Stefano Stipitivich, director artistic la Caffè Florian: „A fost întotdeauna cafeneaua venețienilor!”

Merg la Veneția cel puțin o dată pe an. Pare un clișeu să spun că frumusețea acestui oraș îți taie respirația… Totuși… Am trăit acolo emoții fără seamăn, am descoperit fiecare colț al acestui oraș nu doar purtându-mi pașii pe acolo, ci și inima. Veneția o să fie întotdeauna locul de care-mi va fi dor și o să am mereu aceeași uimire în privire atunci când voi călători spre acest oraș. Unul dintre locurile mele preferate în Veneția este Caffè Florian, cea mai veche cafenea din lume, locul unde Alexandre Dumas sau Charles Dickens, Andy Warhol sau Grace de Monaco puteau fi văzuți printre clienții obișnuiți. Când am vizitat Veneția, de data aceasta, am avut ocazia să-l întâlnesc pe Stefano Stipitivich, Directorul Artistic al Caffè Florian, care m-a introdus în partea neștiută a poveștii acestui loc pe care este fascinant să-l vizitezi. Bucurați-vă de poveste!

 

– Caffè Florian din Veneția este cunoscută în toată lumea ca fiind cea mai veche cafenea din istorie. Sunt curioasă, pentru că a fost nevoie să se ridice acest brand, este o tradiție în ceea ce privește angajații? Angajați pe oricine are calificarea necesară pentru o astfel de etichetă sau a fi candidat pentru un post la Florian presupune mai mult?

În mod cert, personalul nostru este bine pregătit din două puncte de vedere: cum interacționează cu clienții, propunându-le produsele noastre – și, la acest aspect ne concentrăm atenția pe modul în care se îmbracă și în care se comportă – și, din celălalt punct de vedere, organizăm cursuri de pregătire în cadrul cărora le explicăm istoria noastră și tradițiile Veneției. Deci, se poate spune că este o adevărată școală pentru cei care vor să lucreze la
Caffè Florian, care este aproape un muzeu.

 
 
– Toţi angajaţii sunt italieni?

Da, aproape toţi. Majoritatea. Să spunem că 80%.
– Cel mai vechi, cel mai în vârstă?
Eu sunt! Glumesc! Cel mai vechi angajat este aici de 35 de ani. Numele lui este Michele.
– Lucrează aici vreun român?
Nu. Nu am avut solicitări din România.
– Nici măcar pentru programul artistic?
Cred că a fost cineva pentru Il Laboratorio. Da, a fost un patiser. A studiat aici. Dar pentru programul artistic nu am avut niciun român care să se implice.
– Ce îmi puteţi spune despre designul interior de la Florian? Atmosfera pe care o aveti aici este unică…

Caffè Florian a fost înfiinţată în 1720. La mijlocul secolului ai XIX-lea, noii proprietari de atunci au refăcut complet interiorul. Deci, tot mobilierul pe care îl vedem astăzi a fost făcut atunci. Complet înnoit! Deci, noii proprietari au aruncat tot ce a fost înainte de sosirea lor şi au adus un aer nou la Caffè Florian, cel pe care îl avem şi astăzi. Arhitectul de interior al acelei perioade era Ludovico Cadorin, cel care a revoluţionat complet cafeneaua. A lucrat, de asemenea, la Teatro La Fenice şi la alte clădiri importante ale Veneţiei. Dar ce este important de ştiut este că tot ce vedem astăzi la Florian – de la podele la pereţi şi tavane a fost realizat complet la mijlocul secolului al XIX-lea.

– Caffè Florian ia în considerare o nouă renovare?
Caffè Florian este ca Turnul Eiffel. Când terminăm de renovat partea de sus, trebuie să începem din nou, de la bază. De exemplu, unul dintre saloane a fost renovat acum 25 de ani. Cea mai recentă sală renovată este cea numită Uomini Illustri, care a fost renovată acum 7 ani, în 2012. Veneţia pluteşte pe apă, deci apa intră uneori în cafenea. Acesta este motivul pentru care a trebuit să refacem podeaua. Deci, apa este pretutindeni. Sarea trece prin materiale, deci suntem nevoiţi să intervenim, din când în când. Procedura nu este deloc ieftină – trebuie să punem la loc foiţa de aur, să refacem pictura…
– Cum alegeţi profesioniştii care se ocupă de restaurări?
Toate monumentele din Veneţia depind de un responsabil de stat, care se asigură că nu se schimbă nimic. Se numeşte „soprintendenza i beni artistici del Veneto”. Deci, când avem un proiect de restaurare, îl încredințăm profesioniștilor care sunt aleși dintr-o listă oficială de restauratori profesioniști din Veneția. Nu putem alege pe nimeni altcineva, bazându-ne pe alte argumente. Cu siguranță, nu! Cel pe care îl alegem să restaureze cafeneaua trebuie să prezinte proiectul și să aștepte aprobarea. Altfel, nu putem face nimic.
– Știm cu toții că Florian este cea mai veche cafenea din lume. Dar este vreun document oficial care să ateste acest lucru, în afara tradiției care a străbătut generațiile?
Republica Veneția a avut dintotdeauna tradiția de a păstra documente. Orice document – public sau privat – poate fi găsit la Arhivele Istorice. Mărturia despre o cafenea în Veneția o avem din niște documente oficiale în care este scris faptul că prima navă care transporta cafea a ajuns în 1638. În ceea ce privește existența lui Floriano Francesconi, avem documente care arată că el a scris despre arta care aparținea celor care distilau și pregăteau cafeaua. Din aceste documente reiese faptul că era o persoană importantă a acelor vremuri. Dovada inaugurării Caffè Florian în 1720 este atestată de o serie de declarații oficiale care sunt în Arhive. Dar cele mai interesante două argumente sunt două tablouri – unul de Canaletto și altul de Guardi. Cred că unul este la Victoria and Albert Museum și celălalt într-o colecție privată. Titlurile lor fac referire la Caffè Florian. Deci nu ar putea exista o dovadă mai clară decât acestea.
– Aveți o rețetă – poate chiar una secretă – care a fost păstrată de la primul moment al existenței acestei cafenele?
Nu, nu avem. Din timpurile trecute avem doar documente istorice, nu obiecte sau rețete.
– Pentru un străin care vă vizitează, care este cel mai interesant produs pe care ar trebui să îl guste de la această cafenea?
Bineînțeles, cafeaua noastră. În primul rând, cafeaua noastră, pentru că tradiția vine din 300 de ani de istorie. Avem o gamă foarte largă de produse. Dar, într-adevăr, tradiția este despre cafea. Nu este aceeași din 1720, pentru că procedeul de a prepara cafeaua s-a schimbat complet. În 1720, cafeaua se pregătea cum se face astăzi în Grecia. Astăzi avem espresso, care, în mod evident, este un alt produs care a evoluat. Da, avem o întreagă tradiție despre modul în care preparăm cafeaua. Mașina trebuie să fie curată. Cantitatea de cafea trebuie să fie perfectă, amestecurile la fel… Este o întreagă poveste în spatele unei cești de cafea!
– Aveți un furnizor special de cafea? 
Da. Avem un amestec special pe care l-am creat și l-am ales împreună cu furnizorul nostru. Din acest motiv, avem o singură mașină de amestecat cafeaua: este una care este doar a noastră, deci cafeaua care vă este servită la Caffè Florian o puteți gusta doar la Caffè Florian! În Veneția și, desigur, la cafenelele pe care le-am deschis în Asia. De când am devenit un brand, am deschis cafenele în China și Taiwan. Faptul că avem doar o râșniță de cafea ne-a inspirat să creăm ceea ce avem în Meniu drept Caffè speciale”. Astfel, cafeaua vine servită în mai multe forme. Cu liquori, frișcă, creme. Apoi avem ciocolata. Ciocolata are, de asemenea, o tradiție lungă, pentru că ciocolata și cafeaua vin împreună din trecut. Este adevărat că una vine din America și cealaltă din Africa, dar le găsim împreună la Caffè Florian chiar de la deschidere, din 1720.
– Deci brandul Florian a ajuns tocmai în Asia?
Este o cafenea în Suzhou, care este oraș înfrățit cu Veneția, din 1980. Veneția și Suzhou și-au reînnoit înfrățirea anul trecut, în 2018, după 38 de ani de cooperare.
– Dar ați luat în considerare ideea de a deschide niște cafenele în Europa?
Nu, strategia de management nu include Europa, la acest moment. După ce am analizat fenomenul mondial, managementul a decis că Asia ar trebui să fie noua piață pentru noi.
– Cine este managementul?
 Managerul din prezent a venit acum aproximativ nouă ani. Înainte, timp de un secol, Cafeneaua a aparținut familiei Vedaldi, care a și manageriat-o. Acum, proprietarii sunt oameni de afaceri italieni. Unul dintre ei este membru al familiei Fendi, Andrea Fendi Formilli. Administratorul nostru este Marco Paulini și mai sunt asociați care manageriază cafeneaua și brandul Florian.
– A fost o licitație deshisă pentru Florian? O vânzare publică a brandului?
Nu. Au venit niște oferte, unele chiar și din alte țări, dar doamna care deținea cafeneaua a dorit cu orice preț ca patronatul să rămână italian. Ea era italiancă.
– La  Caffè Florian organizați și evenimente și chiar și spectacole. Cum alegeți artiștii?
În fiecare an, primim multe oferte artistice. Există o comisie culturală restrânsă – din care fac parte și eu, și Andrea Fendi Formilli și alte persoane – care caută cele mai bune soluții pentru Florian. Nu îi cerem unui artist, de exemplu unui pictor, să aducă o pictură ci să reinterpreteze spațiul la Florian. Aceasta este cu adevărat o provocare pentru că nu trebuie să atingă pereții sau să intervină în activitățile de aici.   
 
De exact câți ani lucrați aici?
De 33 de ani.
 
– Ce v-a adus aici? De ce Caffè Florian?
A fost o situație… O cunoșteam pe Lady Vedaldi, fosta deținătoare a Caffè Florian și, în timpul unei cine, gândindu-ne la faptul că Bienala de Artă aproape că a luat naștere la… Florianne-am gândit de ce să nu celebrăm un astfel de eveniment important invitând un artist. Așa că am făcut acest lucru. Primul invitat a fost Bruno Ceccobelli. Și așa a început provocarea. Pentru că este cu adevărat un lucru aparte să aduci arta la Florian fără a disturba cu activitățile de fiecare zi și fără să atingi vreun perete.
– Organizați și evenimente private. Pentru câtă vreme sunteți rezervați?
Depinde! Cafeneaua este deschisă în fiecare zi. Depinde de dimensiunea evenimentului. Trebuie să armonizăm cerințele pentru evenimentele private cu agenda zilnică. Suntem rezervați pentru destule evenimente, dar, dacă primim solicitări de ultim moment, facem tot ce putem să găsim soluții. Suntem solicitați și pentru evenimente de modă, ședințe foto pentru reviste, evenimente glamour sau filme… Sau chiar giduri turistice ale Veneției. Din aprilie până în octombrie putem folosi și suprafața de afară. Și, Piața San Marco, adună Lumea întreagă!
 
– Florian a fost întotdeauna o cafenea foarte faimoasă. Atât de faimoasă încât însuți Casanova venea aici pentru că era sinfurul loc care, la vremea aceea, le permitea femeilor să intre într-o cafenea. De ce avea Florian politica aceasta specială? 
Faptul că accesul femeilor era permis doar aici, la Florian, în vremurile acelea, este un mit. Fake news! De ce? Pentru că a fost o scurtă perioadă de timp – 4 sau 5 ani – în secolul al XVIII-lea, în a doua jumătate a acestui secol, când Veneția trăia sfârșitul istoriei acelor vremuri. Cafenelele erau pline de prostituate. Consiliul celor Zece a spus că nu mai era permis accesul femeilor în cafenele. Dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru o perioadă mai lungă de 10 ani. Pentru că Această cafenea era frecventată de ambasadori și bărbați importanți care veneau însoțiți de soțiile lor, Valentino Francesconi – care era un nepot al lui Florian – a scris Consiliului celor Zece: „Dacă femeile îi însoțesc pe ambasadori, nu le pot lăsa pe afară!”. Deci, a fost o derogare pentru Florian. Și, în perioada în care le-a fost interzis femeilor să intre în cafenele, se travesteau în haine de bărbați. Veneția era atunci un tărâm liber!
– La Caffè Florian venea Lord Byron, Thomas Moore, Charles Dickens, Alexandre Dumas. Aveți documente care să amintească de trecerea lor pe aici?
În multe dintre scrierile lor, găsim descrieri ale Caffè Florian. Scriau despre cum propuneau Caffè Florian ca punct de întâlnire. Byron spune că mergea la Lido cu gondolierul lui și, apoi, la Florian. Ruskin însuși scrie că stătea la mesele de pe terasă. Deci avem documente – aceste scrieri. Acum am început să avem o carte pentru autografe. Avem una care începe de la finalul secolului al XVIII-lea. Avem semnătura lui Charlie Chaplin, avem un desen al lui Andy Warhol, avem autograful lui Grace de Monaco… Am primit la Florian politicieni, artiști, fotbaliști…
 
– Cum se face că brandul acesta și cafeneaua au rezistat în timp? Multe afaceri se destramă din pricina managementului sau a crizelor financiare. Lumea a fost lovită, acum câțiva ani, de o criză financiară… interesele economice s-au schimbat pretutindeni în lume. Aici, la Florian, ați străbătut cu succes perioadele dificile, chiar și schimbarea de patronat…
În primul rând, Veneția este un oraș unic, în comparație cu oricare din lume. Veneția este un oraș fără mașini, este o insulă de liniște. Florian este o cafenea faimoasă și acum pentru că este o experiență exclusivistă într-un oraș unic! Într-o societate frenetică, guvernată de smartphone, la Florian poți găsi un timp de relaxare! Se spune că Florian are ceva magic!

– Povestea care vă place cel mai mult de la Caffè Florian? Ceva ce nu este menționat în ghidurile turistice?…
Ce îmi place cel mai mult la Caffè Florian este faptul că a fost întotdeauna cafeneaua venețienilor. Chiar și sub dominația austriacă sau în timpul războaielor, Caffè Florian a rămas întotdeauna deschisă. Și a fost întotdeauna punctul de întâlnire al patrioților, al revoluționarilor… Îmi place faptul că, până astăzi, venețienii – chiar dacă nu mai sunt atât de mulți – simt această cafenea ca o parte din patrimoniu, parte a vieților lor. Nu numai că este o afacere de succes, adevărata recunoaștere vine din faptul că venețienii simt că Florian este parte a realității lor. Cu trecerea timpului, există din ce în ce mai puțini venețieni. Mulți dintre ei sunt bătrâni astăzi…
Cum preconizați viitorul acestei cafenele? O să fie înghițită de ape împreună cu Veneția, despre care spune că se scufundă, de la an la an?
Caffè Florian o să-și continue tradiția, ca și Veneția. În ciuda problemelor cu apa, Veneția va supraviețui, sigur!
Și Caffè Florian …
Eveline PĂUNA

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.