Sportul – efecte negative asupra dinţilor şi cum ne protejăm de ele

Cu toţii ştim, încă de la vârste mici, că practicarea sportului aduce numeroase beneficii pentru sănătatea fizică a organismului şi îmbunătăţeşte tonusul psihic prin eliberarea de endorfine. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că mai puţin cunoscute sunt, însă, efectele negative pe care sportul sau obiceiurile legate de activitatea fizică le au asupra sănătăţii dentare.

Efectele benefice ale sportului sunt de necontestat: numeroase studii arată că persoanele care au un indice de masă corporală optim şi care practică mişcarea în mod regulat prezintă un risc cu 50 % mai scăzut de apariţie a bolii parodontale. Chiar şi cei mai puţin perseverenţi, care îşi fac timp pentru sport doar de 3 ori pe săptămână, prezintă un risc cu 30% mai scăzut de parodontoză decât sedentarii. Din păcate, riscurile nu lipsesc nici ele, cel mai cunoscut fiind de accidentare: fracturare a dinţilor, rănire a buzei şi gingiei.

Iată alte câteva riscuri întâlnite frecvent la persoanele care practică mişcare în mod regulat:

Demineralizarea smalţului din cauza băuturilor energizante

Practicarea sportului produce transpiraţie excesivă şi, consecutiv, necesitatea de hidratare intensă şi reechilibrare hidroelectrică, deoarece organismul încearcă să facă fata efortului. Acesta este motivul pentru care majoritatea celor care frecventează sălile de fitness sau se antrenează constant pentru sporturi de performanţă consumă cantităţi mari de băuturi energizante sau băuturi pentru sportivi.

“Studiile arată ca după numai 5 zile de utilizare a acestor băuturi smaltul este demineralizat. Aceste lichide conţin foarte mulţi acizi, care scot calciul din smalţ, făcându-l mai poros, mai puţin rezistent şi favorizează astfel apariţia de carii dentare. În plus, consumul lor treptat, înghiţitură cu înghiţitură pe parcursul orelor de antrenament, expune dinţii un timp şi mai îndelungat unei băi de acizi”, atenţionează doamna doctor Mihaela Dan.

Ce este însă de făcut pentru a ne păstra corpul sănătos, într-o formă fizică de invidiat, dar a avea şi dinţi foarte sănătoşi?

“Hidratarea este cel mai important pas pentru a ne păstra dinţii sănătoşi. Este recomandată alternarea băuturilor cu electroliţi, care conţin şi multe substanţe de care nu organismul nu are nevoie, cu apă plată, care conţine şi ea minerale în mod natural şi care va mai dilua acizii. O alternativă foarte bună este laptele de cocos, care nu conţine aditivi şi care are efect antiinflamator şi de echilibrare. Nu în ultimul rând, o alimentaţie care să asigure în mod natural necesarul de vitamine, minerale, dar şi substanţe energizante de care are nevoie organismul, va reduce necesarul de băuturi sportive”, recomandă specialistul ortodont.

Respiraţia pe gură

Un alt efect negativ al practicării sportului este acela că, predominând respiraţia pe gură, aceasta se usucă, iar saliva, care are rol protector, nu mai apară dinţii de atacul acizilor şi al bacteriilor.

“Saliva joacă un rol vital în protejarea danturii deoarece diluează şi curăţă resturile de pe suprafaţa dinţilor, neutralizând acizii din cavitatea orală. În timpul efectuării de exerciţii fizice, atunci când cantitatea de salivă este redusă, este favorizată apariţia cariei. Pentru a minimaliza riscurile este recomandată alternarea respiraţiei pe gură cu cea nazala”, recomandă doamnă doctor Mihaela Dan.

Prevenţie

Din fericire, afecţiunile dentare pot fi prevenite prin adoptarea unor reguli simple, dar care pot avea un impact dramatic asupra sănătăţii orale. O igienă orală corespunzătoare, utilizarea pastelor de dinţi speciale cu calciu, cu efect remineralizant, care să protejeze smalţul dentar, o dietă echilibrată şi, nu în ultimul rând, vizitele regulate la medicul stomatolog, pot reduce considerabil riscul de a dezvolta probleme dentare ca urmare a practicării activităţii fizice.

Ana ȘTEFAN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.