Știi ce consumi? Parizer de porc cu până la 12 E-uri!

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip Parizer de porc.

În cadrul studiului au fost analizate 17 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: SC. CIA ABOLIV S.R.L., Carrefour Romania S.A.,  IFANTIS ROMANIA S.A., Kaufland Romania S.C.S., S.C. FOX COM SERV S.R.L., S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., S.C. PROFI ROM FOOD S.R.L., SC AGRO-ARDEAL SRL, SC ALDIS SRL, SC Auchan Romania SA, SC Romania Hypermarche SA. 25% dintre produse au menționat pe etichetă, pentru producător, doar țara în care au fost fabricate, respectiv România și Germania.

Parizerul este unul dintre produsele cu o valoare nutritivă foarte scăzută. Dacă ne uităm pe etichetă vedem că ingredientul principal este carnea dezosată sau separată mecanic. Aceasta este de fapt o pastă care include oase, măduvă osoasă, piele, nervi, vase de sânge și resturi de carne rămase pe oase. Produsul rezultat este un amestec de mușchi și alte țesuturi care nu sunt în general considerate carne.

Prin urmare, deși este considerat un produs din carne, parizerul este o sursă precară de proteine. Astfel, în 100 g de parizer găsim doar 12 g de proteine. Comparativ, 100 g de mușchi de porc are 25 g de proteine, în timp ce 100 g de piept de pui are 26 g de proteine. Așadar, dublu față de parizer.

Pe lângă această pastă, parizerul mai conține șorici, piele de pui sau ambele, care nu sunt altceva decât surse de grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân. Ele ar trebui să reprezinte maxim 10% din totalul de grăsimi din dieta noastră. O dietă sănătoasă conține grăsimi în proporție de 30%. Cele mai bune surse de grăsimi, adică grăsimi nesaturate se găsesc însă în produsele de origine vegetală – semințe, avocado, măsline.

De asemenea, parizerul conține între 1 și 3 g de sare per 100 g. Adică, dacă mâncăm 10 felii subțiri de parizer putem consuma până la 3 g de sare, ceea ce înseamnă peste jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Dacă luăm în considerare că cele mai multe alimente pe care le cumpărăm conțin sare, putem depăși cu ușurință doza zilnică recomandată de o linguriță.

Sarea sau clorura de sodiu este necesară bunei funcţionări a organismului, cu condiţia să nu se depăşească un aport de maximum 5 grame pe zi. Problema este că majoritatea populaţiei din ţările civilizate consumă de două ori mai multă sare decât ar avea nevoie în mod normal organismul, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta pentru că excesul de sodiu provine în proporţie de 77% din sarea adăugată de producătorii din industria alimentară. Consumul excesiv de sare este vinovat pentru producerea hipertensiunii arteriale şi a bolilor cardiovasculare.

Pe lângă toate acestea, parizerul conține și o listă lungă de aditivi alimentari, de la conservanți la coloranți și amelioratori, care pe lângă faptul că ne păcălesc simțurile, ne afectează și sănătatea.

În ceea ce privește efectele aditivilor alimentari asupra sănătății, aș aminti în primul rând contribuția lor la creșterea numărului de cancere de tract digestiv. Așa cum știm, celulele organismului nostru se regenerează periodic. Celulele care vin cel mai des în contact cu aceste non-alimente (aditivii alimentari) sunt celulele tractului digestiv. În momentul în care regenerarea lor se produce în prezența unor substanțe care nu sunt naturale, apar celule cu defecte – respectiv celule canceroase.

În al doilea rând, consumul constant de produse procesate poate duce la alergii cutanate (dermatite, eczeme, etc), tulburări gastrointestinale, poate afecta funcția de detoxifiere a ficatului și poate scădea imunitatea.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 3 și 12 E-uri.

Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:

Nume Brand Cod E-uri Nr. E-uri
Cris-Tim Parizer Gostat Gostat E450, E301, E250 3
Cris-Tim Mini Parizer cu Porc 400g Cris-Tim E450, E300, E120, E250 4
Cris-Tim Parizer Taranesc cu Porc Cris-Tim E450, E300, E120, E250 4
Cris-Tim Parizer Taranesc cu Porc 700g Cris-Tim E450, E300, E120, E250 4
Selgros Parizer cu Porc 1kg Selgros E450, E301, E250, E120 4

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:

Nume Brand Cod E-uri Nr. E-uri
Fox Parizer mini 500g Fox E450, E451, E621, E300, E326, E445, E407, E425, E415, E250, E262, E120 12
Baroni Mini Parizer cu carne de porc 500g Baroni E450, E451, E316, E330, E300, E621, E327, E335, E262, E250 10
Proxi Parizer cu carne de porc 1kg Proxi E450, E451, E300, E407, E412, E415, E621, E120, E250 9
Carrefour Parizer de porc 500g Carrefour E452, E621, E316, E407, E412, E250, E120, E508 8

E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 – carminE250 – nitriti de sodiuE262 – acetati de sodiuE300 – acid ascorbicE301 – ascorbat de sodiuE316 – izoascorbat de sodiuE326 – lactat de potasiuE327 – lactat de calciuE330 – acid citricE331 – citrati de sodiuE335 – tartrati de sodiuE407 – caragenanE412 – gumă guarE415 – gumă xantanE425 – gumă konjacE445 – esteri glicerici ai răşinilor lemnoaseE450 – difosfațiE451 – trifosfațiE452 – polifosfațiE508 – clorură de potasiuE621 – monoglutamat de sodiu.


Informațiile complete cu privire la conținutul de aditivi alimentari (E-uri) pot fi regăsite aici.


94.1% dintre produse au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: soia, mustar, telina, grau, lapte, ou, fructe cu coaja tare, susan, lupin.

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 400 și 1000g.

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 166 – 300 kcal/100g.

Produsele conțin grăsimi între 11.12 și 27.78 g/100g , iar două dintre produsele studiate conține doar grăsimi saturate:

Nume Brand Valoare
energetica
kcal/100g
Grasimi
g/100g
Grasimi
saturate
g/100g
Proxi Parizer cu carne de porc 1kg Proxi 229 19.1 19.1
Apetit Parizer porc 1kg Apetit 255.7 22.1 22.1

Produsele cu cel mai mic conținut de grăsimi saturate identificate au fost:

Nume Brand Valoare
energetica
kcal/100g
Grasimi
g/100g
Grasimi
saturate
g/100g
Carrefour Parizer de porc 500g Carrefour 217 18 3.9
Baroni Mini Parizer cu carne de porc 500g Baroni 174 14 4
Cora parizer taranesc 900g Cora 166 11.12 5.23

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de grăsimi saturate au fost:

Nume Brand Valoare
energetica
kcal/100g
Grasimi
g/100g
Grasimi
saturate
g/100g
Apetit Parizer porc 1kg Apetit 255.7 22.1 22.1
Proxi Parizer cu carne de porc 1kg Proxi 229 19.1 19.1
Selgros Parizer cu Porc 1kg Selgros 279 25 18

Informațiile complete cu privire la valoarea energetică și conținutul de grăsimi și grăsimi saturate pot fi regăsite aici.


Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 11 și 12.84 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:

  • proteine din lapte
  • proteine din zer
  • proteine din soia
  • proteine din porc
  • proteine mazăre

Conținutul de sare variază între 1.27 și 2.8 g/100g

Produsele cu cel mai mic conținut de sare identificate au fost:

Nume Brand Proteine
g/100g
Fibre
g/100g
Sare
g/100g
Cora parizer taranesc 900g Cora 11.41 1.27
Proxi Parizer cu carne de porc 1kg Proxi 11.5 1.6
Cris-Tim Mini Parizer cu Porc 400g Cris-Tim 11.9 1.6
Cris-Tim Parizer cu Sunca Cris-Tim 12.84 1.6

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de sare au fost:

Nume Brand Proteine
g/100g
Fibre
g/100g
Sare
g/100g
Selgros Parizer cu Porc 1kg Selgros 12 0.8 2.8
Baroni Mini Parizer cu carne de porc 500g Baroni 11 2.5
Auchan Parizer cu carne de porc 500g Auchan 11 2.5

Atenție! În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 56% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 25.4%.

În ceea ce privește conținutul de fibre, acesta este menționat pe eticheta doar în cazul a două produse.

Nume Brand Proteine
g/100g
Fibre
g/100g
Sare
g/100g
Selgros Parizer cu Porc 1kg Selgros 12 0.8 2.8
Fox Parizer mini 500g Fox 11.71 1.9 1.88

Informațiile complete cu privire la conținutul de sare, fibre și proteine pot fi regăsite aici.

Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană si este derulat de InfoCons – Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Rezultatele complete ale studiului pot fi regăsite aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.