Speranțe pentru drepturile omului și oportunități pentru 2024

La începutul acestui An Nou, aducem în prim-plan nu doar angajamentul nostru față de drepturile fundamentale, ci și speranța noastră de a adera la Spațiul Schengen. Aceasta reprezintă o oportunitate crucială pentru consolidarea angajamentului nostru în privința libertății și justiției.

Anul trecut a fost, în ciuda provocărilor, martorul unor progrese semnificative în ceea ce privește drepturile omului, inclusiv al unor schimbări legislative benefice dar și al eforturilor noastre constante de a sensibiliza și de a schimba în bine comunitățile afectate de nedreptăți.

Obiectivele noastre pentru 2024:

  • Vom continua să milităm pentru schimbări legislative menite să consolideze și să extindă drepturile omului, asigurând că fiecare individ este tratat cu justiție și respect.
  • Ne propunem să extindem eforturile de educare a comunităților cu privire la drepturile lor fundamentale. Informarea fiind cheia implicării și a schimbărilor pozitive. Cunoașterea drepturilor omului și a instrumentelor legale care le protejează este esențială pentru a putea acționa eficient. O societate informată este mai puțin predispusă să tolereze abuzurile.
  • Ne propunem să intensificăm angajamentul civic, implicându-ne activ în mișcările sociale și acțiunile comunitare. Vom susține cauza drepturilor omului prin participarea activă la evenimente și inițiative.
  • Un alt obiectiv crucial pentru noul an este consolidarea sprijinului acordat organizațiilor care luptă pentru drepturile omului. Ne propunem să identificăm și să susținem proiecte care au un impact semnificativ în promovarea corectitudinii și a echității sociale.
  • Dorim să ne intensificăm implicarea în dialogurile comunitare. Prin discuții constructive și colaborare cu membrii comunității, ne propunem să identificăm nevoile specifice legate de drepturile omului și să contribuim la găsirea de soluții eficiente.
  • Considerăm esențială folosirea vocilor și influenței noastre pentru a susține drepturile egale și dreptatea.
  • Vom milita pentru incluziune și toleranță.
  • Vom căuta modalități strategice de a face lobby și de a aduce problemele de drepturi omului în atenția publicului și a factorilor de decizie.

O componentă esențială a anului ce începe este speranța noastră de a deveni parte a Spațiului Schengen. Aderarea noastră ar simboliza nu doar deschiderea frontierelor fizice, si libertatea de mișcare pentru toți cetățenii ci și angajamentul nostru față de valorile europene, inclusiv cele legate de drepturile omului.

În Spațiul Schengen, cooperarea între state este esențială. Aceasta ar permite o mai bună coordonare în abordarea chestiunilor legate de drepturile omului la nivel european.

Aderarea cere respectarea standardelor europene, inclusiv cele legate de drepturile omului, și impune un nivel înalt de responsabilitate.

Ministerul român de Interne a anunțat oficial că a încheiat un acord politic cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria pentru extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Cu toate acestea, data eliminării granițelor terestre nu este stabilită, urmând a fi discutată în 2024. Acordul mai necesită aprobarea în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne și în Consiliul European.

Indiferent de decizia finală privind aderarea la Schengen, fiecare voce contează. Implicarea și susținerea tuturor sunt cruciale în promovarea drepturilor omului și în construirea unui viitor bazat pe libertate și echitate.

Să privim înainte cu speranță, să continuăm lupta pentru drepturi și să susținem această oportunitate de a face parte din Spațiul Schengen.

În acest an, aportul tuturor contează. Fie că este vorba de o semnătură la o petiție, de o donație sau de implicare directă în acțiunile noastre, suntem convinși că, împreună, putem face diferența.

Să privim înainte cu speranță și hotărâre, să fim glasul celor lipsiți de drepturi și să construim un viitor în care respectul pentru demnitatea umană să fie norma.

Cu speranță și determinare,

Președinte fondator OADO – ECOSOC -ONU

Lord Sir Florentin Scalețchi

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

2 comentarii la „Speranțe pentru drepturile omului și oportunități pentru 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.