Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Studiu: 53 % dintre români sunt împotriva introducerii sistemului de co-plată în sectorul sanitar

Publicat: luni, 25 februarie 2013

„Peste jumătate dintre români nu sunt de acord cu introducerea sistemului de co-plată în sectorul spitalicesc, deși măsura ce urmează a fi aplicată din luna martie se referă la introducerea unei sume fixe, ce nu va depăși pragul de 10 lei” – afirmă studiul realizat de Exact Cercetare și Consultanță, în colaborare cu Link Resource, comandat de Institutul Aspen Romania și prezentat specialiștilor din sectorul medical, organismelor naționale și europene de reglementare și factorilor de dicizie din sectoarele pharma și medical, cu ocazia Bucharest Forum / Healthcare.

Un procent de 68 % dintre persoanele intervievate consideră că introducerea sistemului de co-plată pentru serviciile spitalicești nu va avea un efect semnificativ în ceea ce privește îmbunătățirea calității serviciilor oferite.

Mai mult decât atât, românii dezaprobă în proporție de 78 % intenția Ministerului Sănătății de a reduce numărul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurării obligatorii de sănătate, una din consecințele introducerii pachetului de servicii de bază.
Chestionați în legatură cu încrederea lor în instituțiile aparținând domeniului medical, românii au menționat în proporție de 88 % SMURD, la mică distanță, cu un procent de 75 %, situându-se sectorul de servicii medicale private. Ambulanța se află pe poziția numărul 3, cu un procent de 49 %, în timp ce sectorul de servicii medicale publice este apreciat doar de 17 % dintre respondenți. La rândul său, Casa Națională de Sănătate se bucură de încrederea a 12 % dintre români, iar Ministerul Sănătății de un procent de doar 11 %.
Studiul realizat de Exact Cercetare și Consultanță în colaborare cu Link Resource vine cu informații valoroase și în legătura cu percepția publicului în ceea ce privește spitalele publice și private. Astfel, cele mai apreciate 3 spitale publice în București din top 10 sunt Spitalul Universitar București, Spitalul Militar Central și Spitalul de Urgență Floreasca. Pentru sectorul privat, topul este influențat de numărul de unități și de tipologia de pacienți (persoane fizice vs. persoane juridice) pe care o au în portofoliu.

În contextul în care aproximativ 3% din bugetul public de sănătate este alocat spitalelor private, Ministerul Sănătății ia în considerare încetarea finanțării spitalelor private, ca parte a unei strategii eficiente de cheltuieli în sistemul public de sănătate.
Respondenții sunt însă de parere, în proporție de 72 %, că pacienții trebuie să aibă în egală măsură acces, în funcție de opțiunea fiecăruia, la serviciile medicale plătite de către asiguratorul public, indiferent de forma de proprietate a prestatorului de servicii – public sau privat.

Un alt subiect de mare importanță este impactul pe care îl au operațiunile de export paralel asupra pieței interne de medicamente, în sensul că, pe măsură ce cantitățile destinate exporturilor paralele cresc, volumele distribuite către farmaciile comunitare (și implicit populației) scad.
Dinamica acestui fenomen a fost evaluată în studiul realizat de Exact Cercetare și Consultanță în colaborare cu Link Resource.

 Asftel, dintre respondenții care au declarat că suferă de o boală cronică pentru care li s-a prescris tratament de lungă durată, un procent de 62% au declarat că, în ultimele 3 luni, li s-a întâmplat extrem de rar sau chiar niciodată, să nu găsească medicația prescrisă în mai mult de 3 farmacii.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=194

Publicat de la data feb. 25 2013. Categorii SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 decembrie 2019, 0:29
 

N
Ceaţă
5°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 17 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Soare
13°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
4°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 11:00 si 17:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului cu rafale de 100...120 km/h.

Loto

Horoscop

  • 249.072 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team