Ştergerea datoriilor Rompetrol, aprobată de deputaţi

Deputaţii au aprobat, marţi, memorandumul încheiat între Guvern şi KazMunaiGaz, cu privire la datoriile Rompetrol.

Dezbaterea memorandumului cu privire la datoriile Rompetrol Rafinare (fosta Petromidia) a fost o simplă formalitate pentru deputaţii USL.

 Documentul a fost trecut pe ordinea de zi a şedinţei de plen marţi dimineaţă, cu toate că nu avea avizele necesare din partea Comisiei de buget şi Comisiei juridice. Solicitarea Opoziţiei, ca textul să fie retrimis la comisii pentru a obţine avizele necesare, a fost respinsă la vot. De altfel, reprezentanţii puterii nu au reuşit să explice de ce se grăbesc să aprobe acest memorandum.

Nu este de neglijat nici punctul de vedere al Consiliului Legislativ, care atrage atenţia că documentului îi lipsesc unele semnături din partea miniştrilor. Textul a trecut de deputaţi fără niciun fel de modificare, cu 223 voturi „pentru” (USL), 63 contra (PDL şi PP-DD) şi urmează să fie transmis Senatului, care este camera decizională pentru acest proiect, scrie cotitianul.

Guvernul doar presupune care vor fi efectele acestui memorandum

Singura certitudine este aceea că, în urma vânzării către The Rompetrol Group (deţinut de KazMunaiGaz) a 26,69% din acţiunile pe care statul roman le are la Rompetrol Rafinare, la bugetul de stat vor ajunge 200 milioane de dolari. În ceea ce priveşte efectele pe care fondul de investiţii kazah-român le va avea în următorii patru ani, Guvernul notează: “Se anticipează că investiţiile prognozate în sectorul energetic vor aduce venituri semnificative la bugetul de stat, nivelul acestora fiind însă dificil de estimat la acest moment”.

Niciun cuvânt despre milionul de dolari despre care vorbea premierul Victor Ponta, şi pe care KazMunaiGaz ar urma să îl investească în fondul de investiţii kazah-român, fond în contul căruia statul roman şterge datorii de peste 570 milioane de dolari ale Rompetrol Rafinare.

Simple presupuneri ni se oferă şi cu privire la impactul pe care acest memorandum îl va avea asupra mediului de afaceri.

“Într-un moment în care statul român încearcă să recâştige încrederea investitorilor în mediul de afaceri românesc, este de aşteptat ca acest act normative să contribuie la stimularea investiţiilor în general”, susţine Guvernul, în expunerea de motive.

La începutul acestei luni, Guvernul a trimis către Parlament proiectul de Lege privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul roman şi The Rompetrol Group N.V.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.