ȘTIINȚĂ: Principalele noutăți din domeniu anunțate în luna septembrie

Cunoașterea științifică se diversifică continuu. Zi de zi pe fluxurile de știri ajung informații cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers și spațiul cosmic, despre Pământ și biosferă, despre istorie și arheologie sau despre mediu. Prezentăm o selecție a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare științifică anunțate în cursul lunii septembrie.

Spațiu

Sonda Cassini și-a încheiat misiunea dezintegrându-se în atmosfera lui Saturn, la 15 septembrie, după 13 ani de explorare a lui Saturn și a lunilor sale, punând capăt unei misiuni științifice excepționale care a bulversat planetologia. Cu aproape 300 de orbite în jurul lui Saturn, sonda a descoperit mări de metan lichid pe Titan, cel mai mare satelit natural al planetei, și un vast ocean de apă sărată sub suprafața de gheață a lui Enceladus, o mică lună saturniană. Datele colectate de spectrometrul de pe Cassini cu prilejul traversării unui nor de vapori la polul sud al lui Enceladus au relevat prezența hidrogenului. Acest element este semnătura unei activități hidrotermale propice vieții, au conchis atunci oamenii de știință, care au anunțat această descoperire în aprilie. Deși Cassini și-a încheiat misiunea, NASA dispune însă de încă o sondă aflată la” datorie” pe orbita unei gigantice planete gazoase. Această sondă, denumită Juno, se află pe orbita lui Jupiter din vara anului trecut.

Sagittarius A, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, un „monstru” cu o masă de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui, are o „soră” mai mică, o gaură neagră cu masă intermediară, de aproximativ 100.000 de ori mai mare decât a Soarelui, care se află tot în nucleul galactic, ascunsă de nori de gaze cosmice, conform rezultatelor unui studiu coordonat de profesorul nipon Tomoharu Oka.

Oamenii de știință au crezut multă vreme că radiațiile cosmice — fluxuri de particule cu niveluri energetice ridicate — care ajung pe Terra își au originea în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. O nouă cercetare indică însă că particulele cosmice ajung pe Terra provenind din alte galaxii. Studiul internațional la care au participat 400 de cercetători din 18 țări a publicat o hartă ce descrie regiunile din Univers din care provin aceste particule încărcate cu energie. Cercetarea a fost publicată în revista americană Science.

Știință&Tehnologie

* Există păreri conform cărora medicina modernă ar fi înghețat evoluția umană, terapiile avansate și tehnologiile de reproducere prelungind viața îndeajuns de mult încât genele să poată fi transmise la următoarea generație. Însă un nou studiu sugerează că selecția naturală acționează în continuare asupra genomului uman, în moduri subtile. O echipă de oameni de știință a analizat genomuri aparținând unui eșantion de 210.000 de persoane din Statele Unite și Marea Britanie și a descoperit că anomaliile genetice asociate bolii Alzheimer și fumatului intensiv erau mai puțin frecvente în rândul celor care aveau o durată de viață mai lungă. Cercetătorii au descoperit de asemenea că persoanele care trăiau mai mult aveau un risc mai mic de a fi purtătoare ale unor mutații genetice asociate bolilor de inimă, nivelului ridicat de colesterol, obezității și astmului. Descoperirile — detaliate în ”PLoS Biology” — sugerează că oamenii sunt în continuare influențați de selecțiile naturale, cei cu durate de viață mai mari având mai multe șanse să transmită generațiilor următoare gene fără mutații.

Agenția Yonhap a introdus un sistem automat pentru producerea de știri despre meciurile de fotbal din Premier League, etapa fiind considerată una decisivă în cadrul demersului său de îmbunătățire a acoperirii acestui domeniu și de extindere a jurnalismului bazat pe tehnologie. Software-ul Soccerbot a fost lansat luna aceasta de principalul serviciu de știri din Coreea de Sud și are la bază un algoritm ce imită modul în care scriu jurnaliștii umani. Soccerbot a produs în total 380 de articole automate experimentale, fiecare la una sau două secunde de la sfârșitul meciului. Yonhap a anunțat că urmează să dezvolte încă un astfel de program pentru a acoperirea Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie 2018 organizate la Pyeongchang.

* Oameni de știință care își pun întrebări ”profunde” legate de faptul dacă pisicile sunt lichide sau solide, cum poate influența un crocodil jocurile de noroc, sau dacă instrumentul de suflat didgeridoo poate ajuta la vindecarea sforăitului au fost distinși cu premii Ig Nobel (anti-Nobel), menite să răsplătească cele mai absurde, ciudate și curioase cercetări ale anului. Ideea acestor premii îi aparține lui Marc Abrahams, editorul revistei ”Annals of Improbable Research”. Premiile sunt menite să onoreze nu ceea ce este mai bun sau mai rău în știință, ci mai degrabă să evidențieze cercetările care încurajează oamenii să gândească în moduri neobișnuite.

Planeta

* O parte a Statelor Unite și regiunea Caraibe au fost grav afectate luna aceasta de o serie de uragane, care au provocat pagube semnificative și victime. Un raport publicat la 27 septembrie arată că fenomenele meteorologice extreme și poluarea aerului generată de arderea combustibililor fosili au costat Statele Unite 240 de miliarde de dolari în ultimul deceniu și este probabil ca acest an să înregistreze cele mai mari pierderi, în valoare estimată de 300 de miliarde de dolari, din cauza uraganelor Harvey, Irma și Maria și a unui potop de incendii produse în state vestice în ultimele două luni.

* Mexicul a fost lovit luna aceasta de o serie de cutremure, dintre care cel mai distructiv — cu aproape 300 de victime — s-a produs la 19 septembrie, exact la 32 de ani după un cutremur care a devastat Mexicul în 1985 și a făcut peste 10.000 de morți. Potrivit experților, alerta sonoră în caz de seism nu a funcționat sau s-a declanșat prea târziu în cazul cutremurului violent de peste 7 grade din 19 septembrie. De peste două decenii, asociația CIRES se ocupă de întreținerea sistemului de alertă format din aproximativ o sută de senzori amplasați de-a lungul coastei Pacificului, zonă în care riscul seismic este cel mai mare. Din acest loc, undele seismice ajung într-un minut în capitală, aflată la mai multe sute de kilometri, dar pagubele ar fi considerabile întrucât orașul este construit pe solul foarte instabil al albiei unui fost râu.

* Prima analiză a craniului unui copil de neanderthalian, descoperit în Spania, i-a făcut pe oamenii de știință să afirme că acesta se dezvolta la fel ca un copil din zilele noastre, un indiciu care confirmă faptul că Homo neanderthalensis semăna într-adevăr cu Homo sapiens, potrivit unui studiu ce a fost publicat joi. Descoperirea — deosebit de valoroasă — a scheletului unui copil neanderthalian a fost realizată în situl arheologic din peștera El Sidron, veche de 49.000 de ani, în nordul Spaniei. Fragmente osoase provenind de la șapte adulți și alți cinci copii au fost, de asemenea, exhumate din acea grotă.

Medicină

* Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat aprobarea de medicamentului guselkumab pentru tratarea psoriazisului în plăci la adulți, a anunțat Reuters la 15 septembrie. Guselkumab, care va fi comercializat sub numele Tremfya, va fi utilizat pentru tratamentul adulților cu psoriazis în plăci, moderat până la sever, o tulburare autoimună inflamatorie cronică, ce duce la apariția de pete descuamate inestetice, inflamate și uneori dureroase pe piele.

* Cercetătorii de la grupul farmaceutic francez Sanofi și de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite au dezvoltat un triplu antiretroviral, despre care specialiștii au spus că reprezintă un medicament extrem de promițător în prevenirea și tratarea HIV, virusul care declanșează SIDA. Noul tratament, prezentat pe larg la 20 septembrie în revista americană Science, a permis protejarea unui grup de maimuțe împotriva virusului imunodeficienței simiene (VIS) și contra unor tulpini ale virusului imunodeficienței umane (HIV). Acest antiretroviral „cu trei capete” a oferit o protecție mai bună decât toți ceilalți anticorpi testați până în prezent, neutralizând 99% din peste 200 de tulpini diferite de HIV-1, au precizat creatorii medicamentului. Noul agent a fost testat, de asemenea, pe celule umane în laborator.

* O echipă de cercetători francezi a anunțat la 25 septembrie că a reușit, cu ajutorul unei tehnici de stimulare nervoasă, să îmbunătățească starea de conștiență a unui bărbat de 35 de ani aflat în stare vegetativă de mai mulți ani. Descoperirea, anunțată în publicația academică americană ”Current Biology”, are la bază studiul pe un singur pacient, victima unui accident rutier acum 15 ani, dar în urma ameliorărilor constatate, cercetătorii au în plan extinderea studiului.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.