Structură de filaj şi investigatori sub acoperire, în subordinea DNA

România va avea un nou serviciu secret, în subordinea Laurei Codruţa Kovesi. În cadrul Direcţiei Naţionale Anţicorupţie va funcţiona o structură de filaj şi de investigatori sub acoperire. Înfiinţarea acestei noi structuri este prevăzută în proiectul de Hotarare de Guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi al DNA, lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, proiect care prevede ca “numărul maxim de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se suplimentează cu 50 de posturi”.

 

Conform notei de fundamentare a proiectului, in cadrul structurii de filaj vor lucra 12 ofiteri de politie judiciara, care vor fi “constituiti in doua echipe complete de supraveghere operativa”. La serviciul investigatori sub acoperire, vor activa 18 ofiteri de politie judiciara, acestia urmand sa aiba si un sediu separat.

In nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern pentru suplimentarea numarului maxim de posturi al DNA, se precizeaza ca infiintarea celor doua structuri, care vor fi dotate cu aparatura de interceptare, reprezinta o conditie esentiala pentru cresterea eficientei activitatii de urmarire penala. De asemenea, se arata ca, in conditiile lipsei unor lucratori specializati, DNA este nevoita in prezent sa delege aceste activitati altor structuri, astfel ca exista riscul ca eficienta investigatiilor sa fie limitata.

Iata motivele invocate in nota de fundamentare pentru infiintarea structurilor de filaj si ofiteri sub acoperire:

“Analiza activitatii desfasurate de catre Directia Nationala Anticoruptie a reliefat necesitatea unor structuri proprii de filaj si de investigatori sub acoperire, acestea reprezentand conditii esentiale pentru a creste eficienta activitatii de urmarire penala.

Investigatiile in cauze de coruptie se desfasoara in cele mai multe situatii in mod conspirat, avand in vedere ca toate persoanele implicate obtin beneficii si evita sa colaboreze cu organele judiciare. Acest specific al cauzelor de coruptie impune folosirea de investigatori acoperiti si proceduri de filaj, prin supravegherea locurilor in care se consuma activitatea infractionala sau identificarea si localizarea in teren a persoanelor cercetate, conform prevederilor speciale ale Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Lipsa unor politisti specializati in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie impune ca procurorii sa delege aceste activitati catre lucratori din cadrul altor structuri, imprejurare care poate limita eficienta investigatiilor. Dubla subordonare a acestor lucratori poate afecta stabilirea prioritatilor investigative, ingreuneaza comunicarea in momentele operative si creeaza riscuri cu privire la confidentialitatea operatiunilor, in conditiile in care anchetele pot viza chiar persoane din cadrul acelor structuri.

Infiintarea unor structuri proprii de filaj si de investigatori sub acoperire ar elimina aceste vulnerabilitati si ar pune la dispozitia procurorilor un instrument esential pentru continuarea progreselor in investigarea faptelor de mare coruptie”.

DNA va avea si o structura de recuperare a creantelor, la care vor lucra 20 de ofiteri de politie judiciara

In afara structurilor de filaj si investigatori sub acoperire, la DNA va functiona si un serviciu de recuperare a creantelor. Acesta va fi compus din 20 de ofiteri de politie judiciara care “vor efectua investigatii financiare in vederea identificarii de bunuri asupra carora pot fi luate masuri asiguratorii in dosarele complexe instrumentate de D.N.A. (3.578 de dosare solutionate in cursul anului 2012, in care au fost intocmite 234 rechizitorii si au fost trimisi in judecata 828 inculpati)“.

In nota de fundamentare, despre aceasta noua structura, se precizeaza urmatoarele:

“Este necesara dezvoltarea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a unei structuri specializate in efectuarea de investigatii financiare, complementara structurilor care realizeaza urmarirea penala cu privire la infractiunile de coruptie si care sa le asiste pe acestea, prin realizarea profilului financiar al persoanelor cercetate.

O asemenea structura poate avea rolul unui proiect-pilot pentru intreg sistemul judiciar, astfel incat, in functie de eficienta ei, sa poata fi luata o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmarire penala. in acest sens, este util sa fie avute in vedere recomandarile formulate in cuprinsul rapoartelor prin care a fost evaluat sistemul romanesc de recuperare a produselor infractiunii de catre expertii Departamentului de Justitie al Statelor Unite si de cei ai Institutului Basel.

Reusita acestui demers implica, in mod corelativ si obligatoriu, suplimentarea numarului de posturi de politisti judiciari in cadrul Directiei, avand in vedere ca resursele umane din prezent abia acopera nevoile investigative deja existente. Trebuie subliniat in mod special faptul ca o astfel de masura este menita sa contribuie in mod direct la suplimentarea veniturilor bugetului de stat, prin recuperarea cu rapiditate si intr-un procent mult mai mare a sumelor datorate catre stat, costurile masurii ar fi acoperite in timp inclusiv din aceste venituril suplimentare provenite din valorificarea produselor infractiunilor”.

 

Autor: http://www.luju.ro/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.