STUDIU: Adolescenții NU ȘTIU să raporteze o situație de genul expunerii la un conținut online dăunător
Hărțuirea, cunoscută drept cyberbullying atunci când are loc pe Internet, implică folosirea tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, cum ar fi e-mailul, telefoanele mobile, site-urile web defăimătoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat și ostil, un individ sau un grup de indivizi.
Potrivit studiului Organizației ‘Salvați copiii’, 92% dintre adolescenți nu știu să raporteze o situație de genul expunerii la un conținut online dăunător, în condițiile în care 40% dintre tinerii Uniunii Europene sunt expuși riscului pornografiei pe Internet.
Poliția Capitalei recomandă blocarea e-mailurilor sau SMS-urilor ofensatoare, crearea unei noi adrese de e-mail sau a unui nou cont de utilizator; dacă este vorba despre un chat public sau un cont pe o rețea de socializare, se pot adresa moderatorului pentru a bloca agresorul sau pot folosi setările de confidențialitate ale contului. În cazul unui abuz, copiii trebuie să păstreze (prin salvare de pagină ori fișier sau captură de ecran) orice mesaj, comentariu, secvență audio sau video pe care agresorul le-a postat.
Dacă actele de hărțuire nu încetează și au un caracter de amenințare pentru copil sau îi provoacă o stare de frică sau de insecuritate, Poliția recomandă părinților să facă plângere la secția de poliție pe raza căreia se află unitatea de învățământ sau din zona în care locuiește elevul. Nu trebuie uitat faptul că un copil își poate crea un cont pe o rețea de socializare numai dacă are 13 ani împliniți.
Un abuz în mediul online poate fi raportat pe www.efraudă.ro, www.safernet.ro sau www.sigur.info.
Rețelele de socializare online, dincolo de succes
Nașterea rețelelor de socializare online a fost un succes remarcabil, varietatea acestora satisfăcând toate vârstele, culturile și limbile. Existența unui profil pe o rețea de socializare a devenit o parte importantă a vieții online pentru mulți copii și tineri care, ajunși acasă, au posibilitatea de a continua discuțiile online cu prietenii, în timp ce își fac temele, trimiterea de mesaje SMS și ascultarea muzicii.
Rețelele de socializare pot reprezenta, deseori, un punct unic de acces pentru jocuri, prieteni, știri, muzică și moduri de expresie de sine. Cu alte cuvinte, putem fi creativi, amuzanți și distrați utilizând tehnologiile ITC.
Folosirea internetului poate fi distractivă, atâta timp cât suntem conștienți de necesitatea de a ne proteja în situația în care descoperim lucruri neplăcute. Este bine de știut faptul că prietenii și adulții de încredere nu sunt singurii oameni în această lume digitală. Din păcate, Internetul este, de asemenea, utilizat de către persoane care nu sunt atât de binevoitoare sau care ar putea chiar să vă dăuneze, hărțuiască sau să vă agreseze pe voi sau alte persoane.
Astfel, în timp ce folosim Internetul trebuie să fim conștienți de anumite reguli de bază pentru a ne putea proteja pe noi dar și pe alții. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica sau partaja ceva online. Odată ce postăm informații, fotografii sau orice alte materiale pe Internet, este posibil ca niciodată să nu le mai putem îndepărta. Totodată, nu vom putea ști unde ar putea ajunge acestea.
Nu de puține ori contactele online se dezvoltă în prietenii, motiv pentru care este recomandat să ne gândim de două ori înainte de a accepta să ne întâlnim cu un prieten din mediul online, în viața reală. Dacă totuși, dorim să ne întâlnim cu acesta, ar trebui întotdeauna să luăm pe cineva de încredere cu noi, pentru a evita orice probleme în cazul în care întâlnirea se dovedește a fi o dezamăgire.
‘Copiii și tinerii care sunt online ar trebui să fie conștienți atât de oportunități cât și de capcane’.
Sursa: Amos NEWS