Statutul PNL, modificat

Delegația Permanentă a PNL a aprobat, joi, propunerile pentru modificarea Statutului partidului. Astfel preşedintele va fi ajutat de 30 de vicepreşedinţi şi un prim-vicepreşedinte. Pentru acest post cel mai probabil va candida Klaus Iohannis.

Consiliul Naţional Executiv i-a acordat în unanimitate derogare de vechime lui Klaus Iohannis, care şi-a anunţat ieri intrarea în PNL, pentru ca primarul Sibiului să poată candida sâmbătă la o funcţie în conducerea partidului.

Propunerea lui Andrei Chiliman de modificare a Statutului PNL, prin care se interzicea ca liberalii trimisi în judecată să ocupe funcţii publice, a fost respinsă azi, votul final urmând însă a fi dat vineri.

Trei amendamente au fost depuse de fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, şi alte 10 de edilul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, împreună cu Vlad Moiescu. Trei dintre propunerile lui Chiliman reiau întocmai doleanţele exprimate de Tăriceanu:
– Alegerea membrilor BPC al PNL să se facă prin vot uninominal, şi nu împreuna cu Președintele partidului, prin sistemul votului pe listă, aşa cum s-a întâmplat până acum.
– Delegaţia Permanentă să nu mai desemneze ea însăşi candidatul PNL la Preşedinţie, ci doar să stabilească data, procedura – Candidatul liberal la Președinția României să fie desemnat prin vot direct de către toți membrii PNL.

Tăriceanu, Chiliman şi alţi câţiva liberali de marcă acuză actuala conducere a PNL că urmăreşte să impună un control intern exagerat, care riscă să conducă la distrugerea democraţiei din partid. De cealaltă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că „se petrece ceva comic”, în condiţiile în care unii liberali se plâng de încălcarea libertăţii de exprimare, deşi nimeni nu îi sancţionează în vreun fel pentru poziţia lor.

Problema statutului va fi tranşată vineri, de la ora 12.00, când propunerile pentru modificarea sa vor fi votate în congresul extraordinar dedicat acestei chestiuni.

Sâmbătă va urma congresul ordinar dedicat raportului de activitate, depunerii de candidaturi, dezbaterilor programatice şi alegerii unei noi conduceri a PNL.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.