Statele membre UE chemate să pună în aplicare convenția OIM privind personalul casnic

Comisia Europeană a prezentat o propunere de decizie a Consiliului care autorizează statele membre să ratifice Convenția din 2011 a Organizației Internaționale a Muncii privind munca decentă pentru personalul casnic (convenția nr. 189).

Prin ratificarea convenției OIM, țările se angajează să asigure condiții echitabile și decente pentru lucrătorii casnici, protejând drepturile lor fundamentale legate de muncă, prevenind abuzurile și violența și instituind garanții pentru tinerii care lucrează ca personal casnic.

„Îmbunătățirea condițiilor de muncă în serviciile personale reprezintă un obiectiv important al Comisiei” a declarat László Andor, comisar pentru Ocuparea Forței de Muncă, afaceri sociale și incluziune, adăugând: „Îndemn statele membre să ratifice această convenție cât mai curând posibil, ceea ce va contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a strategiei UE privind combaterea traficului de persoane”.

Propunerea de decizie a Consiliului prezentată de Comisie este necesară deoarece statele membre nu pot ratifica în mod autonom convențiile OIM fără autorizarea prealabilă de către Consiliu în ceea ce privește acele părți din convenție care intră în sfera de competență a UE. UE ca atare nu poate să ratifice convențiile OIM, întrucât doar statele membre pot fi părți la aceste convenții.

Statele care ratifică convenția trebuie să ia măsuri pentru a garanta condiții de muncă echitabile și decente și pentru a preveni abuzurile, violența și munca copiilor în sectorul serviciilor casnice. Ele trebuie să asigure egalitatea de tratament între personalul casnic și ceilalți lucrători în ceea ce privește compensațiile și prestațiile, de exemplu în ceea ce privește maternitatea. De asemenea, convenția introduce obligația de a informa lucrătorii cu privire la condițiile și detaliile referitoare la încadrarea lor. Alte clauze garantează că lucrătorii sunt protejați împotriva discriminărilor, au condiții de trai decente și au un acces ușor la mecanisme de tratare a plângerilor. De asemenea, convenția include dispoziții referitoare la recrutarea lucrătorilor străini.

Unele aspecte acoperite de convenția OIM sunt deja abordate de legislația UE. Dispozițiile convenției au aceeași abordare și sunt în general coerente cu legislația UE. Cu privire la multe aspecte, legislația UE oferă mai multă protecție decât convenția. Convenția este însă mai precisă decât legislația UE în ceea ce privește acoperirea personalului casnic de către legislație, precum și alte aspecte specifice referitoare la serviciile casnice.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.