Ştii de ce se numeşte moneda ţării "Leu"?

Studenții ar putea învăța mult mai multe despre inflație, cotațiile valutare și problemele financiare ale țării dacă facultățiile vor colabora cât mai eficient cu Banca Națională a României. Declarația a fost făcută de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care a venit la Constanța să promoveze proiectul educaţional „Academica BNR”, informează Digi24.

Banca Naţionala a României a început din anul 2009 colaborarea cu patru universităţi din ţară. „Nu este an în care mă văd cu studenţii, să nu întreb.. câţi sunteţi? 100 şi ceva, zic ei. Să vedem dacă unul ştie de ce se numeşte leul „leu”. Cam la două serii, ştie un singur student”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, susţine că dascălii ar trebui să promoveze mai mult cultura financiară, încă din şcoala primară.

De ce se numeste moneda romaneasca leu

La mijlocul secolului al XVII-lea, în plin declin politic al Ţării Româneşti şi Moldovei, piaţa monetară e invadată de mai multe monede străine. Cea mai cunoscută a devenit însă talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre feţe un leu.
„Leii olandezi” au fost folosiţi mai bine de un secol. Popularitatea lor a fost atât de ridicată încât, chiar şi după retragerea din circulaţie, au fost identificaţi în popor cu noţiunea de monedă. Asta a durat cam două veacuri, până când leul a primit certificat de naştere. La 22 aprilie – 4 mai 1867 apare legea care înfiinţează sistemul monetar românesc. Şi tot atunci apare leul cu subdiviziunile sale în bani, şi nu în parale, ca până atunci. Un leu echivala cu un franc francez.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.