Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ştiinţă şi Tehnică: Muzica stelelor

Publicat: joi, 29 august 2013

Pentru a studia și caracteriza o stea trebuie să îi analizezi culoarea sau, mai bine zis, spectrul luminii emise de ea. Astfel îi poți afla mărimea și vârsta. Dar iată că o echipă de cercetători, de la mai multe universități americane, propun în revista Nature o nouă metodă: analiza variațiilor de luminozitate, care este strâns legată de ceea ce se întâmplă pe suprafața stelei permite determinarea gravitației la suprafață, mărimea ei și stadiul evoluției astrului.

În rezumatul articolului intitulat ”An observational correlation between stellar brightness variations and surface gravity” (O corelație observațională între variația strălucirii stelare și variația gravitației la suprafață), publicat online pe 21 august în revista Nature se precizează că ”Gravitația la suprafață este o proprietate de bază a unei stele, dar ea este dificil de măsurat, cu o eroare tipică de 25-50% dacă este măsurată spectroscopic [adică, prin analiza spectrului luminii emisă de stea] și cu 90-150%, dacă este măsurată fotometric [adică prin analiza intensității luminii emise de stea]. Cu ajutorul astroseismologiei se poate măsura gravitația cu o eroare de 2%, dar metoda nu se poate aplica decât pentru un număr mic de stele strălucitoare, mare parte dintre ele fiind gigante. Deoarece acum dispunem de înregistrări extrem de precise al variației luminozității pentru 150.000 de stele [obținute cu ajutorul telescopului spațial Kepler] avem posibilitatea să analizăm aceste variații pentru a determina gravitația la suprafața [stelelor].”

Continuarea materialului pe Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=12934

Publicat de la data aug. 29 2013. Categorii IT & C.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 iunie 2019, 17:42
 

ENE
Noros
27°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 25°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 50%
Vânt: 22 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:31
Apus: 21:03
Prognoza 21 iunie 2019
Zi
 

NNE
Parţial însorit cu furtună
31°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NV
Predominant senin
19°C
Vânt: 0 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 20 iunie, ora 10 – 21 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică              Instabilitatea atmosferică va […]

Loto

Horoscop

  • 215.879 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team