Statuia președintelui Theodore Roosevelt, înlăturată din Manhattan

O statuie a fostului președinte american Theodore „Teddy” Roosevelt va fi înlăturată din locația sa din centrul Manhattanului din cauza unor opinii ale acestuia criticate ca fiind colonialiste și rasiste, relatează AFP și BBC.

Statuia din bronz a celui de-al 26-lea președinte american i-a întâmpinat pe vizitatori la intrarea Muzeului de Istorie Naturală de peste 80 de ani. Statuia îl înfățișează pe Roosevelt, care a fost guvernator al statului New York înainte să ajungă la Casa Albă, călare pe cal și flancat de către un afro-american și un amerindian.

Monumentul „a fost subiect al controverselor de mult timp din cauza compoziției sale ierarhice” a afirmat muzeul, într-un comunicat.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunțat că susține cererea muzeului ca statuia să fie înlăturată, menționând că „acum este momentul potrivit să înlăturăm această statuie problematică”.

Muzeul a cerut înlăturarea statuii președintelui Theodore Roosevelt fiindcă înfățișează în mod explicit persoanele de culoare și indigene ca fiind subjucate și inferioare rasial”, a afirmat de Blasio.

Un strănepot al președintelui a anunțat că este de acord cu decizia, afirmând că statuia nu reflectă moștenirea lui Roosevelt, însă președintele american Donald Trump și-a exprimat opoziția față de măsură. „Ridicol, nu o faceți!” a scris Trump pe Twitter.

Roosevelt, la rândul său un președinte din partea Partidului Republican, a fost unul din cei mai exuberanți și comemorați lideri americani, fiind ales pentru două mandate, între 1901 și 1909.

Istoricii îl plasează adesea în primii cinci președinți ai Statelor Unite ca realizări, acesta fiind și unul din cei patru președinți imortalizați în monumentul memorial de la Muntele Rushmore.

Însă criticii acestuia arată cu degetul înspre o moștenire mai complexă a unui președinte ale cărui propuneri menite să creeze o plasă de siguranță socială au fost însoțite de opinii tulburătoare privind meritele politicilor eugenice.

Roosevelt a fost un vânător înfocat întreaga sa viață, dar în același timp a realizat nevoia pentru conservaționism și a ajuns să simbolizeze nașterea mișcării. Acesta a fost, de asemenea, un susținător fervent al extinderii puterii Statelor Unite în lume prin politici intervenționiste agresive.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.