu, joi, colegilor săi din BPN al PNL.
„Am suferit o criză pe care aș numi-o Criza coabitării, în sensul prin care prin numirea lui Kovesi după înțelegerea Ponta și Băsescu și noi având o anumită poziție s-a generat o criză pentru că a fost vorba de o criză. PSD se adâncește în coabitarea cu Băsescu, iar noi credem că drumul trebuie să fie cel dat de programul, de direcția și de spiritul USL”, le-a spus Antonescu membrilor PNL, precum indică înregistrarea publicată PeSurse.ro.
El a acuzat coabitarea dintre președinției și guvern, spunând că stârnește neîncredere.
„Al doilea avantaj este acela că la ordinea zilei și nu mai este doar o invenție de presă – fractura din USL. Acuma, imediat după Paște la inițiativa premierului și având caracterul intim și secret nu vă ascund nimic premierul a propus un lucru pe care l-am salutat cu bucurie și cu care sunt de acord și anume ca să pornim o ofensivă de recâștigare a încrederii și a coerenței USL. I-am spus că este de dorit, că necesită 2-3 lucruri care sunt posibile și legitime – o revenire la un mod care a funcționat de a discuta impreuna deciziile guvernamentale importante, a recalibrării discursurilor în guvern și să nu mai ia el toată imaginea ci să lase și altora pentru a nu exista riscul de a confisca totul și a da impresia că suntem o prezență insignifiantă și a fost de acord”, a mai spus liderul liberal.
Roșca Stănescu: Ponta să se gândească mai bine
Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a declarat, vineri, la B1 TV, că o construcție atât de importantă precum USL nu ar trebui să aibă de suferit din cauza afirmațiilor unui senator.
„Se va gândi mai bine la USL. Nu cred că o construcție atât de importantă ar trebui să aibă de suferit pentru faptul că un senator USL, în respect față de angajamentele electorale și programul USL, a propus un act normativ de care pot beneficia milioane de persoane. Mă refer la prima intabulare și prima cadastrare a terenurilor. Am vorbit cu Antonescu. Eu nu am o dispută cu Ponta, atitudinea lui Antonescu este publică. Nu ne putem imagina că USL se poate rupe și în orice caz dintr-un asemenea motiv. Eu cred că weekendul este un bun sfătuitor și pentru noi și pentru Ponta”, a spus Roșca Stănescu.
Întrebat cum comentează afirmațiile liberalului Mircea Ionescu Quintus, care a spus despre el că a devenit prea repede parlamentar, SRS a spus: „Așa și este. Am intrat în politică foarte curând. Poate să fie un atu și poate să fie și un handicap, al lipsei de experiență, dar este atu-ul unei viziuni mai proaspete”.
Conflictele din USL, de la înfiinţarea alianţei
Doar cinci luni au trecut de când USL a câştigat alegerile şi guvernarea şi deja se vorbeşte de ruperea alianţei. Despre divorţul PSD-PNL se vorbeşte de ceva vreme, chiar de după alegerile parlamentare, când Victor Ponta a invitat UDMR la guvernare, însă, în urma opoziţiei PNL, PSD a renunţat. Cei doi copreşedinţi au negat mereu existenţa vreunui conflict în alianţă, invocând mereu prietenia dintre ei doi.
Aşadar, primul conflict în USL a apărut după alegerile parlamentare, atunci când premierul Victor Ponta a invitat UDMR la guvernare, dar a renunţat, în urma opoziţiei PNL.
A urmat pactul de coabitare cu Traian Băsescu, o altă sursă de tensiuni între Crin Antonescu şi Victor Ponta. Liderul PNL i-a reproşat partenerului său că a facut legământ cu inamicul.
Apoi, au apărut discuţii din cauza liderilor din terioriu. Şeful Guvernului a fost nevoit să ia atitudine în sedinţa de la Palatul Victoria, după ce liberalul Sorin Frunzăverde a anunţat că Executivul nu mai are bani de pensii şi salarii. „Mesaje de genul asta sunt iresponsabile”, spunea atunci premierul.
A urmat, poate, cel mai mare conflict dintre cei doi aliaţi şi anume: propunerea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA. Antonescu şi-a acuzat atunci prietenul de înţelegere cu Trăian Băsescu. Ponta i-a închis gura lui Antonescu, amintindu-i că PSD a închis ochii când Sorin Frunzăverde şi Mihai Stănişoară au fost primiţi în PNL, pe funcţii de conducere.
Propunerile pentru şefia Parchetelor i-a supărat atât de mult pe liberali încât au renunţat la Ministerul Justiţiei.
De asemenea, revizuirea Constituţiei a stârnit rumoare în USL. Antonescu, numit preşdinte al comisiei de revizuire, a stârnit nemulţumirea aliaţilor pentru amânarea dezbaterilor şi lipsa de implicare. În plus, propunerea premierului de a simplifica prin Constituţie procedura de confiscare a averilor a fost respinsă categoric de PNL.
Neînţelegeri au fost şi pe tema măsurilor economice
Unul dintre momentele tensionante a apărut pe seama supraimpozitarii salariilor mari din sistemul bugetar. Pe acest subiect, liberalii și social-democrații n-au ajuns nici acum la un numitor comun.
Premierul Victor Ponta susține o nouă gândire fiscală pentru salariile mari plătite de stat. Șeful Executivului vrea o soluţie astfel încât să fie micşorate diferenţele salariale dintre venitul cel mai mare şi cel mai mic primit de angajaţii de la stat.
Ideea nu este împărtășită și de ministrul Finanţelor, liberalul Daniel Chiţoiu, care a declarat săptămâna trecută că măsura suprataxării nu va fi luată niciodată de guvernul USL.
Neînţelegeri a provocat şi publicarea proiectului ordonanţei privind concedierile colective din companiile de stat cu probleme.
Chiar premierul Ponta i-a cerut atunci ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă de pe site proiectul ordonanţei.
Până la urmă, ordonanţa a fost adoptată. Potrivit documentului, programul de concedieri va începe chiar din acest an, cu peste 2.500 de oameni. Toţi vor primi însă salarii compensatorii.
Protocolul de colaborare dintre PSD şi PNL este valabil până în 2020. Cele două partide au anunţat însă că vor candida separat la europarlamentarele din 2014, dar şi la parlamentarele din 2016.
Ce se întâmplă în cazul în care se va rupe aliaţa
Păi, guvernul Ponta nu ar mai avea sprijinul parlamentar necesar rămânerii în funcție. Ceea ce îl va obliga pe liderul PSD
să caute aliați în actuala opoziție, primii pe listă ar fi UDMR și minoritățile. În total 45 de aleşi.
De asemenea, nu este exclus nici ca aripa Elena Udrea din PDL să îl susțină pe Ponta, din umbră sau deschis. Şi în PPDD se înregistrează tulburări ce pot duce la o strângere de oameni și de aici.
Reamintim faptul că toată tevatura a pornit de la premierul Victor Ponta care a declarat, într-o emisiune la TVR, că dacă ajunge să vorbească public despre conflicte cum a fost cel cu SRS, înseamnă că „paharul s-a umplut”.
Antonescu şi Ponta, întâlnire de urgenţă la Guvern
Liderul PNL Crin Antonescu a ajuns, astăzi la Guvern, pentru a se întâlni cu premierul Victor Ponta. La Guvern au venit şi Radu Stroe şi Daniel Chiţoiu. Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea.
Află de AICI ce decizie au luat liderii alianței