Statele din sudul Europei cer imperios alocarea fizică echilibrată a refugiaților

Reunite într-un grup cunoscut sub numele de Club Med, Grecia, Cipru, Italia, Malta și Spania au făcut front comun, în perspectiva Summitului UE din 25-26 martie, care va lua în discuție raporturile Uniunii cu Turcia, pentru a atrage atenția că insistă ca refugiații care sosesc pe „bătrânul continent” să fie relocați fizic echitabil în toate statele membre.

Reiterăm decizia noastră fermă de a opta pentru un echilibru real între solidaritate și responsabilitate, întrucât noul Pact pentru Migrație nu furnizează suficiente elemente care să dea încredere țărilor noastre, aflate în prima linie a gestionării situației migranților”, arată cele cinci țări, într-un comunicat, solicitând „un sistem obligatoriu și automat de relocări și un mecanism de returnare a acestor refugiați, coordonat de Comisia Europeană și FRONTEX”.

Nu mai putem accepta să fim pedepsiți doar pentru poziția noastră geografică și pentru că salvăm vieți pe mare”, punctează ministrul maltez al Afacerilor Externe, Byron Camilleri.

În fața rezistenței la idee a multor state europene, UE intenționează să implementeze un sistem care le colectează bani în plus țărilor care nu acceptă aceste relocări fizice și, de asemenea, există un acord care furnizează bani Turciei, pentru a-i ține pe migranți în afara Europei. Dar Turcia acuză Uniunea că nu și-a ținut promisiunea și că „ține gratis peste 3,5 milioane de sirieni în tabere”, potrivit solidnews.ro.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.