Statul întârzie returnarea banilor către cei care au avut cont la CEC pentru Dacia

Asociaţia Păgubiţilor de Autoturisme din România acuză statul şi CEC că datorează unui număr de 2146 de persoane care au depus înainte de 1990 bani la CEC pentru cumpărarea unei maşini Dacia o sumă totală de aproximativ 58 de milioane de lei noi.

Sumele respective au fost transferate de la CEC la BRD in perioada 1991-1992, insa oamenii nu si-au mai primit banii inapoi intrucat nu a fost modificata legea care permite despagubirea deponentilor. In schimb, cei care au pastrat conturile la CEC, au fost despagubiti.

Astfel, aproximativ 37.000 de persoane, reprezentand 95% din totalul celor care si-au constituit carnete CEC pentru Dacie, si care aveau banii la CEC, si-au recuperat banii dupa ce a fost aprobata Legea 232 din 2008. Restul de 5%, respectiv 2.000 de oameni care au acceptat sa li se transfere conturile la BRD, banca initial de stat dar privatizata ulterior, nu si-au primit nici pana acum banii inapoi, spun reprezentantii Asociatiei.

Un proiect de lege care permite si despagubirea celor care au bani la BRD (Proiectul de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă 156/2007, privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC, în vederea achiziţionării de autoturisme) a rămas blocat în Camera Deputaţilor şi, potrivit reprezentanţilor APAR, aşteaptă avizul Ministerului Finanţe Publice (MFP) pentru a ajunge să fie dezbătut în plen.

Vina pentru intarzierea adoptarii legii este a MFP, spune Mihai Dogaru, presedintele Asociatiei. „MFP mizează pe dispariţia fizică a acestor oameni. Banii sunt moştenibili, dar noi atragem atenţia asupra aspectului moral”, a adaugat el.

Potrivit legii 232/2008, persoanele fizice care au efectuat depuneri de sume la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme, până la data de 15 februarie 1992, precum şi cele care au transferat aceste sume după 22 decembrie 1989 în conturile BRD, au dreptul să obţină despăgubiri băneşti dacă depozitele îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial.

Pentru un autoturism Dacia 1300, trebuia depusa la CEC o suma de 70.000 de lei in vechea moneda comunista. Actualizată la rata inflaţiei, această valoare s-ar ridica, în prezent, la 28.000 lei noi, potrivit reprezentanţilor Asociatiei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.