Stagiune Muzicală dedicată Profesorilor și discipolilor la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită duminică, 2 iunie 2024, de la ora 19:00, la cea de-a XXII-a Ediție a Programului Casa Lipatti Open Stage, stagiune dedicată Profesorilor și Discipolilor, în cadrul căreia vom celebra cultura italiană, cea care a dăruit de-a lungul secolelor mari opere de artă și creații muzicale, contribuind la dezvoltarea patrimoniulul cultural al umanității și unde au luat naștere Opera și Canțoneta. Studenții pregătiți de Conf. Univ. Dr. Soprana Mariana Colpoș vor susține un Recital extraordinar de Ziua Italiei și vor fi acompaniați la pian de Conf. Univ. Dr. Andreiana Roșca. În program vor fi compoziții de G. Caccini, M. A. Cesti, G.B. Pergolesi, L. Rossi, B. Marcello, G. Donizetti, G. Puccini, G. Rossini, G. Verdi.

Vor urca pe scenă Sopranele Raluca Bălășoiu, Chris Naersi Macovei, Anthusa Georgescu, Ana Ciobanu, Andreea Mihail, Andreea Vlaicu, Bianca Dimian, Valeria Beliman și Bianca Poenaru, Mezzosoprana Dumitrița Sinița și Tenorii David Pircsuk și Dumitru Teni.

Programul CASA LIPATTI Open Stage oferă în mod continuu ocazia tinerelor talente de a evolua în faţa publicului, pe scena care a găzduit evenimente cu personalităţi emblematice ale culturii româneşti și, totodată, să ofere recunoaștere Profesorilor emeriți din domeniul muzicii clasice, chiar în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, unde marele pianist şi compozitor Dinu Lipatti a studiat intens, el însuşi fiind un pedagog talentat şi recunoscut la nivel internaţional.

Conf. Univ. Dr. Soprana Mariana Colpoș, nascută în orașul Comanești, din județul Bacău, a absolvit liceul de muzică din Bacău, la clasa profesorei Magda Bălan, absolventă a Academiei de Muzica Ciprian Porumbescu din București. A studiat cu profesori precum Eugenia Moldoveanu și Georgeta Stoleriu, are o deosebita prețuire și dragă amintire pentru familia Cecilia și Dan Misrahy, mentori și călăuzitori. A urmat cursuri de măestrie la Academia alla Scala Milano în cadrul proiectului Studii Opera, obținănd titlul de profesor formator. În cadrul acestui proiect a lucrat cu Renato Bruson, Lucian Serra, Marco Gandini, Enza Ferarri. În anul 2014, susține teza de doctorat intitulat ‘Soprană în creația pucciniană’ și din anul 2015 este Conf. Unv.Dr. la UNB. Cariera solistică incepe la Teatrul de Opereta Ion Dacian, apoi din anul 1993 devine solistă a Operei Naționale din București și in perioada 2010 – 2013 devine Director Artistic al aceleasi instituții. A primit distincția „ Meritul cultural clasa I”- oferită de Președintele României. A avut colaborări cu filarmonici din țara și orchestre din străinatate: Filarmonica George Enescu din București, Orchestra Radio, Filarmonica din Bacău, Timișoara, Tg.Mureș, Sibiu, Craiova, Brașov, RTE Irlanda. A susținut turnee în: Spania, Germania, Italia, Japonia, Corea de Sud, Portugalia, Irlanda, Ungaria, Grecia, Belgia, Elveția, Thailanda, Marea Britanie, Franța.

Conf. Univ. Dr. Andreiana Rosca a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti; a studiat pianul cu Aurora Ienei, Constantin Ionescu-Vovu şi Maria Fotino. A desfăşurat o bogată activitate concertistică pe cele mai importante scene din ţară colaborând cu dirijori de prestigiu: Horia Andreescu, Ovidiu Bălan, Emanuel Elenescu, Mihai Brediceanu, Cristian Brâncuşi şi alţii. Din anul 1992 până în prezent colaborează, ca pianist acompaniator şi vocal coach, la clasa Prof.Univ. Dr. Ionel Voineag şi mai recent şi cu soprana Mariana Colpoş alături de care a pregătit cântăreţi ce astăzi sunt solişti importanţi care activează în ţară şi peste hotare.

A înregistrat pentru radio şi televiziune,a obţinut premii naţionale atât ca pianist cât şi ca acompaniator, a susţinut numeroase recitaluri vocal-instrumentale în ţară şi în străinătate alături de artişti renumiţi şi a fost acompaniator oficial al Concursului „G. Enescu” – secţiunea canto şi „H.Darclee” şi a participat la numeroase alte concursuri naţionale şi internaţionale ca pianist acompaniator. Biografia sa a apărut în diferite publicaţii Who’s Who editate de Cambridge Institute, American Biography Institute şi în România. În prezent pregăteşte viitori tineri acompaniatori în cadrul Departamentului de instrumente cu claviatură şi muzică de cameră continuând şi colaborarea cu Departamentul de canto alături de conf.univ. dr. Mariana Colpoş la Universitatea Naţională de muzică din Bucureşti.

Pianista și regizoarea Alice Barb este directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti.

Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, TRINITAS TV; ULTIMA ORĂ, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Comments

comments

One thought on “Stagiune Muzicală dedicată Profesorilor și discipolilor la Casa Artelor Dinu Lipatti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.