Statele Unite sancţionează ‘oligarhi’ ruşi apropiaţi Kremlinului

Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni contra a 38 de persoane şi entităţi acuzate în special de participare la „atacurile” Rusiei împotriva „democraţiilor occidentale”, informează AFP.

Şapte „oligarhi”, prezentaţi ca apropiaţi ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum şi douăsprezece companii pe care le deţin sau controlează sunt printre ţintele acestor măsuri punitive, printre cele mai severe luate de administraţia lui Donald Trump împotriva Moscovei.

Printre ei figurează Oleg Deripaska, proprietarul gigantului de aluminiu Rusal, Igor Rotenberg, Viktor Vekselberg şi Kirill Şamalov, actori importanţi în sectorul energetic, şi Suleiman Kerimov, miliardar şi senator, au anunţat responsabili americani.

Şaptesprezece „înalţi responsabili guvernamentali” ruşi sunt de asemenea vizaţi, printre care şeful companiei publice Gazprom Aleksei Miller şi Andrei Kostin, al celei de-a doua bănci din Rusia, VTB, de asemenea deţinută de stat. Ministrul de interne, Vladimir Kolokolţev ,Viktor Zolotov care conduce Garda naţională şi secretarul general al Consiliului de Securitate rus Nikolai Patruşev figurează de asemenea pe listă.

„Statele Unite iau aceste măsuri ca răspuns la toate atitudinile (…) şi activităţile nefaste ale guvernului rus, care continuă în lume”, a declarat presei un înalt responsabil al administraţiei Trump.

Acestea includ „ocupaţia Crimeii, incitarea la violenţă în estul Ucrainei, sprijin pentru regimul lui Bashar al-Assad în Siria” şi „activităţi cibernetice rău intenţionate”.

„Dar, mai presus de toate, este un răspuns la continuarea atacurilor Rusiei de a submina democraţiile occidentale”, a adăugat el.

  • Rusia promite un „răspuns dur”

De cealaltă parte, Rusia promite un „răspuns dur” la noile sancţiuni americane adoptate împotriva unor oameni de afaceri, entităţi şi oficiali cu rang înalt ruşi, transmite AFP.

„Nu vom lăsa atacul actual sau orice nou atac antirus fără un răspuns dur”, a declarat ministerul rus de externe într-un comunicat.

„Pentru că nu a obţinut niciun rezultat cu cele 50 de serii de sancţiuni precedente, Washingtonul continuă să sperie cu refuzul vizelor SUA, ameninţă afacerile ruseşti cu blocarea activelor şi bunurilor, dar uită că rechiziţionarea proprietăţii private şi a banilor altora se numeşte furt”, a adăugat diplomaţia rusă.

Potrivit Moscovei, sancţiunile americane fac ca Statele Unite să intre în categoria ţărilor „inamice ale economiei de piaţă şi concurenţei libere şi cinstite„, deoarece „utilizează metode administrative pentru a elimina concurenţi pe pieţele străine„.

„Nicio presiune nu va face să devieze Rusia de la drumul pe care şi l-a ales. Ea nu va face decât să demonstreze incapacitatea Statelor Unite de a-şi atinge ţelurile şi să consolideze societatea rusă”, a mai afirmat diplomaţia de la Moscova.

„Sfătuim Washingtonul să se debaraseze cât mai repede de iluzia că este posibil să discute cu noi folosind limbajul sancţiunilor”, a adăugat ministerul rus.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.