Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Statutul deputaților și senatorilor: Indemnizația pentru limită de vârstă, actualizată anual cu rata inflației

Publicat: joi, 28 septembrie 2017

Parlamentul a modificat, miercuri, în unanimitate, Statutul deputaților și senatorilor, stabilind ca indemnizația pentru limită de vârstă a parlamentarilor să nu depășească nivelul indemnizației unui parlamentar în exercițiul mandatului, iar indexările să se facă numai cu rata inflației.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 38, articolului 41 și articolului 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, inițiată de social-democrații Florin Iordache și Ioan Munteanu, a fost votată cu 241 voturi ”pentru”.

Florin Iordache a precizat, după ce Comisia de statut a dat raport de admitere acestui proiect, că modificările se referă la plafonarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă la nivelul indemnizației unui deputat la 1 iulie 2017, iar indexările să se facă numai cu rata inflației.

Potrivit textului adoptat de plenul Parlamentului, „cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,55% din indemnizația lunară brută aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului”.

Proiectul prevede că „indemnizația pentru limită de vârstă va fi actualizată din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, de la 1 ianuarie a fiecărui an”. „Dacă în urma actualizării rezultă o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține pensia aflată în plată. Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă venit din altă sursă, în înțelesul legii Codului fiscal”, mai prevede textul adoptat.

„Deputaților și senatorilor care nu au domiciliul în București sau în județul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declarație pe propria răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul București. Cuantumul acestei sume este stabilit prin hotărâre a Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcție de resursele bugetare ale fiecărei Camere”, se arată în document.

O altă prevedere adoptată se referă la faptul că „angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor se face prin încheierea unui contract de muncă pe durată determinată, la propunerea deputatului sau a senatorului în cauză”. „Angajații cu contract de muncă ai unui birou parlamentar pot fi reangajați în biroul parlamentar al aceluiași deputat sau senator și în noul mandat, în cazul realegerii acestuia”, mai menționează proiectul.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=85883

Publicat de la data sept. 28 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

10 decembrie 2019, 0:25
 

ESE
Senin
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:40
Apus: 16:36
Prognoza 10 decembrie 2019
Zi
 

NNE
Înnourat
6°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Noros
2°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 09-12-2019 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:00 si 17:00 In zona : Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Zagon, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Brăduț, Bățani, Cernat, Brețcu, Turia, Catalina, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Reci, Lemnia, Valea Crișului, Micfalău, Bixad, Ilieni, Poian, Aita Mare, Chichiș, Brateș, […]

Loto

Horoscop

  • 247.571 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team