Ştiri din sectorul 4

          La iniţiativa Primarului Cristian Popescu-Piedone, normativul local a decis să acorde o scutire de 100% de la plata impozitului pe clădiri aferent anului fiscal 2013, pentru 4 ONG-uri care îşi desfăşoară activitatea pe raza Sectorului 4.

         Este vorba de Asociația Română Anti-Sida (ARAS), Societatea Handicapaților Locomotor din România, Asociația Ateliere Protejate și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Sector 4, organizaţii ce au ca principal obiectiv derularea de activităţi social – umanitare şi în sprijinul categoriilor vulnerabile.

Decizia a fost adoptată cu aplicarea legislaţiei în vigoare, care stipulează scutiri de la plata impozitelor, în situaţia imobilelor utilizate pentru activități social-umanitare de către asociații, fundații, culte.

Valoarea facilităţii fiscale oferită de Consiliul Local Sector 4 celor 4 ONG-uri totalizează 23.434.42 lei.

         În prezent, sediul ARAS din Sectorul 4 găzduieşte 5 persoane – vulnerabile la  infecția HIV, care au drept de ședere în baza unui contract de comodat, încheiat cu titlu gratuit pe perioadă determinată de 1 an. Aceștia sunt incluși într-un program de prevenire a infecției cu HIV, a hepatitelor B și C, a altor infecții cu transmitere sexuală, ș.a. Tot în sprijinul acestora sunt realizate periodic acţiuni de promovare a  non-discriminării şi de integrare socială.

           În atelierul organizat de Asociația Ateliere Protejate în Sectorul 4 vin zilnic 10 – 12 tineri cu nevoi speciale, în vârstă de peste 18 ani, proveniți din centre de plasament. Aceştia sunt incluși într-un proiect de terapie ocupațională, implicându-se în confecționarea lumânărilor decorative și alte obiecte rezultate în urma lucrului manual.

           Persoanele cu dizabilităţi din Sectorul 4 participă la programe și activități specifice, în vederea reintegrării socio-profesionale, derulate cu sprijinul Societăţii Handicapaților Locomotor din România. Totodată, acest ONG oferă și servicii de asistență socială acestor persoane.

           Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Sector 4 are ca scop sprijinirea membrilor săi, acordând ajutoare sociale nerambursabile în bani, alimente și alte bunuri materiale pentru pensionarii cu venituri modeste, gratuitate la consultații medicale și juridice, etc.

 În Sectorul 4, în primul trimestru al anului curent,  61.705.362 de lei, încasați din taxe și impozite

 

          De la începutul anului și până în prezent, prin Direcţia Generală de Taxe şi Impozite Locale Sector 4, s-a încasat suma 61.795.362,65 lei, reprezentând plata datoriilor contribuabililor către Bugetul Local.

Din suma totală, 26.449.937,34 lei au fost colectaţi de la persoanele fizice și 35.345.425,31 lei de la persoanele juridice. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, suma colectată este mai mare cu aproximativ 20 milioane de lei.

          Contribuabilii au optat predominant pentru plata directă, prin casierie, încasările totalizând 21.235.292,24 lei – persoane fizice și 3.194.873,66 lei – persoane juridice, prin Internet și POS, achitându-se suma de aproximativ 7 milioane de lei.

           Până în prezent, 78.803 de contribuabili din Sectorul 4 sunt restanţieri, figurând cu datorii faţă de Bugetul Local. Dintre aceştia, 69.737 sunt persoane fizice, iar 9.066, persoane juridice.

Pentru eficientizarea activității, începând din această săptămână, Direcţia Generală de Taxe şi Impozite Locale Sector 4 va transmite somații restanţierilor, solicitând achitarea sumelor datorate Bugetului Local.

Locuitorii Sectorului 4 beneficiază de mai multe modalităţi de plată a taxelor şi impozitelor: casierie, POS, trezorerie (ordine de plată), dar şi prin sistemele de plată on-line, www.ghiseul.ro, având totodată la dispoziţie oficiile poştale din toată ţara, precum şi cele trei centre ale Direcţiei: Şos. Olteniţei nr. 37- 39 – Calea Şerban Vodă nr. 43, str. Niţu Vasile nr. 50 – 54.

            Pentru a evita majorările de întârziere şi executarea silită, contribuabilii mai au la dispoziţie ca termen de plată 30 septembrie a.c., pentru întârziere aplicându-se majorări de 2% pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, conform Codului de Procedură Fiscal.

            Informaţii suplimentare pot fi obţinute apelând 021.460.61.69, 021.460.61.68, 021.460.60.65 şi 021.460.60.64 – pentru sediul din str. Niţu Vasile, 021.332.65.94, 021.332.64.89, pentru sediul din şos. Olteniţei şi 021.336.55.02 pentru sediul din Calea Şerban Vodă.

 În Sectorul 4, alte 46 de persoane atestate ca administrator de imobil

 

          În urma susţinerii examenului, alte 46 de persoane din Sectorul 4 au primit dreptul de a-și desfășura activitatea ca administratori de imobile, calitate confirmată printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local Sector 4.

          Pentru atestare, cei înscrişi în concurs au susţinut o proba scrisă, constând în două seturi de subiecte, fiecare a câte 20 de întrebări „tip grilă”, şi proba de interviu, în cadrul căreia fiecare candidat a răspuns unui set de 5 întrebări.

          Pentru a activa în nou dobândita calitate, cei 46 de administratori de imobile sunt aşteptaţi să-şi ridice atestatele de la Compartimentul Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Sectorului 4, bd. George Coşbuc nr.6 – 16, în zilele de marţi şi joi, în intervalul 10.00 – 14.00. Ridicarea atestatului se face numai de către titular, în baza actului de identitate.

          Administratorii de imobil trebuie să prezinte garanţii morale, materiale şi profesionale acceptate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari pe care urmează s-o administreze.

         Totodată, administratorii mai trebuie să ştie că atestatul obţinut poate fi retras de către autoritatea administrației publice locale care l-a eliberat, dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru exercitarea acestei activități.

         Până în prezent, la nivelul Sectorului 4 au fost eliberate 1.111 certificate de atestare a calității de administrator de imobil.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.